Trump'ın uluslararası hukuku yok saydığı 5 olay

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdığını ilan eden deklarasyonu imzaladı. Trump ,‘Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin işgal altındaki Suriye toprakları” olarak tanımladığı Golan Tepeleri’de İsrail’in egemenliğini tanıyarak uluslararası hukuku yok saydı. Trump’ın uluslararası hukuku yok saydığı 5 olayı hatırlayalım.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile düzenlediği basın toplantısında Golan Tepeleri’ni İsrail’in toprağı kabul eden kararnameyi imzaladı.

Trump, “İsrail yakın dostumuz ve önemli bir müttefikimizdir. ABD her zaman İsrail’in yanında olmaya devam edecektir.” dedi.

Trump-Netanyahu

Trump'ın "Golan Tepeleri üzerinde İsrail egemenliğini tanıyan başkanlık kararını imzalamasına dünyadan tepki yağdı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump'ın başkanlık kararını imzalaması üzerine Twitter'dan paylaşımda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, paylaşımında "ABD, bir kez daha uluslararası hukuku yok saydı ancak bu karar, İsrail'in ilhakını asla meşrulaştırmayacak. Aksine, Orta Doğu'daki barış çabalarını engelleyerek bölgede gerilimi daha da artıracak." ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric şunları kaydetti:

  • ''Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor.'' dedi.
  • Avrupa Birliği (AB) sözcülüğünden, "Golan Tepeleri dahil İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz."

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan, Golan Tepeleri'ni İsrail'in işgali altındaki toprak olarak gördüklerini ve İsrail'in ilhakını tanımayı planlamadıkları açıklaması gelirken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Trump’ın Golan Tepelerine ilişkin kararını eleştirerek, "Uluslararası hukuka aykırı bu karar Orta Doğu'daki gerginliği artırabilir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını yok sayan bu tür adımlar sadece durumu daha da kötüleştirir." ifadelerini kullandı.

Trump’ın uluslararası hukuku yok saydığı 5 olayı derledik.

0. Trump, Golan Tepeleri’ndeki İsrail egemenliğini tanıdı

ABD Başkanı Donald Trump, işgal altındaki Suriye toprakları olan Golan Tepeleri'ndeki İsrail egemenliğini resmen tanıdı. Başkan, bu kararını Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile bir araya geldiği sırada imzaladığı kararname ile resmileştirdi. 

Trump, imzaladığı bu kararnamayle uluslararası hukuku yok saymış oldu. Zira İsrail’in Golan’ı tek taraflı ilhakı uluslararası toplum tarafından tanınmazken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1967 tarihli 242 numaralı kararı uyarınca İsrail bu bölgede halen işgalci konumda bulunuyor.

0. Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı

ABD Başkanı Donald Trump  Uluslararası anlaşmalara ve Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olarak ve sadece iç politik hesaplarıyla  6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in resmi başkenti olarak tanımış ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınacağını açıklamıştı.

Trump aldığı kararla 2017’de BM Genel Kurulu’nun, 181 sayılı kararında öngörülen Kudüs’ün statüsüne saygı gösterilmesini talep etmesini ve İsrail’in Kudüs üzerindeki yönetimsel eylemleri yok hükmünde saymasına da karşı çıkmış oldu. .
0. Trump’ın Venezuela’da Juan Guaido'yu ülkenin ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıması

ABD Başkanı Donald Trump Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıdığını belirtmişti. Trump açıklamasında, "Bugün resmi olarak Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu, Venezuela'nın geçici devlet başkanı olarak tanıyorum." ifadelerini kullanmıştı. 

ABD’nin seçilmiş devlet başkanı Maduro’yu yok sayarak Venezuela’daki hükümet tanımasıyla uluslararası hukuku ihlal etmiştir. Zira egemen ve eşit olan devletlerin birbirlerinin iç işlerine karışması, birbirlerinin yönetim biçimine ve hükümetlerine müdahale etmesi uluslararası hukukta kabul görmez.

ABD gibi Venezuela da egemen bir devlettir ve bir egemenin diğerinin hükümetini meşru ya da gayrimeşru ilan etmesi gibi bir durum uluslararası hukuk açısından devletlerin eşitliği kuralına aykırılık teşkil etmektedir.
0. Trump, Paris İklim Anlaşması’ndan çekildi

Trump, siyasi ve ekonomik açıdan uzun dönemli sonuçları olabilecek tartışmalı bir karara imza atarak Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmişti. Paris İklim Anlaşması 4 Kasım 2016 tarihinde 190’dan fazla ülkenin imzasıyla yürürlüğe girmişti.

Anlaşma, uluslararası anlamda hukuki bağlayıcılığı olan, anlaşmayı imzalayan ve parlamentolarında onaylayan ülkelerin sera gazı salımını azaltma ve küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması konusunda planlarını uygulamaya koymasını sağlamıştı.
0. Trump, 7 ülkeye seyahat yasağı içeren kararnameyi onaylamıştı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, 2 yıl önce nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 5 ülke ile Kuzey Kore ve Venezuela'yı kapsayan seyahat yasağını içeren kararnameyi onaylaması büyük tepki çekmişti.

Trump, kararın geniş kitlelerce havalimanlarında protesto edilmesi üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı. Daha sonra "yükümlülüklerini yerine getirdiği" gerekçesiyle Çad listeden çıkarılmış, seyahat yasağı hafifletilerek güncellenmiş ve tekrar yürürlüğe konmuş ancak Hawai ve Maryland eyaletindeki federal hakimlerin ulusal çapta yürürlüğün durdurulması kararı engeline takılmıştı.

ABD Yüksek Mahkemesi de ülkeyi hedef alan seyahat yasağını, 5'e karşı 4 oyla onaylayarak Amerikan Anayasası'na uygun bulduğunu açıklamıştı.

Trump'a karşı çıkanlar vizesi olan kişilere giriş izni verilmeyerek, Haklar Bildirisi'nin beşinci ve ondördüncü maddeleri kapsamındaki "hukuk kuralları uyarınca" verilen garantilerin ihlal edildiği görüşünde birleşiyorlar.