Tiktok fenomeni göçmen teknesiyle İtalya'ya geçtiği görüntüleri paylaştı

HABER MASASI
Abone Ol

Göçmen dramı Tiktok fenomenlerine malzeme oldu. 21 yaşındaki Chaima Ben Mahmoude ve nişanlısı, Tunus’un Sfax kentinden İtalya’ya gitmek için 23 mültecinin bulunduğu küçük bir tekneye bindi. Yirmi kişinin bindiği bir botun üstünde yasa dışı kaçışını sosyal medya platformunda paylaşan genç kız daha sonra da pahalı alışverişler yapıp lüks arabalarda pozlar verdi. Büyük tepki toplayan görüntüler ülkede tartışmalara neden oldu.

Tunuslu TikTok fenomeni Chaima Ben Mahmoude nişanlısıyla birlikte kaçak göçmen teknesine binerek İtalya'ya geçti.

TikTok'ta 140 bin takipçisi olan genç kadın paylaştığı görüntülerde teknenin içinde rap müzik eşliğinde dans ederken ve el sallarken görülüyor.

Gezip eğlendiler

İkili Lampedusa adasına indikten sonra, Avrupa'yı dolaşıp simge yapıların önünde çekilmiş fotoğraflarını yayınladılar.

Avrupa ülkelerini gezerken pahalı alışverişler yapıp, lüks otomobillerde poz veren fenomenler yasa dışı göçü meşrulaştırdıkları gerekçesiyle eleştirilerin odağına oturdu.

Binlerce kişinin ölümüne neden olan olayı meşru göstermeye çalışıyor

Görüntüler sosyal medyada adeta infiale neden oldu.

İkili, her yıl binlerce kişinin ölümüne neden olan bir olayı büyüleyiciymiş gibi göstermek ve çaresiz göçmenlere gerçekçi olmayan bir bakış açısı kazandırmakla eleştiriliyor. Sınır Ötesi Organize Suça Karşı Küresel Girişim'in araştırma müdürü Matt Herbert konuya ilişkin "Sosyal medya, doğru olmayan bir Avrupa vizyonu ortaya koyuyor" dedi.

Sosyal medya fenomeninin tekneden yaptığı paylaşım

"Finansal zorluklar nedeniyle bu yolculuğa çıktım"

Associated Press'e konuşan genç kadın ise finansal zorlukların ve vize alamamasının kendisini bu yolculuğa çıkmaya "zorladığını" söyledi.

Ayda sadece 90 Sterlin kazandığını iddia eden Mahmoude bu paranın toplu taşıma araçlarını kullanmaya ve öğle yemeği almaya yettiğini belirterek, "Kuaförlük diplomam var Tunus'ta iş bulamadım" dedi.

"Korku dolu bir yolculuktu"

23 kişiyle birlikte teknede yer almak için tek yapması gerekenin 1.100 sterlin ödemek olduğunu belirten Mahmoude fotoğraflardaki gülümsemesine rağmen yolculuğunu 'korkunç' olarak değerlendirdi:

"Korku olağanüstüydü, çok fazla yüksek dalga vardı. Teknede dua edip ölüme hazırlandık. İtalyan sularına geldiğimizi söylediklerinde duyduklarımıza inanamadık."

Lüks paylaşımlar yapıyorlar

Olayla ilgili açıklama yapan psikolog Wael Garnaoui, "Göçmenler bu tür sosyal medya paylaşımları nedeniyle Avrupa'ya kolayca seyahat edip, iş ve para bulabileceklerini düşünüyorlar. Ancak gerçekte fenomenler, Eyfel Kulesi'ne gidip Lacoste tişörtleriyle, pahalı arabalarında poz veriyorlar" dedi.