Teknoloji tutkunu yaşlılar için internet ipuçları

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Ortaya konan araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de yaşayan 65 yaş ve üzeri kişilerin büyük bir bölümü internette karşılaşılan tehlikelerin farkında değil. Sosyal medyayı tamamen eğlence olarak gören yaşlı teknoloji tutkunları için oluşturduğumuz rehber çok faydalı olacak…

Türkiye’de 65 yaş ve üzerinde olup da internet kullanan vatandaşların sayısı 8 milyona yaklaştı. Bu 8 milyon kişinin yaklaşık 2 milyonu akıllı telefon ve internet kullanıcısı olarak hayatına devam ediyor. Rakamlar bu ciddi seviyelere ulaşmışken onların dikkat etmesi gereken çeşitli gerçekliklerin olduğundan da bahsetmek gerek. İnterneti çocuk ve torunlarla sohbet etmek, sosyal medyada yer alan fotoğrafları incelemek, haber okumak ve oyun oynamak için kullanan bu kesim internette herhangi bir tehlike ile karşılaşabileceğini tahmin etmiyor.

0. Arkadaş aldatmacası
Facebook'ta arkadaşınız, çocuğunuz ya da torununuz sandığınız kişiler bazen dolandırıcı olarak karşınıza çıkabiliyor. O kişinin konuşma tarzını analiz edin. Şüphelendiğiniz durumda onu kayıtlarınızdan hemen, süratle silin ve şikayet edin.
0. Bunu X kişiye gönder yalanı
Özellikle Facebook üzerinde sıklıkla rastlanabilen dolandırıcılıklardan biri de “Bu mesajı gördüğün an 10 kişiye gönder, bütün dileklerin kabul olsun.” veya “Gönder, 100 TL kazan.” gibi mesajlar ciddi problemler doğurabiliyor. Mutlaka dikkat edilmeli, böylesi mesajlara rağbet edilmemeli.
0. Şifrenizi asla paylaşmayın
Herhangi bir banka yahut telefon operatörü  müşterilerine gönderdiği e-posta ile sizin şifre yahut hesap bilgilerinizi talep etmez. Bu gibi dolandırıcılıklara muhakkak dikkat edilmeli.
0. Sahte telefonlar
Özellikle 65 yaş ve üzerindeki internet kullanıcıları için telefon, tablet gibi teknolojik ürünlerin fiyatları ciddi bir muammadır. Bu muamma dolayısıyla çeşitli televizyon kanalları yahut internet sitelerinden satılan oldukça başarısız telefonlar için ciddi ödemeler yapılabiliyor. Mutlaka güvenilir firmalardan orijinal teknolojik cihazlar satın alınmalı.
0. Sosyal medyada özel içerikler paylaşılmaz
Sosyal medya kesinlikle özel içeriklerin paylaşılacağı bir mecra değil. Yaşlıların ciddi bir kısmı Twitter, Facebook ve Instagram’daki ortak paylaşım alanlarından “bol nasihat” içeren ve sohbet edasında gönderilerde bulunabiliyor. Bu yorum ve sözler için sosyal medyadan ziyade WhatsApp, SMS, BIP gibi uygulamalar daha uygun gibi…
0. Her gönderi beğenilmemeli
Yaşlı internet kullanıcıları sosyal medyanın eğlenceli kısmını keşfettikten sonra orada vakit geçirmeye çabuk alışıyor. Her an fotoğraf paylaşmak, gönderilen her gönderiyi beğenmek ya da yorum yapmak bazen sıkıntılı durumlar oluşturabilir…
0. Ücretli içerikler
İnternet alemini tehlikeli yaparken en sık düşülen tuzakların başında ücretli içerikler geliyor. İnternet üzerinden dizi takip ederken yahut oyun oynarken sık sık karşılaşılan yönlendirme linkleri büyük bir tehlike arz edebiliyor. Bu yönlendirme linklerine fark etmeden tıklandığında kullanıcı adında abonelik başlatılıyor. Kullanıcı olayı kavrayamadan gelen fatura ile şok olabiliyor.