Tam 700 farklı dilin konuşulduğu bir acayip ülke: Papua Yeni Gine

ÖMER FARUK DARBAZ
Abone Ol

Diğer ülkelerin çok da fazla adını duymadığı, 700 ayrı dilin konuşulduğu kendine has kültüre sahip ufak bir ülke olan Papua Yeni Gine’yi tanıyalım.

Dünya'da (çeşitli siyasi nedenlerden dolayı değişkin bir sayı olsa da) 194 tane ülke olduğu kabul edilir. Bu ülkelerin her birinin kendine has dinamikleri olduğu gibi ortak bir kültürel yapıya sahip birçok ülke de bulunur. Fakat bu 194 ülke içinden sadece bir kısmı herkes tarafından bilinir. Örneğin İngiltere herkes tarafından bilinirken Guyana çok da fazla bir bilinirliğe sahip değildir. Fakat bu durum Guyana'nın kendine has yapısının, kültürünün ve tarihinin olmadığı anlamına gelmez. Bugün size Guyana gibi çok fazla kişinin bilmediği, hatta pek çok insanın nerede olduğundan bile haberdar olmadığı Papua Yeni Gine'yi tanıtacağız. Bazıları ABD, İngiltere, Almanya, Japonya veya Güney Afrika gibi ülkelerden çok dünya kamuoyu tarafından daha az bilinen ülkeleri ziyaret etmek isterler. İşte Papua Yeni Gine tam onların seveceği türden bir ülke olarak karşımıza çıkıyor.

1. Okyanusya kıtasında bulunur
Papua Yeni Gine Okyanusya kıtasında bulunan bağımsız bir devlettir. Yeni Gine'nin adasının doğusunda bulunan alanda ve Bismarck Adalarının da dahil olduğu birçok küçük ada üzerine kuruludur. Papua Yeni Gine'nin batısında Endonezya bulunurken, güneyinde ise Avustralya bulunur.

2. Köklü bir tarihe sahiptir
Bölgede çok fazla arkeolojik çalışma yapılmadığı için birçok bilgi gün yüzüne çıkmamış olsa da yapılan sınırlı çalışmalar bu ülkede tam 10.000 yıldır yaşam olduğunu tahmin ediyor. Bölgenin bilinen ilk insanlarının kuzeyden göçen Malanezyalıların ve Papualıların olduğu tahmin ediliyor. Sonrasında Asya ve Endonezya'dan da yoğun göç alan bu ülkeye Avrupalı devletlerin gelişi ise 16. yüzyılı bulur.

3. İşgallerle dolu bir tarihe sahip
1884 yılında İngilizler güneyden, Almanlar ise kuzeyden ülkeyi işgal etmişlerdir. Bu iki ülke Birinci Dünya Savaşı'nda bu bölgeyi Avustralya'ya bırakmak zorunda kaldı. Fakat İkinci Dünya Savaşı sırasında kuzey toprakları Japonya tarafından işgal edilen Papua Yeni Gine yoğun çatışmalar sonrası tekrar Avustralya'nın eline geçti. Papua Yeni Gine ancak 1975 yılında bağımsızlığını ilan edebildi.

4. Aktif volkanik dağları bulunmaktadır
Papua Yeni Gine'de birçok alçak adalar bulunmaktadır. Ülkenin toplam yüz ölçümü 463 bin kilometredir. Ülkede aktif volkanik dağ grubu bulunmaktadır. Bu volkanik dağlardan bir tanesi en son 1951 yılında şiddetli bir patlamayla lav püskürtmüştür.

5. Sıcak ve yağmurlu bir iklime sahiptir
Papua Yeni Gine'de genel olarak 2 iklim görülür. Mayıs ve Aralık ayları arasında şiddetli yağmur ve serin bir hava görülürken Ocak ve Nisan ayları arasında ise aşırı sıcak ve yağmurlu bir hava görülür. Ülkenin %70'i tropikal ormanlarla kaplıdır. Bu ormanlar bitki yönünden çok çeşitli türlere ev sahipliği yapar. Ayrıca çok farklı türlerde kuşlar ve diğer hayvanlar bulunur.

6. Papua Yeni Gine insanları
Ülkede yaklaşık olarak 5 milyon 887 bin kişi yaşamaktadır. Şehirlerde yaşayan insanların oranı %13.5'tir. Papua Yeni Gine birçok farklı kökenden insanı barındırmasıyla ünlüdür. İnsan çeşitliliği çok fazladır. Ülkenin güney ve iç bölgelerinde Papuanlar, kuzeyinde ve doğusunda Malenezyalılar, batılı bölgelerinde ise Pigmeler yaşarlar. Bunun dışında Avustralyalılar, Polinezyalılar ve Çinliler de bu ülkede yaşayan farklı uyruklardan insanlardır.

7. Ülkede konuşulan dil sayısı 700’dür.
Papua Yeni Gine'yi tanımlamak için “çeşitlilik” kelimesi kullanılabilir. Bitkisinden, insanına, hayvanından, dillerine kadar birçok farklı türde çeşitliliğe sahip bir ülkedir. Ülkede konuşulan yerli dillerin ve lehçelerin sayısı 700'den fazladır. Ülkede okuryazar oranı %32 gibi az bir rakamda kalmıştır. Okula giden insanların nüfusa oranı ise sadece %30'dur.

8. Ekonomisi tarıma dayalıdır
Her ne kadar ülkenin büyük bir çoğunluğu tropikal yağmur ormanları ile kaplı olsa da Papua Yeni Gine'nin en büyük ekonomisi tarımdır. Hayvancılık ve balıkçılık da yaygın görülen meslekler arasındadır. Yerli halk kahve, çay, kakao, balık, meyve ve sebze gibi ürünleri satarak geçimini sağlamaktadır.