Ukrayna'dan getirilen 585 Ahıska Türküne vatandaşlık verildi

ABDÜLKERİM ARSLAN
Abone Ol

Ukrayna'daki savaştan sonra 25 Aralık 2015'ten itibaren Türkiye'ye getirilen ve Üzümlü ve Ahlat'ta iskan ettirilen Ahıska Türklerine vatandaşlık verilmeye devam ediyor. Bugüne kadar iskan ettirilen toplam Ahıska Türkünün sayısı 2 bini aşarken, 585 kişiye de kimlik kartı verildi.

Ukrayna'dan getirilen ve geçmişte Rusların göç politikasına maruz kalan Ahıska Türklerine kapılarına açmakla kalmıyor, hepsine kimlik veriyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel müdürlüklerince yürütülen çalışmaların ilk etabında, Üzümlü'den 510, Ahlat'tan 75 olmak üzere 585 Ahıska Türkü'ne, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı verildi.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar, evlerinde ziyaret ettiği Ahıska Türklerine kimliklerini vererek, "hayırlı olsun" dileğinde bulundu.

Uçar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, Ukrayna'nın sıkıntılı bölgelerinde yaşayan Ahıska Türklerinin Üzümlü'ye getirilmesi işlemlerinin sürdüğünü söyledi.

Ahıska Türklerinden 420 ailenin ilçede iskan edildiğini anlatan Uçar, "Buradaki halkımızın vatandaşlık işlemleri başlatılmıştı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce hazırlanan evrak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne aktarıldı. Erzincan'da güvenlik soruşturması sonrası 510 kişiye vatandaşlık verildi. Aldığımız bilgiye göre yıl sonuna kadar binin üzerinde kişinin vatandaşlığı verilecek. İskanlı göçle gelindiğinden, işlemler daha hızlı yapılıyor." diye konuştu.

Çalışmaların Başbakanlık koornidesinde yürütüldüğünü dile getiren Uçar, "Güvenlik soruşturması biten dosya, anında Bakanlar Kurulu imzasının ardından köşke gönderiliyor. Ondan sonra kimlikleri halka dağıtılıyor. Bu bizim için büyük mutluluk. Çok kısa sürede konutların yapımı, içinin donanımı, mesleki kurslar açılması, çocukların eğitimi, aynı zamanda da vatandaşlık işlerinin hızla yürütülmesi çok büyük organizasyonu gerektiriyor." dedi.

Uçar, Ahıska Türklerinin aldıkları kimlikleri sayesinde artık Türk vatandaşlarının yaptığı tüm işlemleri gerçekleştirebileceğini belirtti.

Ahıska Türklerinin ülkenin öz evlatları olduğunu ifade eden Uçar, şunları kaydetti:

"Öz evlatlar 73 yıldır ayrı yaşıyordu, gurbetteydi, sürgündeydi, hasretle öz vatanlarına kavuşmak için bekliyorlardı. Türkiye'ye geldikten sonra bir yabancı gibi yaşamanın üzüntüsünü duyuyorlardı. 'Niçin kendi ülkemde bir yabancı oturum izniyle oturayım?' Kimliklerin verilmesi onlar için geç bile oldu. Çünkü vatanına bağlı, bayrağı için her an canını verecek bir halk. Artık öz vatanlarında vatandaş gibi yaşamaktan mutluluk duyuyorlar. Bu da çok büyük bir gurur. Halkımıza hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Çok güzel bir çalışma oldu."

Uçar, Ahıska Türklerinin artık öz vatandalarında çalışıp ülkeye katma değer sağlayacağını, askerlik yaparak birlik ve beraberliğe katkı sunacağını söyledi.

Ahıska Türklerinin vatandaşlık sevinci

Kimlik kartını alan Ahıska Türkü Sultan Sefer, artık kendilerine "vatansız"denmeyeceğini belirtti.

Sefer, "Allah Cumhurbaşkanımızdan, herkesten razı olsun. Çok sevinçliyiz. Artık çalışmaya başladık, eşim sigortalı çalışıyor. Her şey düzene girdi. Milletimiz kimliklerini almaya devam ediyor. Kendi vatanımızda kimliğimizi aldığımız için sevinçten havalara uçuyoruz. İnanamıyordum ama şu anda kimliğimiz elimizde." diye konuştu.

2 bin Ahıska Türkünün ardından beşinci kafilede Erzincan'da
Gündem

Ahıska Türkü İsmail İslamoğlu ise vatansızlığı en iyi kendilerinin bildiğini anlatarak, "73 yıl vatansız, topraksız yaşadık. Şükür Allah'a, 2 yılda Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın desteğiyle kimliğimizi alıp vatandaş olduk, vatanlı olduk. Var olsun, sağ olsun. Bu millete minnettarlığımızı, teşekkürlerimizi bildiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Gülnaz Mirza da "Artık Türkiye'nin vatandaşı olduk. Kimliğimize kavuştuğumuz için çok mutluyuz. Herkesten Allah razı olsun." dedi.