Temsilciler Meclisi'nin Trump'ın 'ırkçı' paylaşımlarına tepkisi ne oldu?

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

ABD Temsilciler Meclisi bugün, Başkan Donald Trump'ın 4 kadın Kongre üyesini hedef alan, "ırkçı" olarak nitelendirilen Twitter paylaşımlarını kınayan karar tasarısını oyladı.

Demokratların çoğunluk olduğu Temsilciler Meclisi'nde oylanan karar tasarısı 187'ye karşı 240 oy ile kabul edildi. Trump'ın kınandığı tasarıda 'göçün Amerikan tarihinin her bir aşamasını tanımladığı' belirtildi.

Pazar günü resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Müslüman kadın Kongre üyeleri Ilhan Omar ve Rashida Tlaib'in yanı sıra Alexandria Ocasio-Cortez ve Ayanna Pressley'in kendisini ve Amerika’yı "alçakça" eleştirdiklerini kaydeden Trump, "Aslen hükümetleri tam bir felaket olan ülkelerden gelen ilerici Demokratların ABD halkına sert şekilde hükümetimizin nasıl yönetilmesi gerektiğini söylediklerini görmek çok ilginç" demişti.

Trump daha önce de ABD eski Başkanı Barack Obama'nın ülke dışında doğduğuna dair doğru olmayan ifadeler kullanmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın dört Demokrat kadın Kongre üyesine yönelik ‘ırkçı’ Twitter paylaşımlarını kınayan karar tasarısını kabul etti. Kabul edilen yasa tasarısı sembolik tedbirler içeriyor. 187'ye karşı 240 oy ile kabul edilen tasarıya dört Cumhuriyetçi vekil de oy verdi.

Tasarının içeriğinde neler var?

Trump'ın kınandığı tasarıda 'göçün Amerikan tarihinin her bir aşamasını tanımladığı' belirtildi ve 'Amerika yerlileri ve esir edilen Afrikalı Amerikalılar dışında tüm Amerikalıların göçmen olduğu veya atalarının göçtüğü" söylendi.

Tasarıda ayrıca 'vatanseverliğin ırk veya etnik kimlikle değil, Anayasal değerler olan eşitlik, özgürlük, kapsayıcılık ve demokrasiye bağlılıkla tanımlandığı' ifade edildi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Trump, paylaştığı Twitter mesajlarında ABD vatandaşı olan 4 Kongre üyesinin ülkeyi terk edebileceğini söylemiş, paylaşımları büyük tepki çekmiş ve ırkçılıkla suçlanmıştı.

Sosyal medya paylaşımında dört kadın vekilin ABD'nin nasıl yönetilmesi gerektiğini söylemesini ‘ilginç’ bulduğunu belirten Trump, "Neden bu kadınlar ülkelerine gidip, geldikleri bozuk ve suçla kuşatılmış ülkeleri düzeltmiyor? Sonra geri gelin ve nasıl olduğunu bize gösterin. Bu yerlerin sizin yardımınıza ihtiyacı var ve işinizi bitirip hızla geri dönebileceğinizi sanmıyorum. Eminim (Temsilciler Meclisi Başkanı) Nancy Pelosi, ücretsiz seyahat ayarlamaktan mutluluk duyar." paylaşımında bulunmuştu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump'a yanıt vererek "Yapılan bu yorumlar utanç verici ve korkunç ve bu yorumlar ırkçı" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Sevmiyorsanız bu ülkeyi terk edip geldiğiniz yere dönebilirsiniz" dediği Müslüman kadın Kongre üyeleri Ilhan Omar ve Rashida Tlaib'in yanı sıra Alexandria Ocasio-Cortez ve Ayanna Pressley salı günü düzenledikleri ortak basın toplantısında Trump'ın sözlerinin gündemi saptırma çabası olduğunu vurgulayıp, "Trump sadece bizi değil, çok sayıda insanı ötekileştirip susturmaya çalışıyor" dedi.

(Soldan sağa) Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Ilhan Omar ve Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley ve Rashida Tlaib ABD halkına seslenerek "Bu oyuna gelmeyin" diye konuştu.

Trump'ın "geldikleri ülkelere geri dönsünler" şeklindeki ifadesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Omar, "Trump açıkça beyaz ırkçıların ajandasını savunuyor ve bunlar açıkça ırkçı saldırılardır. Böyle bir başkan azledilmelidir." ifadelerini kullanmıştı.

Trump, tüm eleştirilere karşın 'ırkçı' ifadelerinde geri adım atmıyor

Beyaz Saray’daki kabine toplantısında bir gazetecinin ‘’Demokrat Kongre üyeleri nereye gitmeli?’’ sorusuna Trump, tartışmayı daha da alevlendirecek bir yanıt verdi.

ABD Başkanı, ‘’Bu onlara kalmış. İstedikleri yere gidebilirler. Kalabilirler de ancak ülkemizi sevmeliler. Ülkemizden nefret etmemeliler” diye konuştu.

Kongre üyelerinin ABD, İsrail ve başka ülkeler hakkında “en alçakça ve korkunç” yorumları yaptığını söyleyen Trump şunları kaydetti:

  • “Dediklerine bakın. Elimde videoları var. Onlara kalmış. Ne isterlerse yapılabilir. Gidebilirler. Kalabilirler. Ama ülkemizi sevmeliler ve ülkemizin iyiliği için çalışmalılar”

Trump daha önce de ırkçılıkla suçlanmıştı

ABD Başkanı Donald Trump, Demokrat Partili Kongre üyesi dört kadın hakkında yazdığı tweetlerin ardından ırkçılıkla suçlandı.

Bu durum Trump'ın azınlıkları-göçmenleri hedef gösterdiği ilk olay değil zira Trump daha önce de ABD eski Başkanı Barack Obama'nın ülke dışında doğduğuna dair doğru olmayan ifadeler kullanmıştı.

Demokrat Barack Obama ABD'nin ilk siyahi başkanı olarak ülke tarihine geçmişti.

Yine Trump, 2016 ABD Başkanlık yarışının ilk günlerinde çoğu Meksikalı göçmen için "tecavüzcü" ifadesini kullandı.

New York Times Haziran 2017'de Oval Ofis'teki bir görüşme sırasında Trump ABD'yi bir kere gören Nijeryalıların "Afrika'daki barakalarına geri dönmeyeceğini" söylediğini yazdı.

Trump, 2018'de ise ABD'ye göç veren El Salvador, Haiti ve Afrika ülkeleri için "bok çukuru ülkeler" ifadesini kullandı. Trump'ın hedef aldığı ve tamamı Demokrat Parti'nin yüksek profilli politikacıları olan kadınlar "ekip" olarak biliniyor.

Ülkeye 12 yaşında sığınmacı olarak gelen Ilhan Omar ile ABD'de doğan Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib ve Ayanna Pressley Trump tarafında sıkça hedef alınıyor.

Suudi Arabistan da ABD’deki kadın Müslüman Kongre üyelerinden rahatsız

Kraliyet ailesi kontrolündeki Suudi Arabistan medyası da sık sık Amerika’da Temsilciler Meclisi'ne girmeyi başararak tarihe geçen iki Müslüman kadın üyeye siyasi saldırıda bulunuyor.

Donald Trump- Muhammed bin Selman

Somali asıllı İlhan Omar ve Michigan eyaletinden seçilen temsilci Rashida Tlaib, uzun süredir Suudi Arabistan'da devlet kontrolündeki medyanın, Suudi kraliyet ailesinin görüşlerini yansıtan akademisyenlerin ve yorumcuların eleştiri oklarının hedefi durumunda. Suudi Arabistan'da bazı çevreler, Omar ve Tlaib'i Müslüman Kardeşler'le işbirliği yapan gizli İslamcılar olarak tanımlıyor.

Müslüman kadın siyasilere saldırı ara seçim döneminde başladı

Omar ve Tlaib'e yönelik saldırılar, ara seçimlerin yapıldığı 6 Kasım 2018'de başladı.

Suudi Arabistanlı bir diplomat, Omar'ı hedef aldığı Twitter mesajında, "Körfez'e düşman olacak" ifadelerini kullandı ve Omar'ı, Müslüman Kardeşler'in temsil ettiği siyasi İslam'a bağlı olduğunu belirtti.

ABD'de Michigan ve Minnesota eyaletlerinden seçimlere katılan Filistin asıllı Rashida Tlaib(solda) ve Somali asıllı Ilhan Omar (sağda), yarışı kazanarak ‘Temsilciler Meclisine giren ilk Müslüman kadın üyeler’ olmayı başarmıştı.

Suudi kraliyet ailesinin kurduğu haber medyası Al Arabiya, geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir başyazıda, Amerikan Kongresi'ne seçilen ilk Müslüman kadınlar Omar ve Tlaib'in Amerikan siyasetine sızan Müslüman Kardeşler üyeleri olduğunu belirtti.

Başyazıda Müslüman Kardeşler'in, Başkan Donald Trump'ın Suudi Arabistan'la olan stratejik ortaklığını yıkmayı amaçladığı öne sürüldü.

Al Arabiya'nın başyazısında şu ifadeler yer almıştı:

  • "Demokratlar'ın Amerikan Kongresi'nin kontrolunu ele geçirmek için Cumhuriyetçiler'e karşı giriştikleri mücadele, siyasi İslamcı hareketlerle işbirliği yapmalarına yol açtı.
  • Göçmen azınlık gruplara mensup Müslümanlar'ı ve kadın aktivistleri siyasi arenada öne çıkardılar."

Birleşik Arap Emirlikleri de linç kampanyasına destek veriyor

Omar ve Tlaib'e yönelik saldırılar, Suudi Arabistan'ın komşusu ve müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri'nde de destek toplamıştı. Siyasi hareket Müslüman Kardeşler, her iki ülkede de yasaklı.

İki Kongre üyesi de Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Suudilere sert tepki göstermişti

Öte yandan her iyi Kongre üyesi, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Ekim ayında öldürülmesiyle ortaya çıkan krizi iyi yönetemediği gerekçesiyle Trump'ı eleştiriyor.

Omar, Kaşıkçı cinayetinden sonra paylaştığı Twitter mesajında şu ifadeleri kullanmıştı:

  • "Suudi hükümeti azınlıklara, kadınlara, aktivistlere yönelik saldırıları, hatta Yemen'deki soykırımını örtbas etmede usta olabilir ancak Kaşıkçı cinayeti, yapmalarına izin verilen son şer eylemi olacaktır.”