Uğur Şahin ve Özlem Türeci buldukları aşıyı kendilerine yaptı mı?

HABER MASASI
Abone Ol

Pfizer iş birliği ürettikleri aşı ile dünyaya isimlerini duyuran BioNTech'in kurucuları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin New York Times gazetesinin konuğu oldu. Kurallar gereği klinik safhada olan aşıyı henüz yaptıramadıklarını dile getiren Türeci ve Şahin, ABD Başkanı Trump'ın "Aşı bilerek geciktirildi" çıkışına yanıt verdi. Bilim insanları, amaçlarının aşıyı en hızlı şekilde geliştirmek olduğunu ve bunun hızlandırılıp yavaşlatılabilecek bir süreç olmadığını ifade etti.

Dünyanın dört gözle beklediği koronavirüs aşısını bulan Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci, Amerikan New York Times gazetesinin internet sitesinde yayınlanan 'Sway' adlı podcast programının konuğu oldu.

Aşıyı kurallar gereği henüz yaptırmadılar

Hürriyet'in aktardığı habere göre; sunucu Kara Swisher'ın Amerikan ilaç devi Pfizer ile ürettikleri aşının BioNTech şirketi çalışanlarına yapılıp yapılmadığına ilişkin sorusuna Şahin-Türeci çifti "Henüz değil" yanıtını verdi.

Swisher'ın "İkinizden biri?" sorusuna ise Prof. Dr. Şahin'in açıklayıcı yanıtı şöyle oldu:

"Henüz değil. Klinik düzenlemelerden dolayı aşı yaptırmamıza izin verilmiyor. Aşı şu anda sadece klinik deneyler dahilinde uygulanabiliyor.

Ve klinik denemelere şirket çalışanlarının katılmasına izin verilmiyor. Yani bu, aşıya diğer insanların da erişimi olduğunda bizim de erişebileceğimiz anlamına geliyor."

Uğur Şahin ve Özlem Türeci Pfizer'ı aradan çıkardı
Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, COVID-19'a karşı aşı çalışmalarında büyük mesafe kat etti. Almanya merkezli BioNTech'in üretim ortağı ise ABD'li Pfizer. Birçok ülke şirketle bağlantı kurarak aşı taleplerini dile getirirken, aşıyı Türkiye ve Almanya'ya Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin şirketi BioNTech'in vereceği iddia edildi.

"Üretim sürecinde olabildiğince şeffafız"

Aşının ardındaki Türk bilim insanlarının hikayesi
Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, pandemi ortaya çıkmadan iki yıl önce durumu öngörmüş ve RNA teknolojisi ile aşı geliştirilebileceğini söylemişlerdi. Peki bu nasıl oldu? Hikayelerini anlattık.

Swisher'ın "Bu aşının işe yarayıp yaramayacağını bilmiyorum, tehlikeli olabilir" şeklinde düşünen insanları nasıl ikna edecekleri yolundaki sorusuna Dr. Özlem Türeci'nin yanıtı ise şöyle:

"Hiç kimseyi ikna etmek istemiyoruz. Katkımızın şöyle olması gerektiğini düşünüyoruz, ki mümkün mertebe şeffafız... Halkın denemelerimizden elde ettiğimiz datayı mümkün mertebe ayrıntılı şekilde almasını sağlıyoruz. Ve bunu değerlendirip yorumlamayı uzmanlara bırakıyoruz."

Slovakya ve Polonya gibi ülkelerde ulusal ölçekte aşılamanın zorunlu olacağını, ABD'de ise bu zorunluluğun olmadığını hatırlatan Kara Swisher, "İnsanların aşılanması gerektiğini düşünüyor musunuz" sorusuna ise Dr. Türeci, "Hayır, ABD'deki yöntemi tercih ediyorum, herkes kendi kararını verebilir" yanıtı verdi.

Trump'ın "Aşı bilerek geciktirildi" sorusuna yanıt

Kara Swisher, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimi kaybetmesi için aşı keşfinin geç açıklandığı yolundaki iddiasını da Şahin-Türeci çiftine sordu.

Dr. Türeci'nin yanıtı şöyle: "Burada Almanya'da, geciktirmek ya da ABD seçimlerine müdahale etmekte herhangi bir çıkarımız yok. Ve biliyorsunuz ki, klinik denemeler son derece kurallara uygun düzenleniyor ve bu gerçekten geciktirebileceğiniz, durdurabileceğini ya da hızlandırabileceğini bir şey değil."

Dr. Şahin'in yanıtı ise şu oldu: "Siyasetle ilgilenmiyoruz. Günün sonunda bizim çıkarımız mümkün mertebe en hızlı şekilde bu aşıyı geliştirmek. Etik standartları takip etmek, bilimsel standartları takip etmek zorundayız."