İsmail Kara: Cumhuriyet döneminde Anadolu daha fazla Müslümanlaştı

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Ayşe Böhürler'in sunumuyla her pazar saat 11.10'da TVNET ekranlarında yayınlanan Türk Kahvesi programının konuğu mütefekkir ve ilim adamı İsmail Kara oldu. Kara, Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde toplumun daha fazla muhafazakarlaştığını dile getirdi.

Gündemin gerilimli konularından uzak hayatın içinden sorularla, hem konukların hem Türkiye'nin hikayesi Ayşe Böhürler'in sunduğu Türk Kahvesi ile ekrana geliyor.

Ayşe Böhürler'in sunumuyla gerçekleşen Türk Kahvesi programı her pazar 11.10'da TVNET ekranlarında yayınlanıyor.

Bu hafta Prof. Dr. İsmail Kara'nın konuk olduğu programın açılışı, 'Huma Kuşu' türküsüyle başladı. Program boyunca Türk gelenek ve göreneklerine ait birçok konuya değinildi.

Uzun yıllar Dergah dergisinde çalışan kara, bugüne kadar biriktirdiği birçok şeyi orada çalıştığı nitelikli insanlardan edindiğini söyledi.

Prof. Dr.İsmail Kara, çağdaş Türk düşüncesi, Çağdaş İslam düşüncesi gibi alanlarda çalışıyor. Çok sayıda eseri bulunan Kara'nın genişbir arşive sahip.

  • Mütefekkir ve ilim adamı olan Kara, imam olan babasının hayatının merkezinde olduğunu anlattı. İmamlığın yanı sıra yaşadıkları köyde de doktorluk yaptığından bahseden Kara, babasının hiçbir zaman bir şeyi zorla empoze etmediğini, dolaylı yollarla müdahale ettiğini söyledi.

Cumhuriyet döneminde Anadolu daha fazla Müslümanlaştı

Kara, ayrıca şu şekilde de konuştu: "Türkiye literatürde olduğu gibi ulusal bir devlet olmadı. Aksine daha fazla Müslümanlaştı. Cumhuriyet döneminde Anadolu daha fazla Müslümanlaştı. Türkiyeİslam'ı paranteze alarak ilerleyebileceğine inandı. Bu aslında Cumhuriyet'i kuran kadronun inandığı şey. Bugün de problemlerini yaşadığımız ciddi sıkıntılara sebebiyet verdiler.''

  • TVNET canlı yayınını buradan takip edebilirsiniz

İsmail Kara.

İsmail Kara kimdir?

2 Şubat 1955 tarihinde Güneyce/Rize’de doğdu. Güneyce İlkokulu’nu bitirdikten (1965) sonra babasından hafızlığını yaptı (1965-67). İstanbul İmam Hatip Okulu’nu (1973), fark derslerini vererek RizeLisesi’ni (1973); İstanbul Yüksekİslam Enstitüsü’nü (1977); İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi (1986). Dergâh Yayınları’nda editörlük, yayın yöneticiliği yaptı; Fikir ve Sanatta Hareket, Dergâh dergileri ile Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’nin yayınına katıldı (1977-95). 1980-95 yılları arasında Sainte Pulcherie Fransız Kız Ortaokulu’nda (İstanbul - Taksim) Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi öğretmenliği yaptı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “İslâmcılara Göre Meşrutiyet İdaresi 1908-1914” başlıklı teziyle siyaset bilimi doktoru oldu (1993). Ekim 1995’te öğretim görevlisi olarak M. Ü. İlahiyat Fakültesi’ne tayin edildi. Kasım 2000’de Türk-İslâm Düşüncesi Tarihi doçenti, Haziran 2006’da İslâm Felsefesi profesörü oldu. Halen aynı fakültede İslâm Felsefesi anabilim dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Çalışma alanı çağdaş Türk düşüncesi ve çağdaş İslâm düşüncesidir.

İsmail Kara'nın eserleri:

Türkiye’de İslâmcılık Düşüncesi-Metinler/Kişiler, 3 C.: I, 1986; II, 1987, İstanbul, Risale Yay.; III, 1994, İstanbul, Pınar Yay. I ve II. ciltleri genişletilmiş 3. bs. İstanbul Kitabevi Yay. 1997. İslâmcıların Siyasî Görüşleri, İstanbul, İz Yay. 1994. Gözden geçirilmiş ve ilaveli 2. bs. İslâmcıların Siyasî Görüşleri I-Hilafet ve Meşrutiyet adıyla İstanbul, Dergâh Yay. 2001. Şeyhefendinin Rüyasındaki Türkiye, İstanbul, Kitabevi Yay. 1998; Gözden geçirilmiş ve ilaveli 3. bs. İstanbul, Dergâh Yay. 2002. Amel Defteri, İstanbul, Kitabevi Yay. 1998. Biraz Yakın Tarih Biraz Uzak Hurafe, İstanbul, Kitabevi Yay. 1998. Bir Felsefe Dili Kurmak-Modern Felsefe ve Bilim Terimlerinin Türkiye’ye Girişi, İstanbul, Dergâh Yay., 2001. Güneyce-Rize Sözlüğü-Bir Doğu Karadeniz Köyünün Hafızası ve Nâtıkası, İstanbul, Dergâh Yay., 2001 İslâm Siyasî Düşencesinde Değişme ve Süreklilik-Hilafet Risâleleri, C. 1 ve 2, II. Abdülhamit Devri, İstanbul, Klasik Yay., 2002; C. 3 ve 4, II. Meşrutiyet Devri, 2003 ve 2004; C. 5, Cumhuriyet Devri, 2005. Din ile Modernleşme Arasında Çağdaş Türk Düşüncesinin Meseleleri, İstanbul, Dergâh Yay., 2003 Gümüşhanevî Halifelerinden Şeyh Osman Niyazi Efendi ve Güneyce Rize’deki Tekkesi, İstanbul, Dergâh Yay., 2004. İlk Rize Müftüsü Mehmet Hulusi Efendi-Rize Hadisesi-Hac Hatıraları, İstanbul, Dergâh Yay., 2005. Sözü Dilde Hayali Gözde, hatıralar-portreler, İstanbul, Dergâh Yay., 2005. Hanya / Girit Mevlevihanesi-Şeyh Ailesi Müştemilatı Vakfiyesi Mübadelesi, İstanbul, Dergâh Yay., 2006. Aramakla Bulunmaz, İstanbul, Dergâh Yay. 2006