Türkiye'nin ABD'ye karşı verebileceği 4 yanıt

SÜHEYL BURAK DEMİRHAN
Abone Ol

ABD, Türk yargısına müdahale eden kararlar alarak iki Türk bakan hakkında yaptırım uygulayacağını açıkladı. ABD'nin Türk yargısına müdahale eden yaptırım kararlarına karşı Türkiye, karşılık vermeye hazırlanıyor. Bu kapsamda son aylarda yaşanan benzer gerilimlerde atılan adımların atılması, mutekabiliyet ilkesince hareket edilmesi ayrıca ses getirecek yeni kararlar alınması da bekleniyor.

ABD, Türk yargısına müdahale eden yaptırım kararları aldı. Türkiye'den bu yaptırım kararlarına karşı açıklamalar geldi. İşte Türkiye'nin ABD'ye karşı verebileceği 4 yanıt:

1. Mütekabiliyet esâsıyla aynı yaptırımın uygulanması

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Türk bakanlara yaptırım kararına tepki göstererek, "ABD Hazine Bakanlığı'nın ülkemizle ilgili olarak açıkladığı yaptırım kararını şiddetle protesto ediyoruz. Hiçbir amaca hizmet etmeyecek söz konusu saldırgan tutumun karşılığı (ABD'ye) gecikmeksizin aynıyla verilecektir" ifadeleri kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Türkiye'de yargılanmasına devam edilen Amerikalı Papaz Andrew Brunson'ın serbest bırakılmamasını gerekçe göstererek Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ABD'nin yaptırım getireceğini açıklamıştı.

Türk yargısına müdahale eden yaptırım kararını açıklayan Sanders, "Başkanın talimatıyla Hazine Bakanlığı, Rahip Brunson'ın tutuklanması ve hapsedilmesinde rol oynayan Türk İçişleri ve Adalet bakanlarına yaptırım getiriyor." ifadelerini kullanmıştı.

2. Papaz Brunson’ın yeniden tutuklanıp cezaevine gönderilmesi

“FETÖ ve PKK adına casusluk yapmak”, “örgüt adına suç işlemek” ve “askeri casusluk” gibi ağır suçlamalarla yargılanan Andrew Brunson’ın tahliye edilmesine tepkiler sürerken ABD’den gelen açıklamalar bardağı taşırdı. Kamuoyu, ABD’nin küstah açıklamalarına verilecek en güzel cevabın Rahip Brunson yeniden tutuklanması olacağı görüşünde birleşti.

  • Brunson’ın ABD’li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki “Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa’ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız.” mesajı da dosyaya eklenmişti. Teknik incelemede de sanık Brunson’ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ’nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmişti.

3. İncirlik Hava Üssü'nün ABD'nin kullanımına kapatılması

PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD terör örgütüne gönderdiği silahlarla örgüte lojistik destek sağlayan ABD, Türkiye'nin uyarılarına kulak tıkamıştı.

TSK'nın terör örgütlerine yönelik yaptığı Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekat'larına da engel çıkarmaya çalışan ABD'nin İncirlik Üssü'ndeki 'varlığı' tartışılmıştı.

Daha önce de Türkiye gündeminde geniş yer tutan İncirlik Üssü'ndeki ABD varlığı 1974 Kıbrıs Harekatı sonrasında kullanıma kapatılmıştı.

4. Washignton Büyükelçisi'nin Türkiye'ye çağırılması

ABD'nin Türk yargısına müdahale eden yaptırım kararlarına karşı Türkiye'nin Washignton Büyükelçi Serdar Kılıç'ın ülkeye çağrılarak iştişare toplantısı yapılması gündeme gelebilir.

ABD'nin büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması kararını protesto eden 62 Filistinli'nin öldürülmesi ve 3 bin kişinin de yaralanmasının ardından Ankara, Tel Aviv ve Washignton Büyükelçileri'ni istişare için çağırmıştı.