Türk dizileri ön yargıları yıkıyor

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

140’tan fazla ülkeye ihraç edilen ve 350 milyon dolarlık sektör oluşturan Türk dizilerinin popülaritesi giderek artmaya devam ediyor. Dünyada dizi ihraç eden ülkeler arasında ilk 5'te bulunuyoruz. Bu başarının maddi getirisini bir kenara bırakacak olursak eğer, dizilerin Türkiye üzerindeki olumsuz algıları değiştirmesi ve ülkenin tanıtımına sağlayacağı katkı açısından daha değerli olduğunu söyleyebiliriz

Son dönemlerde Arap coğrafyasında yaşayan insanların ülkemize gösterdikleri yoğun ilginin bir çok sebebi bulunuyor. Bunların başında da Türk dizilerinin,

Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt gibi Arap ülkelerinde çok yaygın olması geliyor. Türk kültürüne duydukları merakı gidermek için ülkemizi sıkça ziyarete geliyorlar.

İstanbullu Gelin ihraç ediliyor

Son olarak Mesut Yar'ın Posta gazetesinde yer alan köşe yazısına göre, İstanbullu Gelin dizisinin uyarlama versiyonunu yayınlanma hakkı bir Arap ülkesi (Katar veya Mısır) televizyonu tarafından satın alınarak, yayınlanma kararı aldı. Olayın en ilgi çekici tarafı ise dizinin çekimlerinin İstanbul'da yapılmak istenmesi. Ülkemize olan ilginin bu denli fazla olması sevindirici bir unsur lakin bir bu kadar insanında Türkiye ile ilgili yıkılmayı bekleyen tabuları bulunuyor. İşte tam bu esnada Türk dizilerinin ülkemiz için birer tanıtım fırsatı olduğu gerçeği gözler önüne seriliyor.

Arap seyircilerinin gözünde Türk kültürü ve Türk Televizyonculuğu

Türk dizilerinin etkisini anlamak için Katar’da 100 gençle görüşen Yard. Doç. Miriam Berg'in bu konu hakkındaki görüşleri şöyle:

- Türk dizileri neden Ortadoğulu izleyiciyi çekiyor?

Farklı bir açıdan yanıt vermek istiyorum. Dublaj... Genellikle yerel dildeki yapımlar, dublajlı yapımlara göre daha çok tercih edilir. Ama Türk dizileri vakasında dublajlı yayın Arap izleyiciyi Türk kültürüne daha da çok yakınlaştırdı. Dizilerin hemen hemen hepsine dublaj yapılması, Türk içeriğinin bölgede çok fazla izlenmesini sağladı. Dillerdeki benzerliğin de bunda çok büyük katkısı var. Seyirci ayrıca dizilerdeki etnik, kültürel yakınlığı çok seviyor. Biliyorsunuz Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra Türklerle ilgili düşünceler genellikle olumsuz yöndeydi. Türkler için de aynısı geçerli. Ama dizilerle birlikte benzerlikler negatif düşüncelerin yok olmasını sağladı.

Başarıyı yakalamamıza sebep olan Türk dizileri

Yabancı ülke izleyicileri ile Türk dizilerinin yollarının ilk kesiştiği yer olarak 'Gümüş' dizisini söylesek yanılmış olmayız. Son dönemde Türk dizi furyasının başlangıcı kabul edilen diziyi devamında Muhteşem Yüzyıl, Ezel, Bin bir gece, Aşk-ı Memnu gibi ses getiren projeler izledi.