Ukrayna ordusu Rusya’nın Kursk bölgesinde ilerleyişini sürdürüyor

HABER MASASI
Abone Ol

Ukrayna basın kaynaklarının yaptığı açıklamalara göre son durumda Rusya’nın Suca şehrinden tahliyelerin başladığı, Ukrayna birliklerinin Rusya topraklarında 15 kilometre daha ilerlediği ve 11 Rus köyüne sızdığı ileri sürüldü.

Ukrayna ordusunun Rus toprağı Kursk'a yönelik başlattığı saldırılar sonrası iki ordu arasında şiddetli çatışma yaşanıyor. Ukrayna’nın 300 askerle, Kursk’a düzenlediği saldırı sonucunda 2 Rus helikopteri düşürüldüğü ve çok sayıda Rus askeri esir alındığı Ukrayna basını tarafından iddia edildi. Rusya Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da Ukrayna askerlerinin bölgeye saldırısında 6’sı çocuk 24 kişinin yaralandığını bildirilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyuna Rus silahlı birlikleri ile Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sınır birliklerinin sınır kenti Kursk'a sızan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri birliklerini yok etmeyi sürdürdüğünü açıkladı. Bir yandan yerel yetkililer saldırıların devam ettiğini ve gece boyunca hava saldırısı alarmının çaldığını aktardı.

Ukrayna ordusunun hedefi Kursk Nükleer Santrali mi?

Rus basın kaynaklarının açıklamalarına göre Ukrayna ordusunun hedefinin Kursk nükleer santrali olduğu iddia edildi. Rus gazını Avrupa'ya taşıyan Suca'daki gaz ölçüm istasyonunun, Ukrayna ordusunun kontrolüne geçtiği de bir diğer iddialar arasında yer alıyor.

Yerel Rus halkı bölgeden tahliye edildi

Rusya’nın Kursk Bölgesi Vali Vekili Aleksey Smirnov, Telegram kanalından bölgedeki durumla ilgili bilgi verdi. Durumun kontrol altında olduğunu belirten Smirnov, Rusya-Ukrayna sınırında saldırılara uğrayan yerleşim birimlerinden sivilleri tahliye ettiklerini ve tahliye edilenler için geçici konaklama merkezleri oluşturduklarını aktardı.

Putin saldırıyla ilgili “kışkırtıcı eylem” dedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun, Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik saldırılarının "kışkırtıcı eylem" olduğunu belirtti. Putin, hükümet üyeleriyle yaptığı toplantıda, Kursk bölgesindeki durum ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ukrayna ordusunun Kursk'a saldırı düzenlediğine dikkati çeken Putin, "Kiev yönetimi, büyük çaplı kışkırtıcı eylemler düzenleme girişiminde bulundu, füzeler dahil çeşitli silah türlerini kullanarak ayrım gözetmeksizin sivil binalara, evlere, ambulanslara ateş ediyor." dedi.

İki talep savaşı bitirecek: Rusya-Ukrayna Savaşı'nda son durum ne?
Rusya Ukrayna savaşının üçüncü yılında ezberler bozulmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir rapor savaşa maruz kalan Ukrayna halkının belki de çokça eleştiri yağmuruna tutulacak beklentilerini gözler önüne serdi. Beklenti gerçekten şaşırtıcı.Ukraynalılar barış karşılığında toprak vermeye bile hazır. Tabi bazı şartları var. Son zamanlarda savaş daha çok doğu ve güney Ukrayna'da yoğunlaşmış durumda. Özellikle Donbas bölgesi, iki tarafın da ağır çatışmalara girdiği bir yer. Rusya, bu bölgelerdeki stratejik şehirleri kontrol etmeye çalışıyor, ancak Ukrayna bu ilerlemeyi yavaşlatıyor ve bazı yerlerde geri püskürtüyor. Bu süreçte Batı ülkeleri de Ukrayna'ya askeri ve ekonomik destek sağlamaya devam ediyor. Taraflar arasında henüz barış görüşmelerinde bir ilerleme kaydedilmedi. Bu yüzden çatışmaların yakın zamanda sona ereceğine dair bir işaret de yok. Savaş, hem Ukrayna'da hem de Rusya'da ciddi kayıplara neden oldu. Ayrıca binlerce insan evlerinden oldu, birçoğu göç etmek zorunda kaldı. Ekonomik olarak da iki ülke, özellikle de Ukrayna, büyük zarar gördü. İki ülke arasında barışın sağlanamaması bölge vatandaşlarını yıpratımış durumda. Diğer devletlerin barışı sağlayamaması ise savaşın gidişatını belirsizliğe sürüklüyor. Ukrayna'nın zorunlu askerlik krizi, üstün bir düşmana karşı uzun süreli bir çatışmayı sürdürmenin ne kadar zor olduğunu gözler önüne serdi. Savaş uzadıkça, yenilikçi çözümlere duyulan ihtiyaç daha da kritik hale geliyor. Savaşın ne zaman ve nasıl sona ereceği ise belirsiz. Şimdi konuşulan konu ise şu: Ukrayna barış uğruna gerçekten topraklarından vazgeçecek mi?