Tükenmişlik sendromu Dünya Sağlık Örgütü tarafından hastalık olarak kabul edildi
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre fiziksel ve duygusal açıdan zayıf düşmek olarak bilinen tükenmişlik sendromu, hastalık olarak sınıflandırıldı. DSÖ, tükenmiş sendromu ifadesini Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine aldı. Böylece tükenmişlik sendromu 2020 itibariyle küresel olarak tıbbi bir bozukluk olarak tanınacak.
Bazı kişiler tükenmişlik sendromunu Y kuşağına özgü bir jargon olarak görüp ciddiye almazken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aldığı kararla bu durumu değiştirdi. DSÖ, tükenmiş sendromu ifadesini Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesine aldı. Böylece tükenmişlik sendromu 2020 itibariyle küresel olarak tıbbi bir bozukluk olarak tanınacak.
- Türkiye'de Tükenmişlik Sendromu hastalığının bilinilirliği Burak Özçivit'le artmıştı
Dünya Sağlık Örgütü tükenmişlik sendromunu “başarıyla yönetilemeyen kronik iş yeri stresi” olarak tanımladı. Belirtilerse şöyle sıralandı:
“Enerji tükenmesi ya da tükenmişlik hissi, işle ilgili zihinsel mesafenin artması, işle ilgili olumsuz ya da sinik duygular ve azalan mesleki etkinlik” Psikologlar, tükenme halini, “enerji, güç ve kaynaklara dair aşırı talepler sonucu yorgun düşmek” olarak tanımlıyor.
Tükenmişlik sendromunun nedenleri nelerdir?
- • Uzun süreli stres yaşanması,
- • Yoğun çalışma temposu,
- • Metropol şehirlerde sıkça karşılaşılan havasız, küçük ve dar ofisler,
- • Elektronik cihazlardan yayılan elektromanyetik dalgaları,
- • Cep telefonu sinyalleri, TV ve Radyo dalgaları, telsiz dalgaları, yüksek gerilim hatları, baz istasyonları gibi elektromanyetik kirlilik,
- • Alkol alışkanlığı, uykusuzluk, depresyon ve anksiyete sorunları,
- • Hastalık sebebiyle kullanılan bazı ilaçlar,(kanser, epilepsi ve depresyon ilaçları gibi)
- • Vitamin eksikliği, (B12 folik asit, demir eksikliği ve troid hormonlarının yetersizliği) beyin yorgunluğuna ve durgunluğuna neden olabilir.
Tükenmişlik sendromu tanısı ilk kez 1974'te konuldu
Dünya Sağlık Örgütü bu duygularla mesleki alanlara işaret ettiğini belirterek, tükenmişlik sendromunun hayatın diğer alanlarının neden olduğu semptomları tanımlamak için kullanılmaması gerektiğini vurguladı. AFP'ye konuşan bir DSÖ yetkilisi, tükenmişlik sendromunun ilk kez resmi bir sağlık örgütü tarafından tıbbi bir durum olarak sınıflandırıldığını belirtti.
Tükenmişlik sendromu ifadesi ilk kez 1974’te Alman psikolog Herbert Freudenberger tarafından kullanılmıştı. Kendilerini “tükenmiş” olarak niteleyen bazı meslektaşlarında bu durumu gözlemleyen Freudenberger, daha sonra kendisi de tükenmişlik sendromundan muzdarip olmuştu.
Tükenmişlik sendromuna karşı ne yapılabilir?
Günümüzde cep telefonları, e-postalar, internetteki sayısız sosyal mecra, trafik gürültüsü, iş yoğunluğu, kalabalık şehir hayatı derken, beyin yorgunluğu pek çok kişi için, şiddeti giderek artan bir problem haline geldi. Peki bu durumdan uzaklaşmak için ne yapmak gerekiyor. Dr. Mehmet Yavuz açıklıyor…
- • Kişi kronik stres oluşturan durumlardan uzaklaştırılmalıdır.
- • Sağlıksız çalışma ortamlarından uzak durulmalıdır. Çalışanların fiziksel sağlığı kadar ruh sağlıkları da düşünülmelidir.
- • Havasız mekanlarda insanların çalıştırılmasına engel olunmalıdır.
- • Günlük düzenli spor aktiviteleri yapılmalıdır. İş aktiveleri arasında ya da sonrasına herhangi bir müzik aleti ile uğraşmak beyini dinlendirir.
- • Yoğun iş aktiviteleri arasında tatil ve dinlenmeye zaman ayrılmalıdır.
- • Sınavlara hazırlanan öğrenciler ise düzenli aralar vermeli ve aralarda spor, müzik gibi aktiviteler yapmalıdırlar.