Numan Kurtulmuş: En büyük mektebim babamdır
Ayşe Böhürler'in hazırlayıp sunduğu, her pazar saat 11.10'da TVNET ekranlarında yayınlanan Türk Kahvesi programının bu haftaki konuğu, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş oldu. Siyaset ve gündemin gerilimli konularından uzak geçen sohbette, çocukluk yıllarını ve hayatında örnek aldığı kişiler olan, aynı ismi taşıdığı dedesi Numan Kurtulmuş'tan ve babası Doktor İsmail Bey'den bahsetti.
Gündemin gerilimli konularından uzak hayatın içinden sorularla, hem konukların hem Türkiye'nin hikayesi Ayşe Böhürler'in sunduğu Türk Kahvesi ile ekrana geliyor. Programın bu haftaki konuğu ise Prof. Dr. Numan Kurtulmuş oluyor.
Numan Kurtulmuş aynı ismi taşıdığı dedesi Numan Kurtulmuş'u ve yazdığı Amentü Şerhi'ni anlattı:
- "Çok genç yaşta cephelere çıkıyor. 39 yaşından sonra Kur'an hafızı oluyor ve arkasından Amentü Şerhi'ni yazıyor. Allah razı olsun büyük emeklerle bu kitabı yazmış. Kitabı yazmaya başladığında kalkar abdestini tekrarlar ve o şekilde yazmaya başlarmış. Rahmetli dedem Numan Kurtulmuş'un adını taşımaktan büyük mutluluk duyuyorum.
Prof. Dr. Numan Kurtulmuş' babası Dr. İsmail Bey'i şöyle anlattı:
"Babam 'mühim olan senden sosyal statü olarak aşağıda olan insanları kendi değerine çıkarmak' derdi. Apartmanımızın kapıcısı Mustafa Amca vardı. Giriş katında da muayenehanesi vardı babam tanıştırırken hep 'bizim komşumuz' derdi.
Babam hayatını Türkiye'deki İslami eğitimin gelişmesine adamış bir insandır. Biz 5 kardeştik, altıncı kardeşimiz 'İlim Yayma Cemiyeti' idi. Tabiri caizse, İlim Yayma Cemiyeti, Türkiye'deki hayır kurumlarının motorudur.
Kendisi de tıp doktoru ve 45 yaşından sonra dışarıdan imam hatip okulunu bitirdi. Hayrettin Karaman demiş ki, 'Neden bu yaştan sonra dışarıdan imam hatip bitiriyorsun?' Babam diyor ki: Ben de imam hatiplilerle haşr olmak için bu okulu dışarıdan bitiriyorum. Sadece sınavlara girmedi o dönemin meşhur hocalarının yanında ders görerek iyi bir ilimle mezun oldu.
Hala Fatih'te oturuyorum. Hatta 80-85 sene olmuştur. Dedem Ünye'de o zaman. Ellerinde ne varsa satarak İstanbul'a gelip ya Fatih'te Üsküdar'da oturmak istiyorlar. Rüyasında oturduğumuz evi görüyorlar.
Siyaset ve akademiyle iç içe bir ömür: Numan Kurtulmuş
- Numan Kurtulmuş, 1959’ da Ordu, Ünye’de doğdu.
- Türkiye'nin tanınmış alimlerinden Cumhuriyet Dönemi’nde Latin harfleriyle yazılmış ilk ilmihal kitaplarından Amentü Şerhi'nin müellifi, İstiklal Savaşı Gazilerinden merhum Binbaşı Numan Kurtulmuş’un torunu, birçok vakıf ve hayır kurumunun öncülerinden merhum Doktor İsmail Niyazi Kurtulmuş’un oğludur.
Lise ve üniversite eğitimini İstanbul'da tamamladı
İstanbul İmam Hatip Lisesi’ni bitiren Kurtulmuş, lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamladı.
Kurtulmuş, 1992 yılında İktisat Doktoru, 1994 tarihinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde doçent unvanını aldı.
ABD’de Cornell Üniversitesinde akademik çalışmalarda bulunan Kurtulmuş, 2004 yılında profesör oldu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde uzun yıllar Sosyal Siyaset ve İnsan Kaynakları Yönetimi konularında dersler verdi.
2008’de Saadet Partisi Genel Başkanı seçildi. 1 Kasım 2010 tarihinde Halkın Sesi Partisi’ni (HAS Parti) kurdu. HAS Parti, 2012’de bütünleşme kararı alarak AK Parti ile birleşti. Bu karar sonrasında AK Parti Ekonomi İşleri’nden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
- 4 dönem boyunca Başbakan Yardımcılığı yaptı
- Kurtulmuş, 29 Ağustos 2014 tarihinde 62. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Başbakan Yardımcısı olarak görevine başladı. 63, 64 ve 65. Hükümetler döneminde de Başbakan Yardımcılığı yapan Numan Kurtulmuş, 19 Temmuz 2017’de Kültür ve Turizm Bakanı oldu.
AK Parti'nin son kongresinin ardından Kurtulmuş, Genel Başkan Vekili görevine getirilerek, Başkan Erdoğan'ın ardından partinin 2 numaralı ismi oldu.