Türkiye ekonomisindeki yüzde 4,5'lik büyüme nereden geliyor?

HABER MASASI
Abone Ol

Türkiye ekonomisi Ocak, Şubat ve Mart aylarını içine alan yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,5'lik büyüme gösterdi. Peki koronavirüs vakası dünyayı etkisi altına almışken Türkiye ekonomisindeki bu büyüme nereden geliyor? TVNET Ekonomi Müdürü Semra Karabaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu büyüme verisi salgının henüz Türkiye'de etkisini göstermediği döneme ait. Çin'den ürün almak istemeyen, ya da tedarik zincirinde sıkıntı yaşayan ülkeler yönünü Türkiye'ye çevirmişlerdi" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ocak-Şubat-Mart dönemi Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) verilerine göre Türkiye ekonomisi bu yıllık dönemde yüzde 4,5'lik büyüdü. Peki Türkiye ekonomisindeki büyümenin sebebi ne?

"Salgın ülkemizde etkisini göstermeden önce ülkeler siparişlerini Türkiye'den aldı"

TVNET Ekonomi Müdürü Semra Karabaş, Türkiye ekonomisindeki büyümenin nedenlerini açıklamasında şu ifadelerle anlattı:

  • Türkiye'de ilk koronavirüs vakası 11 Mart'ta görülmüştü. Türkiye o tarihe kadar salgından pozitif etkilenmişti. Çin'den ürün almak istemeyen, ya da tedarik zincirinde sıkıntı yaşayan ülkeler yönünü Türkiye'ye çevirmişlerdi ve siparişlerini Türkiye'den almaya başlamışlardı. Ama 11 Mart'tan sonra salgının negatif etkilerini görmeye başladık. Dolayısıyla bu büyüme verisi salgının henüz Türkiye'de etkisini göstermediği döneme ait. Bu yüzden büyüme verisinde artış oldu.

Semra Karabaş

İnşaat sektörü küçüldü

2020 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yıla göre diğer hizmet faaliyetleri yüzde 12,11, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 10,7, sanayi yüzde 6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 4,6, hizmetler yüzde 3,4, tarım yüzde 3,0, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,4, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 1,6 büyüdü. İnşaat sektörü ise yüzde 1,5 küçüldü.

Devletin harcamaları arttı

Devletin nihai tüketim harcamaları, 2020 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 6,2 arttı. Yerleşik hane halklarının ve hane halkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları yüzde 5,1 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 1,4 azaldı.

İthalat yüzde 22,1 arttı

Mal ve hizmet ithalatı, 2020 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 22,1 arttı ihracatı ise yüzde 1,0 azaldı.