Türk Kahvesi'nin bu haftaki konuğu Nezih Başgelen

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Gazeteci Ayşe Böhürler'in sunumuyla TVNET'te ekrana gelen Türk Kahvesi programının bu haftaki konuğu, ülkemizin zengin tarihi eserleri ve eski uygarlıkları hakkında 1500’e yakın başvuru eserini yayımlayan Nezih Başgelen oldu.

Hayatın içinden sorularla hafta sonuna farklı bir tat katan program Türk Kahvesi, bu haftada evlerinize konuk oldu.

Gazeteci Ayşe Böhürler'in sunumuyla TVNET ekranlarında yayınlanan programın bu haftaki konuğu, ülkemizin zengin tarihi eserleri ve eski uygarlıkları hakkında 1500’e yakın başvuru eserini yayımlayan Nezih Başgelen oldu.

Yayını TVNET YouTube kanalından yayınlandı:

'Çay Cumhuriyeti sembolize ediyor, kahve Osmanlı'yı'

Programa Türk kahvesine yönelik bir yorumla başlayan ünlü Arkeolog Başgelen, 'Çay'ın Cumhuriyeti sembolize ettiğini, kahvenin ise Osmanlı'yı temsil ettiğini' belirterek, 'Osmanlı zamanında çayın bu kadar içilen ve ilgi gören bir yanı olmadığını' söyledi.

'Çocukluğumdan bu yana hep merak ettim'

Arkeolog olmaya nasıl karar verdiğini açıklayan Başgelen, bu durumun ilkokul 4. sınıfa değindiğini belirterek, çocukluğundan bu yana hep merak duygusunu içerisinde taşıdığını ve arkeolog olmaya 9-10 yaşlarında karar verdiğini belirtti.

İzmir Fethiye gezisinin bu kararı almasında etkili olduğunu da söyleyen Başgelen, bu gezisi sırasında bulunduğu yerlerin fotoğraflarını çektiğini ve bu çekimler için en iyisi olana kadar uğraştığını söyledi. Başgelen, bu durumun dünyasını değiştirdiğini açıkladı.

'1500'e yakın eser sadece bilinen kısım'

Bugün 1500'e yakın eser üzerinde imzası bulunan Başgelen, bunun sadece bilinen sayı olduğunu belirtti.

Çingene Kızı eseriyle ilgili de konuşan Başgelen, Roma dönemine ait olduğunu belirttiği eserin, bulunan yeni parçaların Demet Sabancı üzerinden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e iletildiğini belirtti.

'Tren'i Türkiye'ye getirten Abdullaziz'tir'

Tarihsel bilgilerini aktaran Başgelen, Abdulahmid'in bugünkü müzecilik anlayışının oluşmasında çok büyük etkisi olduğunu söyledi.

Ünlü arkeolog, Abdullaziz'in ise treni Türkiye'ye getiren ilk padişah olduğunu da belirtti.

Başgelen, Abdullaziz'in, "Dizi film olacak kadar heyecanları serüvenler. Müzeciliğin başlangıcında Abdülmecid'in büyük bir önemi var. Onun Yalova seyahatiyle başlayan bir dönem. İlk kez Batı'ya giden ve Batı'daki müzeleri gören padişahımız Abdülaziz'dir. Hatta trene ilk kez binen ve Türkiye'ye gelmesinde katkısı büyüktür. 'Tren gelsin isterse yatak odamdan geçsin' demiştir" dediğini söyledi.

'İlk arkeoloji kuşağı hocalarının yetişmesini Gazi Mustafa Kemal sağlamıştır'

Savaş döneminde arkeolojik çalışmalarında yeterince çalışmalar sürdürülemediğini belirten Başgelen, Gazi Mustafa Kemal, ilk arkeolog ekibinin yurt dışına gitmesinde öncülük ettiğini belirtti.

'Yaşadığımız coğrafyaya karşı bir merakımız var'

Türk dizi ve film senaryolarının, tarihe yönelişine de değinen Başgelen, "Günlük siyaset akışında kültür konuları en sondan geliyor. Üniversite sayısı arttıkça dünya sıralamasında geriye düşmeye başladık. Film senaryoları etkisinde gelişen onların rüzgarında yeşeren bir tarihe bakıyoruz. Belge bilgi inceleyerek değil. O yüzden biz Şehzade Mustafa'nın farkında sonradan oluyoruz. Hürrem'i sevmiyoruz. İbrahim Paşa'ya gıcık oluyoruz. Birden bire o diziler perspektifinde değerler oluşuyor" açıklamasında bulundu.