Türkiye-Rusya arasındaki enerji ittifakı: Türk akımı

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

Türkiye ve Rusya’nın 10 Ekim 2016 tarihinde imzaladıkları Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin detaylarını sizler için derledik.

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde hükümetler arası anlaşma Türkiye ve Rusya arasında 10 Ekim 2016 tarihinde imzalanmış, Rusya’dan Türkiye’ye yılda 31,5 milyar metreküp doğalgaz sevk edilecek hattın Aralık 2019’da faaliyete geçmesi öngörülmüştü.

Rusya'dan Türkiye'ye denizin altından borularla doğalgaz taşıyacak olan Türk Akımı projesi hızla ilerlerken, projeye dair detayları sizler için derledik.

Projenin 2019 yılında Kıyıköy'e ulaşması ve ilk doğalgazın verilmesi hedefleniyor.

İşte Rusya’nın Anapa kenti yakınlarından başlayarak 900 kilometre deniz altından ilerleyecek Türk Akımı boru hattı projesine dair detaylar…

0. Avrupa’ya doğalgazını Ukrayna üzerinden satan Rusya, Ukrayna ile yaşadığı büyük sorunlarla birlikte doğalgazını alternatif bir yolla taşımak istiyordu. Türk Akımı projesi bu nedenle gündeme geldi.
0. Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye ve Rusya arasında gerilen ilişkiler sonrası 10 Ekim 2016 tarihinde Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştiren Rusya lideri Vladimir Putin'le Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 saat 40 dakika süren bir zirvede bir araya gelmiş, iki liderin görüşmesinin ardından Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan "Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi" hükümetler arası anlaşma imzalanmıştı.
0. Türk Akımı projesiyle Karadeniz'in altından geçecek iki boru hattı üzerinden Türkiye ve daha geniş bir bölge için yıllık toplam 31,5 milyar metreküp doğal gaz sağlanması planlanıyor. Birinci boru hattı Türk piyasası için, ikincisi ise Avrupa ülkeleri için kullanılması planlanıyor.
0. Boru hatlarının 910 km’si Karadeniz’e 260 km’si Trakya’dan geçerek İpsala üzerinden Yunanistan’a ulaşacak.
0. Tahmini bitişi Aralık 2019 olarak belirlenen yaklaşık 19 milyar dolara mal olacak projenin maliyetinin Karadeniz ayağını Gazprom, Trakya ayağını ise Rusya ve Türkiye ortak olarak karşılayacak.
0. 4 Kasım 2017 tarihi itibariyle projenin dörtte biri tamamlanırken, boru döşeme işini dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit yapıyor. 380 m uzunluğundaki dev gemi günde ortalama 4 kilometre boru hattı döşeyebiliyor. Boruların montaj işlemleri gemide yapılırken, özel bir düzenekle 2 km'ye ulaşan derinliğe indiriliyor. Kullanılan boruların çapının 81 cm, ağırlıklarının 9 ton, boylarının ise 12 metre olduğu belirtiliyor.
0. Projenin Türkiye için avantajları
Türkiye enerjide transit ülke konumunu daha da güçlendirecek, Türkiye’nin satılan gaz konusunda pazarlık kabiliyeti arttırılacak. Türk Akımı, Türkiye’nin dünyadaki konumunu güçlendirerek, ülkeyi küresel çapta önemli bir etkene dönüştürecek. Avrupa’ya Rusya’dan açılan iki büyük gaz dağıtım kapısından biri olmanın getirdiği jeostratejik konumundan faydalanacaktır.
0. Bağımsız kurumsal ilişkiler ve kamu ile iletişim danışmanlığı firması StratejiCo. tarafından yapılan araştırmaya göre, kamuoyunun Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesine desteği yüzde 75'i aşıyor.