Binali Yıldırım: İstanbul ülke olsaydı Avrupa'nın 13'üncüsü olurdu

ADİLE TOPÇU
Abone Ol

Pazar klasiği haline gelen Türk Kahvesi'nin bu haftaki misafiri Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım. Ayşe Böhürler'in sunumuyla gerçekleşen Türk Kahvesi, bugün saat 11.10.'da TVNET'te.

Gündemin gerilimli konularından uzak hayatın içinden sorularla, hem konukların hem Türkiye'nin hikayesi Ayşe Böhürler'in sunduğu Türk Kahvesi ile ekrana geliyor.

Bu hafta Binali Yıldırım'ın konuk olduğu Türk Kahvesi, bugün ve her pazar saat 11.10'da TVNET ekranlarında.

Ayşe Böhürler'in sunumuyla gerçekleşen Türk Kahvesi programının konuğu Binali Yıldırım, İstanbul için çalıştıkları projeleri aktarıyor.

Binali Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Erzincandepreminde 40 bin kişi öldü. Bu depremden etkilenmeyen hiçbir aile yoktur. Bu yüzden türküler yanıktır bu kadar. Bir avuç buğdayı attığınız zaman yanar köz olur çıt çıkmaz. Birincisi Karadeniz insanı, ikincisi Anadolu insanı. Bu insanlar böyledir.Karadeniz insanı denizcidir, denizde mücadele edecek, denizde hayatta kalacak. Büyük bir mücadele istiyor. Bu da insanın karakterine yansıyor. Eğlenirken üzülen bir yer Erzincan.

Arkadaşlarım der ki; yavaş konuşur soyadı gibi iş yapar.

Aşık Veysel'in Uzun İnce Yoldayım'ını kendime amaç edindim

En sevdiğim türkü Aşık Veysel'in, Uzun İnce Bir Yoldayım türküsüdür. Ben Ulaştırma Bakanı olduğumda bu türküyü kendime, bir anlamda amaç edindim. Türkiye'nin uzun ve ince yollarını uzun duble yol haline getirmeye karar verdim. 2002'de yollar çile yoluydu.

Aşık Veysel o türküyü söylerken aslında hayatın zorluklarını anlatıyor. Engebeli, tek gidiş tek geliş, yollar çile yolu.

Çobanlık yaptım

Kendi sürümüzü güderdim. Çobanlık yaptım. Öğretmenin dedeme demişti ki, 'Babası bu çocuğu okutmak istemiyor, bu çocukta ikbal var sen bu çocuğa sahip çık' Dedem beni ilkokuldan sonra geldi getirdi beni İstanbul'a. Okul hikayem de böyledir.

Ailem doktor olmamı istedi, ben mühendis olmak istedim

Lisede benim Fizik hocam, Amerikalı sürekli bana teknik üniversiteye git mühendis ol diye telkin ediyordu. Ailem de illa doktor ol diyordu. Benim puanım yüksekti ben iki seçenekten birine karar verecektim. Gönlüm mühendis olmak istiyordu ama aile baskısı doktor ol diyordu. Daha önce babaannem beni doktora götürdü. Tabi bugünkü şartlar yok, bekliyorsunuz, doktorlar ilgilenmiyorlar. Babaannem doktora 'kefen parası olsun' gibi bir laf etti. Dedim ki babaanne ben doktor olmam ya bana da böyle derlerse? Tabi gönlüm de yok hiç.

Doktor olmadığıma hiç pişman değilim.

Turgut Özal'dan etkilendim

Tayyip Bey ile 70'li yılların sonunda Kasımpaşa'da tanıştık. 80'li yıllarda Turgut Özal'dan etkilendiğimi söyleyebilirim. Mühendis olması, Türkiye'yi kapalı ekonomiden serbest rekabete ulaştırması, aynı okulda okumamız...

12 Eylül darbesinden sonra herkes bir kenara çekildi. Daha sonra Özal gelince sadece aktör Özal vardı. 88'e kadar... O zaman Özal'ın yaptıklarından etkilendik. Daha sonra 90'lı yıllara geldiğimizde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kendisi İDO'da genel müdürlük görevi verdi. Birlikteliğimiz bugünlere kadar geldi.

Binali Yıldırım kimdir?

20 Aralık 1955 tarihinde Erzincan'ın Refahiye ilçesinde doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı. 1978-1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi’nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 1990-1991 yılları arasında İsveç'te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı. Bu eğitim sırasında toplam 6 ay İskandinavya ülkeleri ve Avrupa'da çeşitli ülke limanlarında Denizcilik İdaresi Uzmanları ile birlikte kontrollerde bulundu.

İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı.

1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmelerinde Genel Müdürlük görevinde bulundu. Başta İstanbul-Yalova ve Bandırma hatlarının açılarak, Adnan Menderes ve Turgut Özal hızlı feribotlarının sefere konulması olmak üzere İstanbul'a kazandırılan toplam 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü ve 4 feribotla İDO'yu alanında dünyanın en büyük şirketleri arasına soktu.

1999 yılında deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası

Binali Yıldırım, 58. Hükümet, 59. ve 60. Hükümetler dönemlerinde Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve TBMM 22. Dönem AKP İstanbul ve 23. Dönem AKP Erzincan milletvekilliği görevlerinde bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Temmuz 2011’de açıkladığı “Ustalık Kabinesi” olan 61. hükümette Binali Yıldırım, Türkiye'nin 71. Ulaştırma Bakanı olarak görev aldı. Bu göreve 4. kez getirilen ilk bakan oldu.