Türk çizgi filminin öncüsü Pepee neden bu kadar çok seviliyor?

ASLI BAYRAM YILMAZ
Abone Ol

Ayşe Şule Bilgiç'in yoğun uğraşlar sonucunda ortaya çıkardığı Pepee, 2008'den bu yana tüm çocukların bir numaralı kahramanı oldu. İşte bol bol soru soran, sorduğu sorularla çocuklara yeni şeyler öğreten Pepee’nin başarısının sırrı.

Yıllar yıllar boyunca içerisinde bolca şiddet öğesinin yer aldığı, yabancı yapım çizgi filmleri izledik durduk. Noel, Şükran Günü, Paskalya gibi birçok günü sanki kendi kültürümüzde varmış gibi, kanıksadık. Bir zamanlar; günün birinde yerli bir çizgi filmin gelip, çocukların tüm alışkanlıklarını değiştireceğini düşünemezdik. Horon tepen, kuru fasulye yiyen, bolca soru sorup şarkılarıyla büyük küçük fark etmeksizin herkesi ekrana kilitleyen minik kahramanımız Pepee;
1.
Köşe yazarı, senarist, oyuncu, ralli pilotu kısacası Ayşe Şule Bilgiç ilk hamileliği sırasında, önemli bir karar verdi.
2.
Dünyaya bir bebek getiriyor olmanın sorumluluğunu ağır bir şekilde hissetmeye başlayan Bilgiç, bu dönemde çizgi filmlerin içerisindeki şiddet öğesinden rahatsızlık duymaya başladı.
3.
Bilgiç, Türkiye'de çizgi film yapılıp yapılmayacağıyla ilgili zorlu bir araştırmanın içine girdi.
4.
Çizgi film üretiminin, Türkiye'deki şartlar doğrultusunda çok zor yapılabileceğinin farkına varan Ayşe Şule Bilgiç çıktığı yoldan dönmeye pek de kararlı değildi.
5.
Bilgiç, Eskişehir merkezli “Düşyeri” isimli bir yapım şirketi açtı.
6.
Pepee'yi yazan Ayşe Şule Bilgiç, ekibiyle birlikte ilk Türk çizgi filmine imza attı.
7.
Pepee ilk kez 2008 yılında yayınlanmaya başladı.
8.
“Şiddet unsuru yalnızca Pepee'nin bisikletten düşüp bacağının kanadığı sahnede vardır” ifadelerini kullanan Bilgiç, çocuklara içerisinde şiddet öğeleri bulunmayan bir dizi sunmanın haklı gururunu yaşıyor.
9.
Pepee'nin içimizden biri olması; kuru fasulye yiyip, horon tepmesi onun geniş kitlelere ulaşmasını sağladı.
10.
Pepee denildiğinde ise akıllara elbette eğitici şarkılar geliyor.
11.
Şarkılar sayesinde çocuklar; tırnaklarının kesilmesine izin veriyor, ıspanak yiyor ve ağlamadan banyonun yolunu tutabiliyor.
12.
Pepee yalnızca okul öncesi çocuklarına değil anne ve babalara da hitap ediyor. Pepee şarkılarını ezbere bilen ebeveynler, çocuklarıyla bu şarkılar sayesinde keyifli vakitler geçirebiliyor.
13.
Pepee'nin çok sevilmesi ve taleplerin artması doğrultusunda Ayşe Şule Bilgiç bir üst yaş grubu için RGG Ayas'ı kaleme aldı.
14. Peki, Pepee yurtdışına açılacak mı?
Ayşe Şule Bilgiç, katıldığı bir televizyon programında “Pepee, Rusça'ya çevriliyor. Yurtdışına çıkan ilk çizgi film Pepee olacak” ifadelerini kullanmıştı.
15.