Tesla'nın sürücüsüz otomobil patentinde Türk imzası
Otonom araçlar, otomobil kullanan herkesin en büyük hayalleri içerisinde yer alıyor. Bazıları bunu büyük bir hayal olarak görürken, kimileri de gerçeğe son derece yakın olduklarını patent başvurularıyla gösteriyor. Tesla, cep telefonundan çağrıldığında aracın otonom olarak yanına gelme özelliğinin patentini resmen yayınladı.
Patent sahipleri arasında, sistemin otonom rota planlama modülü geliştiricilerinden İTÜ’lü, eski NASA Mühendisi Dr. Oktay Arslan da bulunuyor.
Yeni araç teknolojilerine yön veren Tesla, bir ilke daha imza attı. Tesla’nın otopilot yazılımı için geliştirdiği akıllı araç çağırma özelliğiyle ilgili patenti kabul edilip yayınlandı.
Tesla'nın "Otonom ve kullanıcı kontrollü aracı bir hedefe çağırma" buluşunun patenti 11 Şubat 2019'da dosyalandı. Patent 13 Ağustos 2020'de yayınlandı.
Patent sahibi listesinde Musk'ın adı da yer alıyor
Patent sahibi listesinde Tesla CEO'su Elon Musk'ın isminin olması dikkati çekti. Musk daha önce bu özellik için tüm geliştirme ekibine teşekkür etmiş, ancak onlardan biri olduğundan hiç bahsetmemişti. Musk, diğer birçok insandan çok daha küresel düşünmesiyle tanınır, bu nedenle Tesla arabaları teknolojik olarak başka herhangi bir şirketin arabalarından çok daha gelişmiştir.
İTÜ'lü Türk mühendis de patent sahibi listesinde
- Listede bir isim daha yer alıyor ki o da Türk vatandaşlarının ilgisini daha çok çekmiş durumda. Patent sahipleri arasında, sistemin otonom rota planlama modülü geliştiricilerinden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu eski NASA Mühendisi, Dr. Oktay Arslan da bulunuyor.
Aracın sahibinin olduğu yere gitmesine olanak tanıyor
Bu özellik, aracın park yerinde gezinmesine ve aracı kendi görüş alanı içindeyken sahibine veya seçtiği bir hedefe gitmesine olanak tanıyor. Taşan bir alışveriş sepetiniz varsa, telaşlı bir çocukla uğraşıyorsanız veya yağmurda arabanıza yürümek istemiyorsanız kullanabileceğiniz mükemmel bir özelliktir.
Yolda olduğu her an öğrenecek
Otonom araçlar, sensörlerden gelen verileri işlemek ve sonraki eylemleri hakkında karar verebilmek için makine öğrenimine ihtiyaç duyuyor. Otonom bir araç, yolda olduğu her vakit öğrenmeye devam edecek ve böylece bu süreç neredeyse hiç bitmeyecek. Test aşamaları bu nedenle diğer bir problemi oluşturuyor.
Yeterli standartlar ve düzenlemeler şu an hiçbir endüstride yok ve bu durum işi daha da zora sokuyor. Otonom araçlarla ilgili yapılması gereken yasal düzenlemeler henüz hazır değil.