Tropik fırtına Türkiye'yi teğet geçti: Kıyılar nefes aldı
Türkiye'nin batı kıyılarını etkisi altına alma ihtimali bulunan fırtına Ege kıyılarına ulaşmadan kuzeye yönelerek Türkiye'yi teğet geçti.
Yunanistan’da ‘Zorba’ Türkiye’de ise ‘Kırbaç’ olarak anılan tropikal fırtına, kısmen yön değiştirdi. Fırtına Yunanistan’ın iç kesimlerini vurmaya başlarken Türkiye’ye etkisi ise sınırlı oldu.
Türkiye’de ‘Kırbaç’ olarak anılan fırtınanın yön değiştirmesi ülkemize olan olası etkilerini de azalttı. Önceki tahminlerde, rüzgarın Pazar sabahı Güney Ege, Kuzey Ege ve Marmara’nın batısında 60-80 kilometre hızla esmesinin ve Kıyı Ege’de de 90-120 kilometre hıza sahip şiddetli fırtına görülmesinin beklendiği ifade edilmişti.
- Sistemin etkileyeceği yerler olarak İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve İstanbul olarak sıralanmıştı.
Fırtına alarmı yüzünden İzmir, Bodrum, Marmaris, Çeşme yarımadası, Dikili ve Edremit Körfezi’nde sokaklar boşaldı.
Sahil yerleşkeleri hayalet şehirlere döndü. Fırtına şiddetini azaltarak kuzeye yönelince Türkiye kıyıları rahat bir nefes aldı.
Türkiye fırtınaya böyle hazırlandı:
İtfaiye nöbeti
Kasırga uyarısının yapılmasının ardından özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde bir dizi önlem alındı. İlk tahminlere göre, fırtınanın en çok etkilemesi beklenen şehir olan İzmir’de Büyükşehir Belediyesi itfaiye, İZSU, İtfaiye, Fen İşleri ve İZBETON gibi ilgili birimlerini 24 saat görev yapacak hale getirdi ve nöbetçi ekipler görevlendirileceğini açıkladı.
Acil durum masası
İzmir Valiliği İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi’nde kriz masası oluşturuldu ve 17 maddelik önlem ve uyarı listesi hazırlandı. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına 17 maddelik önlem listesi hazırladı.
İzinler iptal edildi
Öte yandan kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına resmi yazı gönderilerek, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personelinin tüm izinleri 2 Ekim Salı gününe kadar iptal edildi.
Vatandaş uyarıldı
Valilik’ten yapılan açıklamada, araçların varsa garajlara, yoksa da bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzağa park edilmesi, balkon ve çatılarda sabitlenmemiş malzeme ve eşyaların güvenli hale getirilmesi ve dışarı çıkıldığında bina ve ağaçlardan uzak durulması gerektiği belirtildi.
Menfezler temizlendi
Aydın’da dokuz acil müdahale noktası oluşturulurken, Balıkesir’de de mevcut yağmur suyu menfez ve ızgara kanalizasyon hatlarında taşmaların meydana gelmemesi için temizlik çalışmaları yapıldı.
Denize açılmak yasaklandı
Aydın’a bağlı Kuşadası’nda da Liman Başkanlığı, 29-30 Eylül’de teknelerin denize açılmasını yasakladı.
Tropik fırtına komşuyu vurdu
Tropik fırtınası Yunanistan'da etkili oldu. Ülkenin bir dizi noktasında ani sel baskınları yaşanırken, devlet televizyonu 3 kişinin kayıp olduğunu duyurdu.
- Tropik fırtına nedeniyle Yunanistan'ın büyük limanlarındaki gemilerin çıkış yapmasına izin verilmezken, ülkenin birçok yerinde yolları sel bastığı bildirildi. Birçok yerde elektrik kesildiği, ağaçların devrildiği de gelen haberler arasında.
Yunanistan devlet haber ajansı AMNA'ya konuşan Sivil Savunma Evia Bölge Sorumlusu Thanasis Karakanca, "Çok güçlü bir olay. Deniz ile kara neredeyse bir oldu" ifadelerini kullandı.