Twitter'daki 'retweet' butonunun mucidi icadından memnun değil: 'Bir silah gibi'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

● Twitter kullanıcıları tarafından yapılan paylaşımların yeniden paylaşılmasını sağlayan 'retweet butonu' birçok paylaşım için 'etkileşim' anlamına geliyor.

● 2009 yılında geliştirilen buton, Chris Wetherell tarafından özel bir tasarımla hayata geçirildi.

● Chris Wetherell'in son açıklamasında 'dört yaşında bir çocuğun eline dolu bir silah vermek' olarak değerlendirilen buton, bir sistem değişikliği gerekliliği şeklinde yorumlandı.

Hayatımızın büyük bir bölümünü birlikte geçirdiğimiz sosyal medya platformları, gerçek anlamda yepyeni bir dünya vadediyor. Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte, günün her saatinde sosyal paylaşım platformlarını rahatlıkla kullanabilmemiz onlarla oluşturduğumuz bağların daha da güçlü hale gelmesini sağlıyor. Twitter da tüm platformlar arasında dünya çapında en yaygın üyelerden biri konumunda yer alıyor. Basit anlamda bakıldığında 'mikroblog sitesi' olarak tanımlanabilen Twitter, küçük iletilerin, anlık fotoğrafların paylaşılmasına imkan sağlıyor.

Twitter, dünya genelinde 'büyük' ve 'güçlü' köprüler kurabiliyor. Trabzonspor'un efsanevi forma tanıtımına Barcelona'nın yıldızı Pique'nin cevabı da bu duruma iyi bir örnek konumunda.

Twitter, tek başına bir ismin ürünü olarak karşımıza çıkmadı. Amerika’da South Park, San Fransisco’da 14 arkadaş bir araya gelerek Twitter’ın ilginç doğum hikâyesini oluşturmaya başladı. Birçok arkadaş grubu gibi 14 kişilik bu grupta sohbetlerinde bazen yeni projeler hakkında konuştu ve daha önce yapılmamış ve tüm dünyayı sarsacak olan bir proje fikrini elde edebilmek için sürekli yeni fikirler üretti. Arkadaş grubuyla sohbet eden Jack Dorsey, o anda arkadaşlarıyla yaptığı etkinliği diğer arkadaşlarına bildirmek amacıyla bir SMS sistemine ihtiyaç duyar ve bunu dile getirir. Bu basit fikir, günümüzde milyonlara hitap eden bu internet sitesinin kuruluşunun başlangıcıdır.

Twitter CEO'su Jack Dorsey.

Böylesine masum bir hikayeyle hayatımıza giren Twitter, dünya genelinde yaklaşık 500 milyon kullanıcı tarafından bilfiil kullanılan bir efsaneye dönüştü bile. Bu efsanenin kendine özgü ve 'kişiselleştirilmiş' sayılabilecek onlarca farklı özelliği mevcutken 'retweet butonu' bu özellikler arasında ilk sırada yer alıyor. Retweet butonunu 2009 yılında hayatımıza dahil eden, Silikon Vadisi'nim gözde geliştiricilerinden Chris Wetherell, butona yönelik özel açıklamalarda bulundu. Wetherell, kendi tasarımı olan retweet butonu yüzünden sosyal medyanın bozulduğunu ve buna bir çare bulunması gerekliliğinin altını çizdi.

Twitter, dünyanın en popüler sosyal medya platformları arasında değerlendiriliyor.

Google'ın haberlerinin derlendiği Google Reader uygulaması için çalışırken dönemin Twitter CEO'su Evan Williams'ın davetiyle Twitter'a gelerek retweet butonun geliştiririlmesini sağlayan Wetherell, bu yüzden yalan ve sahte haberlerin çok hızlı yayıldığını ve Twitter'da linç kampanyalarının önünün alınamadığını düşünüyor. Bugün henüz isminin açıklanmadığı yeni bir girişimin ortak kurucularından olan Wetherell, ilk başta bu özellik sayesinde toplumda çok iyi temsil edilmeyenlerin sesi olacaklarını düşünürken daha sonra retweet butonuyla insanların düşünmeden paylaşım yapmasının önünün açtıklarını anladığını aktarıyor. Bu buton icat edilmeden önce başka mesajları paylaşmak için kopyala-yapıştır yapmanız gerekiyordu; genellikle de mesajın başına RT harfleri konuluyordu.

'Ya linke tıkla, ya da retweet yapma!'

Twitter cephesinden açıklama yapan tek isim Chris Wetherell da değil. BuzzFeed'e konuşan Twitter CEO'su Jack Dorsey de retweet özelliğinin değiştirilebileceğini düşünenler arasında. Dorsey, retweet dahil olmak üzere birçok konuda değişiklikler yapabileceklerini söylerken yorum eşliğinde retweet yapmanın mesajların dolaşıma girmeden önce üzerinde düşünülmesinde etkili olduğunu belirtiyor. Buzfeed haberinde retweet butonunun tamamen kalkmasının çok gerçekçi olmayabileceği aktarılıyor.

Retweet yerine Wetherell'in önerisi, zarar sağlayan mesajları çok yoğun paylaşan hesaplardan bu özelliğin kaldırılması olarak karşımıza çıkıyor. ABD'deki MIT Üniversitesi'nde yanlış bilgilendirme üzerine çalışan David Rand'e göre ise çaren tweet'teki linke tıklamayanların retweet yapmasının engellenmesi olabilir. Rand'a göre bu insanların yavaşlamasını ve paylaşmadan önce düşünmesini sağlayabilir.