Thomas Cook'un iflası Türkiye turizmini nasıl etkileyecek?
● Dünyanın en büyük turizm şirketlerinden 178 yıllık Thomas Cook'u kurtarma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ticari faaliyetlerine son verildiği bildirildi.
● 2018 faaliyet raporuna göre Türkiye'de 29 oteli bulunan şirketin aynı yılki Türkiye geliri 347 milyon sterlindi.
● Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Resort Dergisi'nin 2018 raporunda ise şirketin 2018'de Türkiye'ye toplam 1 milyon 155 bin turist taşıdığı belirtilmişti.
● Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaz tatili sezonunda Thomas Cook aracılığıyla Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının 700 bin civarında olduğunu belirterek, iflasın yaz tatili sezonunun sonunda gelmesinin sektöre zaman tanıyacağını, 2020 yaz sezonuna kadar oluşacak boşluğun diğer firmalar tarafından doldurulabileceğini söyledi.
Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden İngiliz tur operatörü Thomas Cook iflas etti.
Kurtarma görüşmeleri 'olumsuz' sonuçlandı
İngiliz Sivil Havacılık Kurumu’ndan (CAA) yapılan açıklamaya göre, Thomas Cook'un, kurtarma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ticari faaliyetlerine son verildi. Böylece 178 yıllık Thomas Cook, şirketi kurtarmak için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine resmen battı.
Kaç kişi işsiz kalacak?
Şirketin iflasıyla İngiltere’de 9 bin, tüm dünyada ise 20 bin kişinin işini kaybetmesi bekleniyor.
"Türkiye'ye yeniden aşık oluyoruz"
2016 ve 2017 yıllarında Türkiye'ye getirdikleri turist sayısında düşüş yaşayan şirket 2018'deki artış nedeniyle, "Türkiye'ye yeniden aşık oluyoruz" açıklamasında bulunmuştu.
Türkiye'deki kapasitesi hangi boyuttaydı?
Şirketin 2018 raporuna göre, Türkiye'de 29 oteli bulunan Thomas Cook aynı yıl yüzde 70 artışla 347 milyon sterlin gelir elde etmişti. 2018'de Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Resort Dergisi raporuna göre şirket Türkiye'ye 1 milyon 155 bin turist taşıdı. Turistlerin 620 bini Almanya'dan 435 bini ise İngiltere'den gelmişti.
Türkiye turizmi nasıl etkilenir?
2018 verilerine göre Türkiye'nin turizminde yüzde 3'lük bir paya sahip olduğu görülen Thomas Cook'un iflasına ilişkin açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Thomas Cook aracılığıyla bu yıl Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının 700 bin civarında olduğuna işaret etti.
Her ülkenin kendi kurtarma operasyonu olduğuna da değinen Ersoy, "İnşallah İngiltere ile sınırlı kalır diye düşünüyoruz. Misafirlerin fazla rahatsızlık çekmeden geri dönmeleri önemli. Özellikle İngiliz misafirler konusunda aynı hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. 22 Eylül dahil giriş yapmış olan İngiliz misafirler ATOL garantisi altında. Bu yolculardan herhangi bir şekilde ücret talep edilmemesi gerekiyor. Önemli olan Türkiye'deki misafirlerin en uygun şekilde dönmesini sağlamak gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'la telekonferans yaptıklarının altını çizen Ersoy, "Thomas Cook'un operasyon işlemleri Perşembe'ye kadar bitmiş olur. Acil kredi çalışması yapıyoruz. Şu ana kadar aksaklık yaşanmadı. Kontrollü şekilde tahliyeler yapılıyor. 700 bin civarında sezonda müşterisi vardı. 50 milyon avrı civarında kredi paketi hazırlayabiliriz." dedi.
Mağdur yolcular ne olacak?
Gelişmenin ardından Türkiye'nin de arasında bulunduğu birçok ülkeden, İngiliz vatandaşlarının geri getirilmesi için operasyon başlatıldı.
Bu operasyon kapsamında 150 binden fazla İngiliz tatilcinin ülkelerine geri getirilmesi amaçlanıyor.
Konuya ilişkin olarak Thomas Cook’un Üst Yöneticisi Peter Frankhauser şirketin iflasından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, milyonlarca müşterisinden ve binlerce çalışanından özür diledi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson tatilcilere yardımcı olunması için her türlü desteğin verileceğini ifade etti.
Şirket neden iflas etti?
2007 yılında MyTravel şirketiyle birleşerek yıllık 75 milyon sterlin tasarruf amaçlayan Thomas Cook, 1 buçuk milyar sterlin zarar etmişti. Tatil alışkanlıklarının ve satın alma işlemlerinin teknolojik gelişmelerle farklılaşması üzerine seyahat acentelerini tercih edenlerde gözle görülür bir düşüş yaşandı.
İngiltere'de Brexit krizinden kaynaklı belirsizlikler ve sterlindeki sert düşüşler nedeniyle Thomas Cook, müşterilerinin tatil planlarını ertelediklerini açıklamıştı.
2011 yılından bu yanan sürekli bir borç halinde olan şirket son olarak geçtiğimiz ağustos ayında yeniden yapılanma planlarını açıklamış fakat yapılan 'kurtarma' görüşmelerine rağmen şirket kurtarılamamıştı.
Batan şirketin yöneticilerine 20 milyon sterlin ikramiye
Dikkati çeken bir başka konu ise yıllardır borç ile uğraşan şirketin son 5 yılda şirket yöneticilerine 20 milyon sterlin ikramiye ödemesi oldu. İngiliz Telgraf gazetesine göre, şirketin İsviçreli CEO'su Peter Fankhauser 2014'te göreve geldikten sonra 8,3 milyon sterlin ikramiye aldı.