Türkiye yaptı, Bangladeş ordusu 500 tane aldı

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

SAÜ Teknokent içinde faaliyet gösteren bir drone firması tarafından ilk yerli ve tam teşekküllü İHA’lar üretilerek, bunlardan 500’ü Bangladeş Ordusu’na satıldı.

Ar-Ge Müdürü Akay Yeşilöz, "İHA'lar savaş uçağının yapabileceği bütün özellikleri yapabiliyorlar. Türkiye'de tasarlanmış, imalatı yapılmış İHA'lar şu anda Bangladeş Ordusu'nun emrine hazır bir şekilde kullanılıyor" dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknokent içinde faaliyet gösteren bir firma hem sivil hem endüstri hem de askeri alanda kendi insansız hava araçlarını (İHA) üretebilmek ve satışını yapabilmek için çalışmalarına başladı. Keşif yapma, gözetleme ve takip etme alanında kullanılan bir modelin tasarım ve üretimi gerçekleştiren firma görevlileri, ürettikleri İHA’lardan 500 tanesini Bangladeş Ordusu’na satarak ülke ekonomisine katkıda bulundu. Dronemarket Firması Ar-Ge Müdürü Akay Yeşilöz ilk önce prototip üretimler yaptıklarını daha sonradan alınan siparişlere uygun olaraktan seri üretimlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Sakarya Teknokent Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin ise, İHA ve SİHA’ların ordunun hizmetine girmesi ile birlikte terörle mücadele anlamında son derecede etkin bir seviyeye çıkıldığını söyledi.

2030’dan geldiğini söyleyip yalan makinesini geçen adam 2070’teki haliyle röportaj yaptı!
Teknoloji

Korkunç robot tarlaları koruyor
Teknoloji

"Teknopark’ta üretilen dronelerden 500’ü Bangladeş ordusuna satıldı"

İnsansız hava araçlarının terörle mücadele kapsamında son derece etkin olduğunu belirten Sakarya Teknokent Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, "Biz kendi çabamızla Sakarya Teknopark olarak acaba bu savunma sanayine dönük ne tür çalışmalar yapabiliriz diye düşündüğümüzde öncelikle tabi ki hava kontrolünün sağlanması, özellikle İHA ve SİHA’ların ordumuzun hizmetine girmesi ile birlikte terörle mücadelede son derece etkin bir seviyeye çıkıldığını görüyoruz. Dolayısıyla da biz ilk defa Türkiye’de tam teşekküllü bir drone imalatını burada yerli imkanlarla yapmış durumdayız. Bu droneler hem sivil, hem de askeri amaçlı kullanılabilmekte. Ve şunu övünçle söyleyebilirim ki; Sakarya Teknopark’ımızda bu firmamız bugün Bangladeş ordusuna 500 adet drone satmış durumdadır" dedi.

"İHA'lar birçok alanda kullanılıyor"

İHA'ların artık her alanda kullanıldığını ifade eden Dronemarket Ar-Ge Müdürü Akay Yeşilöz,"Artık teknolojinin ilerlemesi ve tamamıyla her şeyin uzaktan kontrol edilebilir bir seviyeye gelmesi sayesiyle İnsansız Hava Araçları hem askeri teknoloji de, hem endüstri hem de sivil kullanımlarda oldukça önemli bir yer arz etmeye başladı. Günümüzde askeri olarak kullanımları çok fazlalaşmaya başladı. Çünkü standart bir insanlı hava aracına göre herhangi bir insansız hava aracı yaklaşık olarak onda bir maliyette ve aynı vurucu güçte yapılabildikleri için artık tamamıyla ordular hem nitelikli insan sarfiyatının önüne geçebilmek için hem olabildiğince düşük maliyetlerde aynı görevleri icra edebilmek için İHA’ların kullanımına geçtiler. Bununla beraber askeri alanda bu sıçramanın asıl nedeni sivil alanda oldukça önemli bir yer kaplaması İHA’ların. Sivil alanda ki kullanılanlar ilk başlarda hobiler ile başladı. Droneler, normal çocukların oynayabildiği oyuncaklardan başlayarak şu anda bu görmüş olduğunuz Altar X6 M modelimizin endüstriyel kullanıma kadar geldi. Bu modelimizin TEİAŞ Ümraniye’ye satışı yapıldı. Burada kullanılan özellikler tamamıyla İHA’lara yüklenen faydalı yükler ve bu faydalı yüklerin hangi amaçlarla kullanılacağı dahilinde. Bu modelimizde 200x zoom kapasitesi olan bir kamera ile çok uzak bir mesafeden herhangi bir elektrik direğinde ki arızalar, herhangi bir elektrik telindeki arızalar gözlemlenebilmek için kullanılıyor. Bununla beraber bu faydalı yük sökülüp başka faydalı yükler takıldığı zaman İHA’lar tamamıyla o görevlere hazırlanmış bir şekilde piyasaya çıkabiliyorlar" diye konuştu.