Tersanecilik Anadolu’da 600 yıllık bir gelenektir. İlk tersane 1390 yılında Gelibolu’da Osmanlı İmparatorluğu zamanında kurulmuştur. Günümüze kadar varlığını korumuş olan Haliç Tersanesi 1455’te Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulduğunda, Türk tersaneleri dünyanın en büyük tersaneleri olarak anılmaktaydı. Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber tersaneciliğe ayrı bir önem verilmiştir.
Geleneksel üretim teknikleri ile modern teknolojiyi, eğitimle beraber harmanlayarak gelişimini sürdüren Türk gemi inşa sektörü 1990’ların başından beri uluslararası bilinilirliği olan bir markadır. Sektör; yatlardan dev yatlara, yelkenlilerden balıkçı teknelerine, kimyasal tankerlerden kuru yük gemilerine kadar çok geniş ürün yelpazesine sahip olan bir sektör halini almıştır. Ayrıca, gemi bakım ve onarım hizmeti de sektörün önemli gelir kaynakları arasında gösterilmektedir.
Türkiye’de 180 bin civarı ehliyetli gemi adamı bulunmaktadır. Bu rakamla Türkiye, Çin’den son en fazla gemi adamına sahip olan ikinci ülke konumundadır.
*(DWT) Dead Weight Tonaj: “Geminin yük taşıma kapasitesinin bir ölçüsü olup; kargo, yakıt, mürettebat, kumanya vs. oluşur. Deplasman Tonajı ile Dead Weight arasında kalan ağırlık (geminin tekne, makine ve sabit donanım ağırlıkları) Light Ship (Boş gemi) Ağırlığı olarak adlandırılır.”