Brunson Günlükleri: Trump tweeti & Johnson mektubu
ABD'li Rahip Brunson için gün yüzüne çıkan 'casusluk' suçlamalarına rağmen 'serbest bırakılmalı' çağrısı yapan ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik küstah yaptırım tehdidi dikkati çekti. Akıllara Türkiye-ABD arasında sert rüzgarlar estiren 5 Haziran 1964 tarihinde ABD’nin 36. Başkanı Lydon B. Johnson’ın yolladığı mektup geldi. İki ayrı ABD Başkanı'nın 54 yıl arayla Türkiye'ye yolladığı çirkin mesajların arasındaki benzerlikler bir hayli fazla...
ABD Başkan Yardımcısı Pence’in, diplomasi dilinden uzak son derece kaba bir üslupla tutukluluk hâli İzmir'deki mahkeme tarafından ev hapsine çevrilen papaz Andrew Brunson’un derhal serbest bırakılmasını ,aksi takdirde Türkiye'ye "ciddi yaptırımlar" uygulayacaklarını açıklaması, Pence’in açıklamasının ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter hesabından paylaştığı “Papaz Brunson uzun zamandır gözaltında tutulduğu için Türkiye’ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız. Brunson muhteşem bir Hıristiyan, aile babası ve harika bir insan. Brunson çok büyük acılar çekiyor. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı.” açıklamaları ABD’nin 36. Başkanı Lyndon B. Johnson’ın 5 Haziran 1964 tarihinde Türkiye’ye yolladığı küstah mektupla büyük benzerlik gösteriyor.
Johnson’ın mektubundaki diplomasi dışı üslup o tarihlerde de büyük tepkilere neden olmuştu.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı George Ball: Hayatımda bu kadar gaddar bir diplomatik mesaj görmedim
Diplomatik estetikten eser olmayan o mektupta Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalede bulunmaması için sert ifadeler kullanılmıştı. Öyle ki mektubu daha sonra gören dönemin ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı George Ball dahi Johnson mektubuna dair “Hayatımda bu kadar gaddar bir diplomatik mesaj görmedim” ifadesini kullanmıştı.
ABD Başkanı Trump ve ABD Başkan Yardımcısı Pence’in 2018 yılında Twitter’da yayınladıkları tehdit dili bakın 1964 yılında yayınlanan mektuptaki ifadelerle bakın nasıl örtüşüyor:
ABD Başkanı Donald Trump’ın Tweeti:
- “Papaz Brunson uzun zamandır gözaltında tutulduğu için Türkiye’ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız. Brunson muhteşem bir Hıristiyan, aile babası ve harika bir insan. Brunson çok büyük acılar çekiyor. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı.”
Dönemin ABD Başkanı Johnson’ın kaleme aldığı bazı tehdit içeren o ifadeler…
- “Tek taraflı harekete geçemezsiniz”, “Sovyetler müdahale ederse…”, “Sert tepki göreceksiniz”, “Bizim silahları kullanamazsınız”, “Kıbrıslı Türkleri toptan imha ederler”, “Güvenlik ve refahınızı düşünüyoruz”, “Menfaatinizle alakadarız”, “Geniş çapta muhasamata yol açar” ve “Her türlü kararı geri bırakın”
Mektup gönderildikten 2 yıl geçtikten sonra, Milliyet gazetesinin 4 Ocak 1966 tarihli sayısında ABD Büyükelçisi Parker Hart, “Kıbrıs’a yapmak istediniz müdahale teşebbüsüne hiçbir zaman hükümetim tarafından engel olunmamıştır. Sadece… dost ve kardeş olarak hükümetinize hükümetimiz tavsiyelerde bulunulmuştur” diyerek adeta milletin zekasıyla alay etmiştir.
- 1964 yılı Türk dış politikası için hareketli bir yıl olacaktı… Dönemin Türkiye Başbakanı İsmet İnönü, Kıbrıslı Türklere karşı gerçekleştirilen saldırı hareketlerinin sona ermemesi, diplomatik girişimlerin sorunu çözmesi için yetersiz kalması nedeniyle ABD Büyükelçisi Raymond Hare’e, Türk Hükümeti’nin Kıbrıs’a müdahale kararını tebliğ etmiş, alınan bu karar ABD Başkanı Lyndon B. Johnson’a iletildiğinde Johnson’ın ilk tepkisi “Stop them!” (Durdurun onları!) olmuştu.
Amerika Birleşik Devletleri başkanı Lyndon B. Johnson tarafından dönemin Başbakanı İsmet İnönü’ye 5 Haziran 1964 tarihinde gönderilen mektup, Türk kamuoyunda sert tepkiye neden olacaktı.