Terlemeye botokslu çözüm!

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Cildiye Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, botoksla terleme tedavisinin yaklaşık 6-8 ay kadar süren geçici bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Kliniğinden Uzm.Dr.Yüksel Oltulu, kişilere günlük hayatta büyük bir sorun oluşturan koltukaltı terlemesi ile ilgili, “Aşırı terleme hatta bazen normal terleme bile kişileri rahatsız edebilmektedir. Bu yüzden terleme tedavisine talep özellikle bahar ve yaz aylarında oldukça fazla olmaktadır. Terleme tedavisi birçok şekilde yapılabilmektedir. Bunlar arasında terlemeye neden olan sinir ganglionların alınması, yine yüzeysel bir lazer ile bu bölgedeki ter bezlerinin harap edilmesi ve medikal olarak botoksla terleme tedavisi sayılabilir. Stres, insülinler gibi uyaran ilaçlar, tiroit bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezi hastalıkları, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar aşırı ve fazla terlemenin başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır. Ancak bir hastalıktan bağımsız olarak yapısal nedenlerle de çok fazla terleme gözükebilir. Botoks günümüzde estetik ve kozmetik amaçlı kullanılmaktadır. Bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılabilmektedir. Botoksun estetik haricinde diğer bir kullanım alanı ise aşırı terleme ve buna bağlı meydana gelen rahatsızlıkların giderilmesidir. Koltuk altı, el ve ayaklarda oluşabilen ve tıp dilinde ‘hiperhidrozis’ olarak adlandırılan terleme hastalığına karşı botoks kullanımı son derece fazla olmaktadır. Botoks özellikle koltuk altı terlemesi için son derece yoğun kullanılmaktadır” dedi.
Dr. Yüksel Oltulu botoksun terlemeye etkisi için, “Terleme tedavisinde botoks uygulaması oldukça kolay ve pratik bir seçenektir. Terlemenin yoğun olduğu bölge önce işaretlenir ve deri altına belirlenmiş dozlarda enjekte edilen botoks, ter bezlerine ulaşan sinirleri etkileyerek onların ter salgılamasını ve kasılmasını engeller. Botoksla terleme tedavisi yaklaşık 6-8 ay kadar süren geçici bir tedavidir. Botoksla terleme tedavisi uygulamasından sonraki 3 günde etki başlar ve uygulama sonrası 2 haftada en etkin hale gelir. Botoksun etkisi genellikle 6 ile 8 ay sürer, etki geçmeye başladığında eğer hasta talep ederse ikinci uygulama yapılır. Özellikle koltuk altı terleme uygulaması son derece basit olarak yapılmaktadır. El ve ayak ise hassas yerler olduğu için botoks iğnesi ağrı yaratabilmektedir. Bu yüzden kişisel tercih olarak el ve ayak terlemesi tedavisinde blok lokal anestezi uygulaması ile herhangi bir ağrı oluşturmadan uygulama yapabiliyorum. Kişiye bağlı olarak ter bezlerinden aşırı ter salgılanmasını belli bir dönem için durdurmak ve böylece özellikle yaz aylarında gerek koltuk altı gerek avuç içi gerekse ayak tabanı terlemesi giderilebilmektedir” diye konuştu.
Altın iğne fraksiyonel radyofrekansla terleme tedavisi
Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, altın iğne fraksiyonel radyofrekansla terleme tedavisi için, “Terleme tedavisi için yapılan bir diğer uygulamada Infini fraksiyonel altın iğne radyofrekans tedavisidir. Bu tedavide ameliyatsız olarak çok ince altın iğnelerle cilt altı dokulara radyo frekans enerjisi verilerek, ter bezlerinin kalıcı olarak hasarı amaçlanır. Hasarlanan ter bezleri gerekli teri salgılayamaz ve terleme önlenmiş olur. Bu uygulama 3-4 hafta aralıklarla 3 seans yapılmaktadır. Uygulama ağrısız bir uygulamadır, hafif uyuşturucu krem sürülerek koltuk altı uyuşturularak yapılmaktadır. Sonrasında sadece 1 gün kızarıklık yaratır. Deriye bir zarar vermez. Bu sayede hasta günlük yaşamına kolaylıkla devam eder. Terlemeniz her seans sonrası azalacak ve minimum düzeye inecektir. Uygulamada kalıcı ve uzun süreli bir sonuç elde edilmektedir. Bu uygulama sadece koltuk altı terlemesi için yapılmaktadır, el ve ayak terlemesine uygulanmamaktadır” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.