Türk Okçuluğu UNESCO yolunda
Geçtiğimiz günlerde Türk folklorunun önemli simgelerinden olan 'Dede Korkut Destanı'nın UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne kabul edilmesinin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ''Türk Okçuluk Geleneği'' için de aynı başvuruyu yapmak için hazırlıklara başladı.
Türk Destanı "Dede Korkut"un 17'nci unsur olarak UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından "Türk Okçuluk Geleneği" için kolları sıvayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, dosyanın 2019'daki komite toplantısında görüşülerek karara bağlanmasını bekliyor.
Sürecin icracı birimi BakanlıkAraştırma ve Eğitim GenelMüdürü Okan İbiş, Türkiye adına UNESCO'da yürüttükleri çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2003'te ilan edilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'ne 2006'da taraf olduğunu ifade etti.
Dede Korkut’un Türk dünyasını birleştirici bir yönü vardır. Tüm bu yönleriyle Dede Korkut Destanları, geçmişle bugün arasındaki kültürel bağın güçlenmesine, idiyet ve kimlik hislerinin geleceğe taşınmasına katkıda bulunması bakımından Türk Dünyası için son derece önemlidir.
Sırada "Türk okçuluğu" var
Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, UNESCO için gelecek dönem yürütülecek çalışmalara yönelik olarak da şunları kaydetti:
- "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne 2019 yılında kaydettirilmek üzere 'Geleneksel Türk Okçuluğu' isimli aday dosyamız hazırlandı. Dosya bu yıl UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sekreterliğine gönderildi.
Türkiye UNESCO'ya en fazla unsur kaydettiren ülkeler arasında
Ülkemiz UNESCO'ya en fazla unsur kaydettiren ülkeler arasında ilk beşte yer aldığından, her yıl gerçekleşen başvuru yoğunluğuna göre en çok unsur kaydettiren ülkelere uygulanan kota uygulaması ülkemize de uygulanmıştır. 'Geleneksel Türk Okçuluğu' adlı aday dosyamızın 2019 yılında gerçekleştirilecek olan 14. Hükümetlerarası Komite Toplantısı'nda görüşülmesi beklenmektedir."
"Tüm dünyada yankı bulmasına katkı sağlıyor"
Türkiye'nin 2006-2010 yılları ile 2014-2018 yılları arasında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite üyeliği görevini başarıyla yürüttüğünü aktaran İbiş, kültürel miras yönetimine ilişkin çalışmaların her zamankinden daha aktif olarak sürdürüldüğünün altını çizdi.