Türkiye'nin ilk yerli uydusu İMECE'nin fırlatılışı 3. kez ertelendi

HABER MASASI
Abone Ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İMECE'nin metre altı çözünürlüğe sahip bir uydu olduğunu, TSK'nın uzaydaki gözü olacağını duyurdu. İMECE Uydusu’nun uzaya fırlatılışı hava şartları sebebiyle 3. kez ertelendi.

TÜBİTAK ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından fonlanan; müşteri kurumu Savunma Sanayii Başkanlığı, son kullanıcısı Hava Kuvvetleri Komutanlığı olan, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen, Türkiye’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE’nin uzaya fırlatılması için geri sayım başladı. Ancak uydu, olumsuz hava şartları sebebiyle 3. kez ertelendi.

Fırlatma yüksek irtifadaki kuvvetli rüzgarlar nedeniyle fırlatılışa 27 saniye kala ertelendi.

Bakan Varank: Uzay yarışında aramızdaki mesafeyi kapatacağımıza inanıyoruz

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen törende açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Biz bizim uzay hikayemiz, uzay yarışının başladığı 1950'lerde başlamadı ama Türkiye büyüyor, geliyor, teknolojik kapasitesini günden güne artırıyor. İHA,SİHA ve Togg'la adından söz ettiriyor. Uzay yarışında aramızdaki mesafeyi önümüzdeki dönemde kapatacağımıza inanıyoruz. Milli Uzay Programıyla geliştiriyoruz. Bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi, Doğu Anadolu9 Gözlem Evi'nin devreye alınmasını bir bir gerçekleştireceğiz. Karşımızda zorluklar var ama insan kaynağı ve altyapıya sahibiz." dedi.

Bakan Akar: Ülkemiz milletimiz için büyük bir gurur vesilesi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar törende yaptığı açıklamada, "Savunma Sanayi konusunda başlatılan başarı zinciri var. Gerçekten bizim için ülkemiz milletimiz için büyük bir gurur vesilesi. Söz konusu başarının sonucunda uzaya yerleştirilecek uydunun hayırlı olmasını temenni ediyorum. Teknoloji alanında birçok gelişme var, bunlardan yararlanıp, TSK'yı güçlendirmek için her bilimsel veriyi etkin şekilde değerlendiriyoruz. Uzaydaki faaliyetlerin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bunun bilinciyle hareket ediyoruz. Uzay ve siber alanında üstünlüğü ele geçirmek, başarı almak boynumuzun borcu. Önümüzdeki yıllarda kara, deniz, hava kuvvetlerinin görevlerini yapabilmeleri için bunlara ihtiyacı olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Akar, "Biraz sonra yapılacak olan uzaya fırlatmanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz. İmece ile milli olarak gerçekleştirilen metre altı ilk keşif gözlem uydumuza sahip olacağız. Üçüncü askeri uydu sistemi daha gelişmiş imkan ve kabiliyetlere sahip olacak. Sadece askeri değil diğer alanlarda da bizlere çok yardımcı olacak. Dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü görüntüler alacağız. Kamu ve kurum kuruluşlarının uydu görüntülerine ihtiyacı oluyor, bu uyduyla karşılanacak. İmece, Göktürk 1 ve 2 uydularıyla uzaydaki gücümüzü artıracak, gücümüze güç katacak. Envantere alınacak olan İmece uydusunun komutası hava kuvvetlerinde olacak." dedi.

TSK'nın uzaydaki gözü olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törenden önce CNN TÜRK'e İmece'ye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Varank, İmece'nin metre altı çözünürlüğe sahip bir uydu olduğunu, TSK'nın uzaydaki gözü olacağını söyledi.

Bakan Varank'ın açıklamaları şöyle:

Projeyi yakından takip ettim

Çok önemli ve stratejik bir proje. İlk bakan olduğum andan itibaren bu projeyi takip ettim. Türkiye'nin bir uzay test ve entegrasyon merkezi var. Arkadaşlarımızı gece vakitleri ziyaret ettim, baklava götürdüm, arkadaşlarımız büyük gayret gösterdiler. Metre altı çözünürlüğe sahip ilk uyduyu yörüngesine fırlatmış olacağız.

Yerli ve milli olarak gerçekleştirdik

Türkiye baktığınızda aslında uydular anlamında uydu işletmecisi ülke. Baktığımızda bunun bir adım öteye gitmesi gerektiğini biliyoruz. Onun için gözlem uydularına yatırım yapmaya başladık. Yine kendi gözlem uydularımızı ürettik. Bunların bir kısmı hala faaliyetteler. Kendi uzay sanayimize sahip olmamız için İMECE projemizi başlattık. Metre altı çözünürlüğe sahip gözlem uydusunu geliştirdik ürettik. İçindeki ekipmanları da yerli ve milli olarak gerçekleştirdik. Elektrooptik kamera, itki motoru gibi çok yüksek teknolojili ürünleri kendi kabiliyetlerimizle geliştirdik, uyduya yerleştirdik. Geliştirdiğimiz teknolojilerin uzayda çalıştığını göreceğiz. Uzay endüstrisinde Türkiye'nin bir oyuncu olduğunu gösterecek. İçindeki elektrooptik kamerayı Pakistan'a ihraç ettik, sattık.

Savunma ve farklı alanlarda ihtiyacımız olan görüntüleri verecek

SpaceX tarafından uydumuz yörüngesine doğru harekete geçecek. 2 saat 40 dakikada 680 kilometre irtifada uzaya bırakılacak. 10 dakika sonrasında ilk sinyalleri almayı umuyoruz. Bu da uydunun salimen yörüngesine bırakıldığını gösterecek. 2 hafta sonra ilk görüntüleri çekmeye başlayacak. Bütün teknolojilerin uzayda çalıştığını ispat etmiş olacağız. Türkiye yeni nesil yer istasyonu da geliştirdi. Buradaki çanağı da Türkiye'deki tedarikçi firma üretti. Uydu, milli savunma başta olmak üzere farklı alanlarda ihtiyacımız olan görüntüleri bu uydu ile elde etmiş olacağız.

Gözlem yapabileceğiz

Bu uyduyla birlikte dünyanın herhangi bir noktasının fotoğrafını çekebileceğiz, gözlem yapabileceğiz. Savunma, afet, tarım, çevre ve şehircilik alanında kazanım getirmiş olacak. Ülkemizin savunması açısından önemli bir kabiliyet. İmece uydumuz ordumuzun uzaydaki gözü olacak. Türkiye Yüzyılı'nda daha güçlü konuma taşımış olacak. Yerli ve milli uydumuz inşallah Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun.

5 yıl görev yapacak

680 kilometre irtifada Güneş’e eş zamanlı yörüngede konumlanacak İMECE, tasarım görev ömrü olan 5 yıl boyunca; hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkemize hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

Küp uydular da uzaya fırlatılacak

İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatılacak.

Metrealtı çözünürlüklü kamera

Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı. Türkiye’de ilk kez üretilen metrealtı çözünürlüğe sahip elektro-optik Uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi. Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.

İMECE ile geliştirildi

İMECE’de elektro-optik kameranın yanı sıra uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp, üretildi. İMECE Projesi çerçevesinde uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları da TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirildi. İMECE Uydusuna, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneli ile katkı sağladı.

İhracat potansiyeli

İMECE Projesinden elde edilen çıktılar, Türkiye’nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapıtaşını oluşturacak. Bu proje ile sahip olunan kritik UZAY teknolojilerinin yanı sıra bu alanında yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı da sağlanmış olacak. Proje çerçevesinde üretilen ekipmanların uzay tarihçesi kazanmasıyla Türkiye katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak.

Şubat'ta ABD’ye uçtu

Haziran 2022 tarihinden itibaren ısıl vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerini başarıyla geçen İMECE Uydusu, Şubat ayında fırlatma üssünün bulunduğu ABD’ye gönderilmişti.

ChatGPT'ye sorduk: Uzayda koloni kurmak 👨‍🚀🚀
ChatGPT'ye 'İnsanlar başka bir gezegende yaşam kurabilecek mi?' diye sorduk. ChatGPT'ye göre şu anda dünya dışında insan yaşamı için gerekli olan koşulların olmadığı düşünülüyor. Ancak, gelecekte teknolojik gelişmelerle birlikte uzay seyahati ve kolonizasyonu daha da gelişebilir ve bu da insanların başka bir gezegende yaşam kurmasına imkan verebilir. Mars, insanların şu anda en olası aday gezegeni olarak kabul ediliyor. NASA ve diğer uzay ajansları, Mars'a insanlı görevler düzenlemeyi planlıyor ve özellikle suyun keşfi, Mars'ta yaşam olup olmadığının belirlenmesi ve Mars'ın jeolojik yapısının araştırılması gibi konularda önemli adımlar atılıyor. Bununla birlikte, başka bir gezegende yaşam kurmak, teknolojik zorlukların yanı sıra etik, kültürel ve sosyal zorluklar da içeriyor. Örneğin, yeni bir gezegene yerleşmek için gerekli kaynakları elde etmek, insanların fiziksel ve zihinsel sağlığı, toplumun organizasyonu ve güvenliği, iletişim ve kültürler arası etkileşim gibi konuların tamamının ele alınması gerekmektedir. Sonuç olarak, insanların başka bir gezegende yaşam kurması mümkün olabilir ancak bu, uzun süreli ve karmaşık bir süreç ve birçok zorluğu da beraberinde getiriyor.

ABD'de askeri belgeleri sızdıran 21 yaşındaki ulusal muhafız gözaltına alındı
Jurnal.ist