Trüf mantarı yetiştiriciliği, tohumu ve fiyatları

ABDÜLKERİM ARSLAN
Abone Ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın çalışmalarıyla tekrar gündeme gelen trüf mantarı nerelerde yetiştirilir, fiyatları nelerdir gibi soruların cevaplanacağı haberimizde kilosu binlerce lira olan bu mantarın faydaları ve tohumu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Trüf mantarı, kokulu ektomikoriza cinsi olan 70'e yakın çeşidi olan bir mantar türüdür. Trüf mantarı hakkındaki tüm bilgiler...

Trüf mantarı nedir?

Oldukça değerli bir besin kaynağı olan trüf mantarının en önemli özelliklerinden biri de afrodizyak etkisi olarak bilinmektedir. Toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde yetişen trüf mantarı, “Kara elmas” olarak da bilinir. Eski dönemlerde kralların özel yemeklerinde kullanılan trüf mantarı, çoğu yerde açık arttırma usulü ile satılmaktadır. Meşe ağaçlarının köklerinde yetişen bu mantarların en fazla üretildiği ülkeler Akdeniz ikliminin görüldüğü İspanya, Fransa ve İtalya’dır.

Trüf mantarı fiyatları nedir?

“Kara elmas” olarak bilinen trüf mantarı kalitesine göre fiyatlarını değişmektedir. Trüf mantarının fiyatları 100 ile 3 bin 500 avro arasında değişmektedir. Bu rakam da ortalama 15 bin liraya tekabül ediyor.

Trüf mantarlarının çeşitleri arasında en pahalı olanı ise beyaz trüf mantarıdır. Kilosu 25 bin dolara kadar çıkan beyaz trüf mantarı, çok nadidede bulunan bir türdür.

Trüf mantarının faydaları

Protein açısından etten bile daha zengin olan ve halk arasında 'domalan mantarı' olarak da bilinen trüf mantarı, omuriliğin kuvvetlenmesi ve kolestrolü düşürücü etkisi vardır.

Trüf mantarı yetiştiriciliği hakkında bilgi

70’e yakın çeşidi olan trüf mantarının yetiştirilmesi çok zordur. Yaz sağanaklarına ihtiyaç duyan ve neme ihtiyaç duyan bu bitki, kuru geçen yaz sıcaklıklarında kurumaktadır.

Trüf mantarı nemli bölgelerde yetiştirilmektedir.

Yetiştirilmesi zor olduğu için tarım firmaları trüf mantarı yetişticiliği hakkında danışmanlık hizmeti vermektedir. 5 dönümlük arazi için 15 bin TL harcanması muhtemeldir.

Ülkemizde Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından aşılı trüf fidanları üretilmektedir.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Trüf Mantarı Eylem Planı kapsamında 2 bin 450 dekar alanda trüf ormanı kurmayı hedefliyor. Şu ana kadar bu hedefin 2 bin 60 dekar kadarı tamamlandı.

Trüf mantarı toprağın 50 santimetre kadar aşağısında yetişebiliyor.

Trüf mantarı ve yetiştiriciliğine ilişkin konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, trüf mantarının ekonomik değeri çok yüksek bir odun dışı orman ürünü olduğunu belirterek, "Piyasada binlerce avroya alıcı bulan trüf mantarının tabii alanlardan toplanması ve bu alanda özel ağaçlandırmanın artması ile kırsal kesime alternatif istihdam alanı sağlanacak. Bu sayede kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat kalitesi yükselecek." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu

Trüf mantarı yetiştirilebilir mi?” Sorusunun cevabı da yanıtlanmış oldu.

Meşe ve kestane ağaçlarının köklerinde toprağın altında yetişen trüf mantarı, toprağın yüzünde görünmediği için doğada bulunması da zordur. Bu mantar çeşidinin bulunması için özel eğitimli köpekler ile arama yapılmaktadır.

“Kara elmas” olarak bilinen trüf mantarı ekonomiye can veriyor
İş&Finans

Trüf mantarı tohumu nereden alınır?

Peki siz yetiştirmek için ne yapacaksınız? Trüf mantarı tohumunu nereden alacaksınız?

Türf mantarı son derece pahalı olduğu için tohumunu bulmak çok kolay değildir. Onlarca tohumu olan trüf mantarı sandığınız gibi sporlar ile üreyen bir mantar olmadığı için yayılması hızlı bir şekilde gerçekleşmez. Meşe olan bir alana trüf mantarını ekerim ve başarılı olurum demeniz de mümkün değil. Trüf mantarı yetiştirebilmeniz için meşe ağacını trüf mantarı için aşılayan biri bulmanız gereklidir.

Trüf mantarı