Türk medyasında ses getiren el değiştirmeler

SUAT YAHYAOĞLU
Abone Ol

Doğan Medya Grubu'nun toplam 916 milyon dolar karşılığında Demirören Grubu'na satışı hem Türkiye hem dünyada büyük ses getirdi. Bizde 80 yıllardan bugüne çok ses getiren medyada el değiştirmeleri sizler için derledik.

Doğan Medya Grubu'nun toplam 916 milyon dolar karşılığında Demirören Grubu'na satışına ilişkin süreç tamamlandı ve Pazartesi günü devir-teslim törenleri yapıldı.
Bu aynı zamanda 1979 yılında Milliyet gazetesini satın alarak basın sektörüne giren Aydın Doğan'ın da medyadan çıktığı anlamına geliyor.

Peki bugüne kadar Türk medyasında kimler geldi kimler geçti. İşte Cem Uzan'ın Star'ından Mehmet Emin Karamehmet'in Show Tv'sine işte 80 yıllardan günümüze ses getiren medyada el değiştirmeler.

0. Asil Nadir Günaydın gazetesini Haldun Simavi'den 40 milyon dolara satın alması

Kıbrıslı iş adamı Asil Nadir, 1988 yılında Günaydın gazetesini 40 milyon dolara Haldun Simavi'den satın aldı.

Asil Nadir, daha sonra 1980'lerin ortasın iş adamı Mehmet Ali Yılmaz tarafından satın alınan Güneş gazetesini de 80 milyon dolara bünyesine kattı. 

O dönemde gerek Güneş gerekse de Günaydın magazin haberlerine ve promosyonlara ağırlık veren, tirajı en yüksek gazeteler arasında yer alıyordu. Asil Nadir daha sonra bünyesinde Nokta, Ekonomik Panaroma, Gelişim Spor, Kadınca ve Erkekçe gibi dergileri de barındıran Gelişim Yayınları'nı Ercan Arıklı'dan 43 milyar TL'ye satın aldı.

Asil Nadir, böylece sektöre girmesinden bir yıl sonra Türkiye'deki gazetelerin toplam tirajının yüzde 30'unu getiren gazetelerin sahibi olmuştu.

Ancak 1990'lı yılların başından itibaren Asil Nadir hakkında İngiltere'de yolsuzluk iddiaları nedeniyle açılan soruşturma ve davalar bu medya grubunun sonunu getirdi.

Sahibi olduğu gazeteler bir süre sonra kapandı. Ancak bazıları, isim haklarını farklı grupların satın almasıyla yeniden yayın hayatına döndü. Güneş bugün halen günlük bir gazete olarak yayın hayatına devam ederken, Günaydın ise Sabah gazetesiyle birlikte ek olarak veriliyor.


0. Türkiye’de ilk özel televizyonu sahibi Uzan Medya Grubu'nun TMSF'ye devri ve Doğan Medya'ya satışı

Magic Box Star 1, sadece Türkiye'nin ilk özel televizyon kanalı olma özelliğini taşımıyor, aynı zamanda hem 1990'lu hem de 2000'li yıllara damgasını vuran isimlerden birini de kamuoyuyla tanıştırmasıyla biliniyor. Magic Box Star 1'in kurulmasıyla birlikte o dönemde iş adamı Cem Uzan da medya sektörüne adım attı.

Cem Uzan, Ağustos 1990'da Panorama dergisine verdiği ilk mülakatta kendisini "dünya basın patronu Rupert Murdoch'tan bir gram aşağı görmediğini" söylüyordu.

Türkiye’nin ilk özel televizyonu olarak Star 1 adıyla kurduğu kanalıyla epey dikkat çeken Cem Uzan, farklı bir iş adamı olacağının sinyallerini daha o zamanlarda vermiştir. Medyanın gücünü keşfeden Uzan ailesi, 90’lı yıllarda ağırlıklı olarak bu alana yatırım yapmış, hem görsel hem de işitsel basın alanında büyük başarılara imza atılmıştır. Örneğin; ilk eğlence kanalı Teleon TV, ilk Türk sineması kanalı Yeşilçam TV, ilk Türk dizileri kanalı Dizi TV, ilk yabancı müzik yayını yapan Metro FM, bunlardan bazıları.

  Uzan Grubu'na ait 200 şirketin yönetimine, 'alacakların tahsili ve mal kaçırılmasını önlemek amacıyla' TMSF' tarafından el konuldu

14 Şubat 2004 tarihinde İmar Bankası soruşturması çerçevesinde Uzan Grubu'na ait tüm şirketlere TMSF'nin el koymasıyla kısa bir süre devletin eline, 26 Eylül 2005'te düzenlenen bir ihaleyle de 306,5 milyon Amerikan Dolarıkarşılığında Doğan Yayın Holding bünyesine geçmiştir. Doğan Yayın Holding kanalı satın aldıktan sonra yine kendi kanalı olan Kanal D'den bazı dizi ve programları Star TV'ye transfer etmiştir. İlk olarak Kanal D'nin en çok izlenen dizilerinden Sihirli Annem, Star TV'ye transfer edilmiştir. Bu olay Doğan Medya Grubu'nun iki kanalı arasındaki ilk "in house" transferi olarak Türk televizyon tarihine geçmiştir.

0. Sabah ve ATV'nin sürekli el değiştirmesi: Ciner - Çalık - Kalyoncu İnşaat

Ciner Grubu tarafından Dinç Bilgin'den satın alınan Sabah Gazetesi ve ATV'ye TMSF 2007 yılında el koymuş, daha sonra da grup 22 Nisan 2008'de 1.1 milyar dolar karşılığında Çalık Grubu'na satılmıştı.

Çalık Grubu da açıklanmayan bir bedel karşılığında 2013 yılında Sabah ile atv'yi Kalyoncu İnşaat'a sattı.


0. Çukurova Medya Grubu TMSF tarafından satıldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Çukurova Grubu'ndan olan alacaklarının tahsilini teminen 5411 sayılı Bankacılık Kanunundan kaynaklanan yetkilerini kullanarak Aks Televizyonculuk ve BMC'den sonra Gruba ait 10 şirketin daha yönetimini 2013 yılında devraldı.

Yönetimi alınan şirket ve holdingler arasında en dikkat çekenler Digitürk, Show Tv, SKY Türk, Akşam ve Güneş gazeteleri yer almasıydı.

TMSF gözetiminde olmak üzere Show TV ve kardeş kanalları Show Türk ve Showmax'i 402 milyon dolara Ciner Medya Grubu'na sattı.

Digiturk'ün yüzde 100'ünün beIN Media Group'a satılırken Akşam Gazetesi, bünyesinde bulunan Güneş, SKY Türk, 360 ve dergileriyle birlikte işadamı Ethem Sancak’a satıldı.

0. Acun Ilıcalı TV8'in yeni sahibi oldu

Ünlü televizyon yapımcısı Acun Ilıcalı 2014 yılında  MNG Holding'den Mehmet Nazif Günal ile uzun görüşmeler sonunda TV8 kanalını 70 milyon dolara satın aldı.

2015 yılında ise TV 8'in %30'nu 110 milyon dolar ödeyen Ferit Şahenk'e sattı.

0. Doğan Medya Grubu Demirören Grubu'na 916 milyon dolara satıldı

Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Mayıs 2011’de Milliyet ve Vatan’ı sattığı Erdoğan Demirören’le Doğan Medya Grubu’nun satışı konusunda anlaştı. Doğan Medya Grubu bünyesinde bulunan kuruluşların tamamı şöyle: Kanal D, CNN Türk, tv2, Dream TV, Dream Türk, Hürriyet, Posta, Fanatik, Hürriyet Daily News, TME, Doğan Burda Dergi, Doğan Egmont, Doğan Kitap, Dergi Pazarlama ve Planlama.

916 milyon dolara satıldı

KAP’a yapılan açıklamaya göre Doğan Gazetecilik A.Ş. 132 milyon dolara, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. ise 155 milyon dolara Demirören Holding’e satıldı. DHA 5 milyon dolara, Medyanet ise 12 milyon 751 bin 210 dolara Demirören Holding’e satılırken, Doğan TV Holding’in satış bedeli 599 milyon 674 bin 50 TL olarak açıklandı.