Ukrayna, 2 bin Türk vatandaşının ülkeye girişine izin vermedi

Author
ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol
Kiev'den bir görünüm

● Ukrayna Sınır Güvenlik Servisi Basın Sözcüsü Andriy Demçenko, Ukrayna'nın 2019 yılınının başından bu yana 2 binden fazla Türk vatandaşının çeşitli nedenlerle ülkeye girişine izin vermediğini kaydetti.

● Demçenko Ukrayna’ya yasal yollarla gelip, kaçak yoldan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gitme girişiminde bulunan Türk vatandaşlarının sayısında ciddi artış olduğunu belirtti.

● Basın sözcüsü, 2019'un başından bu yana Ukrayna yasalarını ihlal eden 1300 Türk vatandaşının gözaltına alındığını da kaydetti.

● Türkiye ile Ukrayna arasında pasaportsuz seyahat uygulaması 1 Haziran 2017 itibariyle başlarken iki ülke vatandaşları karşılıklı olarak çipli kimlik kartlarıyla seyahat edebiliyor.

Ukrayna Sınır Güvenlik Servisi Basın Sözcüsü Andriy Demçenko, 2019'da Türkiye'den Ukrayna'yı kaç kişinin ziyaret ettiğini açıklayarak sınır güvenliğini dikkate aldıklarını vurguladı.

Demçenko, bu yılın ilk 10 ayında Ukrayna’yı yaklaşık 230 bin Türk vatandaşının ziyaret ettiğini söyledi. Aynı dönemde 2 binden fazla Türk vatandaşının ise farklı nedenlerden ötürü ülkeye girişlerine izin verilmediğini belirten Ukraynalı yetkili, şunları söyledi:

  • “Türkiye ile Ukrayna stratejik iş birliği halindeki ülkeler. Sınır Güvenlik Servisi olarak biz de Türkiye’yi önemli bir partner olarak görüyoruz. Türk vatandaşlarına karşı hiçbir önyargımız yok. Ama Ukrayna sınırını geçmenin belirli kuralları var. Sınır güvenliğini sağlamak durumundayız

Türklerin hangi nedenlerle Ukrayna'ya girişine izin verilmedi?

Demçenko, Ukrayna’ya alınmayan Türk vatandaşlarının çoğunun, ülkeye geliş amaçlarını ve hangi adreste kalacaklarını deklare edemediklerini söyledi. Ukraynalı yetkili, geçersiz ya da sahte pasaport ibraz eden, daha önce ülkede yasal kalış süresini geçiren ve Kırım ile ayrılıkçıların kontrolündeki Ukrayna topraklarını yasa dışı yoldan ziyaret eden Türk vatandaşlarının da Ukrayna’ya girişlerine izin verilmediğini kaydetti.

Demçenko ayrıca, ilk 10 ayda sahte pasaportla Ukrayna’ya giriş yapmaya çalışan 80 Türk vatandaşının yakalandığı bilgisini paylaştı.

Ukrayna’ya yasal yollarla gelip, kaçak yoldan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gitme girişiminde bulunan Türk vatandaşlarının sayısında ciddi artış olduğunu belirten Demçenko, “Sene başından bu yana Ukrayna üzerinden AB’ye yasa dışı gitmeye çalışan 200’den fazla Türk vatandaşı yakalandı. Geçen yılın tamamında ise 140 Türk vatandaşı bu nedenle gözaltına alınmıştı” dedi.

"1300 Türk vatandaşı gözaltına alındı"

Ukraynalı yetkili, sene başından bu yana Ukrayna yasalarını ihlal eden 1300 Türk vatandaşının gözaltına alındığını, bu kişilerin çoğunun ülkede yasal kalış sürelerini geçiren vatandaşlar olduğunu söyledi.

Öte yandan, Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yağmur Güldere, Ukrayna Sınır Güvenlik Servisi Başkanı Sergiy Deyneko ile bir araya geldiği toplantıda, bazı Türk vatandaşlarının Ukrayna’ya girişlerde yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulundu.

Ukrayna Devlet Sınır Güvenlik Servisi Başkanı Sergey Deyneko ile Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere toplantı halinde.

Güldere, Türk vatandaşları ile Ukrayna sınır görevlileri arasında iletişim sorunundan kaynaklanan anlaşmazlıkların giderilmesi amacıyla, Türkiye Büyükelçiliği olarak Ukrayna Sınır Güvenlik Servisi görevlilerine Türkçe dil kursu desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

İki ülke arasında yolcu trafiğinin giderek artmasının bazı riskleri beraberinde getirdiğini söyleyen Büyükelçi, Ukrayna sınır kapılarında ülkeye girişlerine izin verilmeyen Türk vatandaşlarına karşı nazik davranılması konusundaki temennisini dile getirdi. Ukrayna Sınır Güvenlik Servisi Başkanı Deyneko ise, sınır kapılarında Türk vatandaşlarına yöneltilen soruların listesinin Türkiye tarafı ile ortak belirlenmesini teklif etti.

Ukrayna’ya kimlikle nasıl seyahat edilir?

Türkiye ile Ukrayna arasında çipli kimlikle seyahat döneminin başladığı 1 Haziran 2017 tarihinden bu yana yaklaşık 50 bin Ukrayna ve 36 bin Türk vatandaşı bu uygulamadan faydalanarak birbirlerinin ülkesini ziyaret etti. 90 gün süreyi aşmamak koşuluyla iki ülkede de vizesiz kalınabiliyor

Yeni tip çipli kimlik kartlarıyla, Ukrayna’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir örneği ekte sunulan formları (Immigration Card) uçakta veya pasaport kontrol noktalarında doldurmaları, belgeyi Ukrayna’da kaldıkları süre boyunca yanlarında taşımaları, yetkili makamlarınca sorulduğunda göstermeleri ve ülkeden ayrılırken yeni tip çipli kimlik kartlarıyla birlikte hudut görevlilerine ibraz etmeleri gerekiyor.

Lviv operası

Pasaportla seyahatlerde olduğu gibi, yeni tip çipli kimlik kartlarıyla seyahatlerde de Ukrayna hudut görevlileri Ukrayna’ya girişlerde TC vatandaşlarından aşağıdaki belgelerin ibrazını isteyebilir:

Gidiş-Dönüş uçak bileti, otel rezervasyonu veya Ukrayna noterince düzenlenmiş davet edenin kimlik bilgilerinin açıkça yer aldığı davetiye, Ukrayna’da yapılan kanun değişikliği nedeniyle artık yurt dışından çağrılacak kişiler için noter davetiyesi yeterli oluyor

Ülkede bulunulan süre zarfında maddi ihtiyaçların karşılanabileceği miktarda nakit para ibrazı veya Ukrayna noterince düzenlenmiş garanti mektubu (günlük en az 50 Amerikan Doları veya karşılığı konvertibl döviz)

Kimlikle giriş yapılabilen diğer ülkeler

Moldova

1991 yılında SSCB'nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan Moldova’nın içinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir.

17 Ekim 2018 tarihi itibariyle Türkiye ve Moldova arasında pasaport yerine kimlikle seyahat dönemi resmen başlamıştır.

1812 yılına kadar yaklaşık 300 yıl Boğdan eyaleti olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinde yaşayan bugünkü adıyla Moldova’da gezilecek şehirler arasında Balti, Kişinev, Edinet, Tiraspol ve Holly Gates yer alıyor.

Gürcistan

İstanbul’dan tarifeli uçuşlarla ulaşılabilen Batum Havalimanı, pasaportsuz gidilen yerlerin başında geliyor.

Karadeniz’in kıyısında buluna Gürcistan, Trabzon ve Artvin’e gayet yakın konumda bulunuyor. Sovyetler’in dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan eden Gürcistan‘ın tarihi Taş Devri’ne kadar dayanıyor.

Haftanın her günü İstanbul-Batum seferlerinin yapılıyor olması da Batum’u cazip hale getiren özelliklerden biri aslında. Gürcistan’ın en ünlü şehri Batum görülmeye değer tek şehri değil.

Batum’un dışında başkent Tiflis, Rioni Nehri’nin kıyısına kurulu ülkenin ikinci büyük şehri Kutayıs ve Signagi, Gürcistan’ın gezip görülebilecek en bilindik şehirleri arasında yer alıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nde kimlik kartınızla 3 aya kadar kalabilmeniz mümkün. Kıbrıs, özellikle yaz tatili için çok tercih ediliyor olsa da, yumuşak iklimiyle bahar ve kış aylarında da muhteşem bir deneyim sağlamayı size garanti ediyor.

Farklı kültürlere ev sahipliği yapan Kıbrıs, mimari tarzları ve uçsuz bucaksız kumsalları ile görülmeye değer bölgeler arasında yer alıyor. Güzelyurt’tan başlayıp Karpaz’a kadar yayılan Kuzey Kıbrıs‘ın harika görüntüsüne, kaleler, eski limanlar, altın rengi kumsallar, kilise ve manastırlar eşlik ediyor.