Türkiye tüm dünyaya öncü oluyor: Mülteciler

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Türkiye 2011 yılından bu yana, misafiri konumunda bulunan mültecilere yaklaşımıyla tüm dünyaya örnek teşkil ediyor. Antlantic Council ve BMMYK'nın hazırladığı raporlara göre, 2014 yılından beri en fazla mülteci Türkiye'de bulunuyor. Kayıtlı 3,5 milyon Suriye vatandaşının bulunduğu Türkiye'de reel aktif rakamın daha fazla olduğu biliniyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre, savaş ve şiddet olaylarının yaşandığı kriz bölgelerinden kaçanların sayısı geçen yıl rekor seviyeye ulaştı.

  • Dünyanın mültecileri görmezden gelen politikalarının aksine Türkiye imkanlarını seferber etmiş durumda.

Atina'daki Göç Politikaları Bakanlığı'nın önünde toplanan mülteciler Mülteciler, Malakasa mülteci kampının yaşam koşullarını protesto ettiler.

Dakikada 20 kişi mülteci konumuna düşüyor

BMMYK'ya göre, 2016 yılı sonunda kendi ülkesi içinde ya da ülke sınırları dışına kaçan toplam 65 milyon 600 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı kayıtlara geçti. Buna göre her dakika 20 kişi mülteci konumuna düşüyor.

Atlantic Council tarafından hazırlanan ve Suriye vatandaşlarının Türkiye'deki varlığını inceleyen "Suriyeli Mültecilerle Uzun Vadeli Bir Dayanışma Yolunda, Türkiye'nin Tutumu ve Zorluklar" başlıklı raporun tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Rohingyalı mülteci kız kameralara gülümsüyor.

  • Türkiye'deki Suriyelilerle ilgili çözüm önerileri içeren rapor, Avrupa Parlamentosu Türkiye Forumu Genel Sekreteri Laura Batalla ve Penn State Harrisburg Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset Bilimi Öğretim Görevlisi Juliette Tolay tarafından hazırlandı.

"Türkiye, diğer ülkelerden farklı olduğunu gösterdi"

Rapora göre, Türkiye 2011'den bu yana Suriye vatandaşlarına ev sahipliği yapıyor. 2014'ten beri dünyada en fazla mülteci Türkiye'de bulunuyor. Bunların büyük bir çoğunluğu ise Türkiye'ye Suriye'den geliyor.

Gazze'de bulunan El Shati mülteci kampı.

  • Rapordaki değerlendirmelere göre, yaşanılan kitlesel göç hareketleri çağında, Suriye vatandaşlarını karşılamakta gösterdiği hem finansal ve yönetimsel kapasitesi hem de güçlü siyasi iradesiyle Türkiye, diğer ülkelerden farklı olduğunu ortaya koydu. Açık kapı politikası, kamplar ve geçici koruma statüsü Türkiye'nin tutumunun merkezinde yer aldı.

Kayıtlı 3,5 milyon Suriye vatandaşı var

Türkiye'de kayıtlı toplam 3,5 milyon Suriye vatandaşı bulunurken, gerçek aktif rakamın bunun daha da üzerinde olduğu tahmin ediliyor. 18 yaş altındaki Suriyeli sayısı 1 milyon 660 bin kişinin altında bulunuyor.

Filistinliler, İsrail kuvvetlerinin Gazze-İsrail sınırındaki Al Bureij Mülteci Kampı yakınındaki “Büyük Yürüyüş” gösterileri sırasında görünüyor.

350 bin Suriyeli çocuk doğdu

Bu süreçte Türkiye'de, 350 bine yakın Suriyeli çocuk doğarken, 5-18 yaşlarında eğitim çağında yaklaşık 1 milyon Suriyeli çocuk bulunuyor.

Bunlardan 600 bini eğitim alabiliyor. 20 bin Suriyeli de Türkiye'deki üniversitelerde eğitim alıyor.

Kötü yaşam koşullarından dolayı tepki gösteren Moria mülteci kampında eylemlerden sonra mülteciler eşyalarını taşıdı.

"Etkin adımlar atılmalı"

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, küresel bir sorun olan "mülteci krizinin kabul edilemeyecek boyutlara ulaştığını" söyledi. Grandi, dünyaya mültecilerle dayanışma çağrısı yaparak anlaşmazlıkların ve savaşların önlenmesi için daha etkin adımların atılması gerektiğini söyledi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Vekili Volker Türk de uluslararası topluma mültecilerin kaçışına neden olan sorunlarla mücadele edilmesi çağrısında bulundu.

Mülteciler en çok kalkınmakta olan ülkelere sığındı

BMMYK'ye göre, ülkesi dışına en çok mülteci 5 milyon 500 bin kişi ile Suriye'den, 2 milyon 500 bin kişi ile Afganistan'dan ve 1 milyon 400 bin kişi ile Sudan'ın güneyinden kaçmak zorunda kaldı. Bu sayının yarısını çocuklar oluştururken, mülteciler en çok kalkınmakta olan ülkelere sığındı.

Midilli adasındaki Moria mülteci kampındaki koşullar oldukça kötü.

Türkiye kuçak açtı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği 2016 yılında Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 900 bin mültecinin barındığını ve Türkiye'nin dünya genelinde en fazla sığınmacı ağırlayan ülke olduğunu vurguladı. Türkiye'yi 1 milyon 400 bin mülteciye ev sahipliği yapan Pakistan ve yaklaşık bir milyon sığınmacıyı ağırlayan Lübnan izliyor.

Çocuklar mülteci kampında uçurtma uçuruyorlar.

Ülkesini terk etmek zorunda kalan kişi sayısı: 22 buçuk milyon

BMMYK, dünya genelinde uluslararası hukuka göre ülkesini tek etmek zorunda kalmış mülteci konumundakilerin sayısını 22 buçuk milyon olarak veriyor. Savaş ve şiddet nedeniyle kendi ülkesi içinde başka bir yere göç etmek zorunda bırakılanların sayısıysa 40 milyon 300 bin.

Başka bir ülkeye resmi iltica başvurusunda bulunanların sayısı da 2 milyon 800 bin olarak veriliyor.

İtalya İçişleri Bakanı Salvini 'ırkçılık' söylemlerini devam ettiriyor
Gündem