Türkiye'de boşanmalarına rağmen binlerce çift aynı evde yaşamaya devam ediyor

HABER MASASI
Abone Ol

Türkiye'de son yıllarda boşanmış olan birçok çift, resmi olarak ayrılmalarına rağmen aynı evde yaşamaya devam ediyor.

Türkiye'de çiftlerin boşanma dilekçelerini verip mahkemeye başvurdukları ancak ardından evli bir şekilde aynı evde yaşamaya devam ettikleri görülüyor.

Kadınlar resmiyette boşanarak hukuki belgeler üzerinde ayrılmış olmalarına rağmen eşleriyle aynı evde yaşamaya devam ediyorlar.

Boşanıp aynı evde yaşayan çiftlerin sayısında son zamanlarda dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Peki nasıl oluyor da çiftler boşanıyor ama bir arada yaşamaya devam ediyor?

Türkiye'de eşlerinden boşanan kadınlar, babalarının emekli maaşlarını alabiliyorlar. Kadınlara verilen bu hakkın bir suistimali olarak çiftler resmiyette boşanıyorlar ancak ayrılmıyorlar.

Çiftler, boşanmış gibi gözükmelerine rağmen aynı evde yaşamaya devam ederek emekli maaşı almaya devam ediyorlar.

Yapılan usulsüzlüğün yargıda karşılığı var mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu durumdaki kadınların boşandığı eşiyle aynı evde yaşadığını tespit ederek, boşandığı için yeniden hak sahibi olan kadına bağlanan yetim aylığını kesiyor ve bağladığı aydan itibaren faiziyle geri istiyor. SGK, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren, "eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar geri alınır" hükmünü içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 56. maddesi gereğince işlem yapıyor.

SGK sadece maaşları kesmekle kalmıyor. Geriye dönük yasal faizi ve gecikmez cezasıyla birlikte aylıkları geri istiyor.

Boşanıp aynı evde yaşayanlara verilen ceza, TCK madde 158/1-e hükmüne göre kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık suçunun oluşması nedeniyle 4-10 yıl arasında hapis ve suçtan elde edilen menfaatin iki katından az olmaması şartıyla 5 bin güne kadar adli para cezası olarak uygulanıyor.