TürkAkım'da önemli mesafe katedildi: Bu yıl içinde işletime geçilecek
● TürkAkım’ın Kıyıköy alım terminalinin yüzde 70’i tamamlanmış durumda ve inşaaatı devam ediyor.
● Boru hattının tüm kesimleri birleştirildi. TürkAkım'ın bu yıl içinde işletime geçmesi bekleniyor.
● Türk Akımı projesi ile Rusya’da çıkan doğalgaz Karadeniz’den geçerek önce Türkiye’ye, buradan Avrupa’ya ulaşacak. Avrupa ülkelerine gazın satılmasıyla birlikte Türkiye buradan taşıma ücreti olarak yüksek gelir elde edecek.
Rusya-Türkiye ortak işbirliği ile yürütülen ve dünyanın sayılı projelerinden biri olan Türk Akım boru hattı projesinde önemli mesafa katedildi.
Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleşen basın toplantısında konuşan TürkAkım Sözcüsü Aslı Esen, TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı’nın Türkiye’deki alım tesisi olan Kıyıköy terminalinin durumu hakkında bilgiler verdi.
Terminal inşaatının yüzde 70’inin tamamlandığını bildiren Esen, terminalin 2019 yılında işletime geçmesini beklediklerini söyledi.
"Rusya ve Türkiye terminalleri birbirine bağlandı"
Projenin Rusya’dan çıkış kısmının yüzde yüz tamamlanmış durumda olduğunu söyleyen Esen “Su üstü kaynaklama denilen bir operasyonla projenin derin, sığ deniz ve kara kesimleri birleştirildi. Su üstü kaynaklama, derin deniz kesimiyle kıyı geçişi kesiminin, yani sığ denizle kıyının altından geçerek karaya bağlanan kesimin tamamının birbiriyle bağlantısı anlamına geliyor. Bu operasyonun gerçekleşmesiyle tam bir sistemden bahsedebiliriz artık. Bu işlemle, Rusya’daki kara çıkışı tesisi ile Türkiye’deki alım terminali fiilen birbirine bağlanmış oldu” ifadelerini kullandı.
Bu yıl içerisinde işletime geçmesi beklenen TürkAkım, her biri 15.75 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli olan birbirine paralel 2 ayrı boru hattından oluşacak. Bu hatların biri Türk pazarının ihtiyaçlarına, diğeriyse Güney ve Güneydoğu Avrupa'daki tüketicilerin kullanımına ayrılacak.
TürkAkım doğalgaz boru hattı hikayesi 5 yıl önce başladı
Türk Akımı Projesi Türkiye'nin enerji güvenliğini artıracak olan önemli bir proje olarak dikkati çekiyor. Türk Akımı doğalgaz boru hattının hikâyesi 5 yıl önce başladı.
Aralık 2014’te, yani Rusya’yla patlak veren uçak krizinden bir yıl önce, Rusya Devlet Başkanı Putin’in şu sözleriyle proje tüm dünyaya duyuruldu:
- “Güney Akım Boru Hattı Projesi’ni iptal ediyoruz. Onun yerine Türkiye’den geçecek yeni bir boru hattı inşa edeceğiz!”
Güney Akım, Rus gazını Karadeniz üzerinden Bulgaristan’a, buradan da Avrupa’ya taşıyacaktı; ancak Rusya Avrupa Birliği (AB) hukukuna ve kurallarına uymak istemediği için, bir türlü gerçekleşemedi.
Türk Akımıyla birlikte aynı miktardaki Rus gazı, Bulgaristan yerine Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak.
4 yıl önce duyurulan bu proje, bu günlere geldi. Gaz akışı ise 2019’un sonunda başlayacak; ancak bu, projenin 1. ayağı ve gelecek olan gaz sadece Türkiye’nin tüketimi için olacak.
Türk Akımı’nın 2. ayağı ise Avrupa’ya devam edecek. Bu hat da 1.sine paralel olarak yine Karadeniz’den geçerek önce Türkiye’ye, buradan Avrupa’ya ulaşacak.
Türk Akımı’nın Türkiye açısından avantajları neler?
Türk Akımı projesi ile Rusya’da çıkan doğalgaz Karadeniz’den geçerek önce Türkiye’ye, buradan Avrupa’ya ulaşacak. Avrupa ülkelerine gazın satılmasıyla birlikte Türkiye buradan taşıma ücreti olarak yüksek gelir elde edecek.
- Türk Akımı Türkiye’nin Rusya’ya bağımlılığını artıracak mı? Sorularına merkezi Londra’da bulunan ve enerji danışmanlığı yapan Global Resources Partnership‘in Başkanı Mehmet Öğütçü, “hayır” yanıtını veriyor. Zira sonuç olarak Türkiye’nin Rusya’dan aldığı gaz miktarında hiçbir artış olmayacak.
Olası Ukrayna kaynaklı risklerin giderilmesi anlamında da Türk Akımı’nın Türkiye'nin enerji arz güvenliği için olumlu bir proje olduğu vurgulanıyor.
Hazar çevresindeki Türkmenistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi gaz üreticisi ülkelerin üretimlerini Rusya üzerinden bu hat ile (hattın ileri safhalarındaki boş kapasite dikkate alınarak) Türkiye’ye hatta günün koşullarında ekonomik olması durumunda Avrupa’ya dahi sevk edebilme imkanı bulacaktır. Öte yandan bu imkan sayesinde Türkiye’yi gerçek bir gaz ticaret merkezi haline getirmek için gerekli olan kaynak çeşitliliği de arttırılmış olacaktır.
Rusya ve Türkiye arasında geçen boru hattı aynı zamanda bir dostluk köprüsü. Türk Akımı, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin de daha yüksek bir noktaya getirilmesiyle ilgili yapılan bir adım olarak görülüyor. Nitekim Türk Akımı projesi dostlukların ve ticaretin ne kadar önemli olduğunu, komşu ülkelerin dostluklarının ticaretle pekiştirildiğinin önemli bir göstergesi olarak dikkati çekiyor.
EPPEN Başkanı Özdemir: Türkiye enerji güvenliğinde söz söyleme imkanına sahip olacak
Türkiye'nin uluslararası enerji projelerinde anahtar bir konumda bulunduğunu belirten Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü (EPPEN) Başkanı Volkan Özdemir, 'Türk Akımı'nın ikinci hattının önemine değinerek, "Rusya Türkiye üzerinden Avrupa'ya gaz satacak, yani Rusya ile Türkiye arasında karşılıklı bağımlılık tesis edilmiş olacak ve Türkiye enerji güvenliği açısından hem kendi ulusal konumunu güçlendirdiği gibi, ileride bu bölgenin, Balkanların enerji piyasaları, doğalgaz piyasaları açısından da ciddi bir söz söyleme imkanına sahip olacak" ifadelerini kullanıyor.