Ukrayna: Rusya'da ele geçirdiğimiz toprakları ilhak etmeyeceğiz

SALİH CUMA AYDIN
Abone Ol

Ukraynalı yetkililer Rusya'ya yönelik saldırı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna hükümetinden üst düzey bir güvenlik yetkilisi, Rusya'ya yönelik saldırılarda insancıl hukuku kesin surette gözettiklerini söyledi.


Kimliğinin açıklanmaması şartıyla AFP'ye konuşan yetkili ayrıca Ukrayna birliklerinin Rusya'da ele geçirdiği toprakları ilhak etme niyetinde olmadığını açıkladı.

Rus ordusunun gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinden kaçındıklarını belirten Ukraynalı güvenlik yetkilisi, "Ukrayna'nın herhangi bir uluslararası sözleşmeyi ihlal etmemesi çok önemli. İnsancıl hukuka sıkı sıkıya bağlıyız: mahkumları infaz etmiyoruz, kadınlara tecavüz etmiyoruz, yağma yapmıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın Rusya saldırısına kaç asker katıldı?

Yetkiliye göre, Kursk bölgesine saldırıya binlerce Ukraynalı asker katıldı.

Saldırıya bin Ukrayna askerinin katılıp katılmadığına dair soruya "Çok daha fazla. Binlercesi katıldı." diyen güvenlik yetkilisi, "Saldırı halindeyiz. Amaç düşmanın mevzilerini zorlamak, maksimum kayıp vermelerini sağlamak ve kendi sınırlarını koruyamadıkları göstermek için Rusya'yı istikrarsız hale döndürmek," diye konuştu.

Rus ordusu daha önce yaptığı açıklamada Ukrayna'nın yaklaşık bin askerle saldırıya geçtiğini açıklamıştı.

"Rusya'ya saldırı moralleri yükseltti"

İddialara göre, Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesine düzenlediği saldırı, ülke içindeki motivasyonu da 'büyük ölçüde yükseltti.

Yetkili, "Bu (Rusya topraklarına saldırı) bizim moralimizi, Ukrayna ordusunun, devletinin ve toplumunun moralini büyük ölçüde yükseltti. Bu operasyon saldırıya geçebileceğimizi, ilerleyebileceğimizi gösterdi." dedi.

Ne olmuştu?

Ukrayna askerleri 6 Ağustos'ta Rusya topraklarına sızmış ve bu ülkedeki Kursk bölgesine girmişti.

Kiev yönetimine bağlı askeri birliklerinin Kursk bölgesinde kilometrelerce derine indiği belirtilmişti.

Rusya ise Ukrayna'nın saldırıları sebebiyle sınırda 'terörle mücadele operasyonu' başlattığını duyurdu.

Moskova yönetimi, çatışmalar sebebiyle halkı bölgeden tahliye çalışmalarına da başlamıştı. Bu kapsamda 76 bin kişi Kursk'tan tahliye edilmişti.