Tam 10 yıldır kayıp olan Malezya uçağına ne olmuş olabilir?

HABER MASASI
Abone Ol

Malezya Havayolları'na ait 370 sefer sayılı MH370 uçağı, 8 Mart 2014'te 227 yolcu ve 12 mürettebat üyesiyle birlikte Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e doğru havalanmıştı. O gün bugündür MH370 uçağından haber alınamıyor. Ocean Infinity, 10 yıldır haber alınamayan MH370 için Batı Avustralya açıklarındaki 15.000 kilometrekarelik bir alanda arama yapacak.

Malezya Kabinesi, 2014'te Güney Hint Okyanusu'nda kaybolan Malezya Havayolları'na ait 370 sefer sayılı (MH370) uçağı bulmak için yeni bir girişimde bulunulmasına yeşil ışık yaktı.

Ulaştırma Bakanı Anthony Loke, ABD merkezli özel deniz araştırma şirketi Ocean Infinity'nin, Batı Avustralya açıklarındaki 15.000 kilometrekarelik bir alanda MH370 uçağının olası enkazını arama çalışmalarını yeniden başlatmakla görevlendirildiğini duyurdu.

Loke, cuma günü Putrajaya'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Kabine'nin 13 Aralık 2024'te MH370 uçuşunun enkazını bulmak için yeni bir arama başlatmak için prensipte anlaşmaya vardığını dile getirdi.

The Strait Times'ın haberine göre, Ulaştırma Bakanlığı şu anda Ocean Infinity ile yapılacak sözleşmenin şartlarını görüşüyor. 2025'in başlarında tamamlanacak sözleşmede uçağın bulunamadığı durumda firmaya ödeme yapılmayacağı belirtiliyor.

Kayıp Malezya uçağına ne oldu?

MH370, 8 Mart 2014'te 227 yolcu ve 12 mürettebat üyesiyle birlikte Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e doğru havalanmıştı. Boeing 777 model uçak, daha sonra radardan kaybolmuş ve yıllar süren arama çalışmalarından sonuç alınamamıştı.

Malezya, Çin ve Avustralya o dönemde Güney Hint Okyanusu'nda 120.000 kilometrekarelik bir alanda uçağın enkazını aramak için ortak bir çalışma yürütmüştü. Önemli bir bulguya ulaşılamaması nedeniyle bu çalışma Ocak 2017'de sonlandırılmıştı.

Ocean Infinity de Ocak 2018'de Güney Hint Okyanusu'nda 25.000 kilometrekarelik bir alanda çalışma başlatmıştı. Haziran 2018'de sonlandırılan çalışmadan sonuç alınamamıştı.

Ocean Infinity, bu kez enkaz bulunursa 70 milyon dolarlık ödeme alacak.

Malezya uçağı, esrarengiz kayboluşunun ardından yıllardır kamuoyunun ve yetkililerin gündeminde kalmaya devam ediyor. Hakkında özel haberler ve belgeseller yapılan uçağın akıbetine dair birçok teori mevcut.

Pilot ile ilgili bir durum olabilir mi?

Söz konusu teorilerden biri, uçağın kaptanı Zaharie Shah'a odaklanıyor.

Uçak kaybolduğunda 53 yaşında olan Kaptan Shah'ın, yardımcı pilotu uçuş güvertesinin dışında bıraktığı ve kabini kilitlediği iddia ediliyor.

Bu teoriye göre kaptan, MH370'i hava trafik kontrolörleriyle iletişim kurulmasını sağlayan sistemleri kapatmış, bir oksijen maskesi takarak uçağın basıncını düşürerek yolcuları öldürmüş olabilir.

Kaptanın uçağı Tayland ve Malezya arasındaki sınır boyunca uçurduğu ve ardından uçağın asla bulunamayacağına inandığı güneye doğru yöneldiği öne sürülüyor.

Ancak uçakla ilgili resmi raporda, "Kaptanın bilinen bir ilgisizlik, kaygı veya sinirlilik geçmişi yok. Yaşam tarzında, kişilerarası ilişkilerinde veya aile durumunda önemli bir değişiklik bulunamadı," ifadeleri yer alıyor.

Bir yolcunun uçağı kaçırma durumu söz konusu olabilir mi?

Uçakta toplam 227 yolcu (üç çocuk ve iki bebek dahil) vardı. Yolcuların büyük çoğunluğu Çinli ve Malezyalıydı.

Daha sonraki araştırmacılar, bir İtalyan'a ve bir Avustralyalıya ait çalıntı pasaportlarda seyahat eden iki İranlı yolcunun da uçakta yer aldığını ortaya koymuştu. Ancak yetkililer, bu kişilerin İran'dan kaçmaya çalışan yasa dışı göçmenler olduğunu belirlemişti.

Kabin ekibindeki 10 kişinin de evli ve çocuklu olması, uçağı onların kaçırmış olma ihtimalinin düşük olduğu yorumuna yol açmıştı.

Kaçak yolcu olabilir mi?

Konuyla ilgili bir diğer teori, uçağa mürettebattan ve kayıtlı yolculardan önce birilerinin gizlice girmiş olabileceği yönünde.

Uçuş güvertesi kapısının bitişiğindeki zeminin altında bir kişinin gizlenebileceği büyüklükte bir alan olduğu belirtiliyor. Bu da bir kaçak yolcunun transponderi devre dışı bırakarak uçağın "kaybolmasına" sebebiyet vermiş olabileceği görüşünü gündeme getiriyor.

Olası bir kaçak yolcunun niyeti siyasi bir eylem veya bir intihar eylemi gerçekleştirmek ya da kuzeybatıdaki Christmas Adası'na inmek olabilir. Ancak bu ihtimal de şimdilik düşük görünüyor.

Ayrıca MH370'in kayboluşuyla ilgili sorumluluk üstlenen herhangi bir örgüt veya yapılanma da olmadı.

Öte yandan uçağın enkazı bulunabilirse kaza araştırmacıları, pilotların ses kayıtları da dahil olmak üzere bir dizi bulguyu inceleyip gerçeği ortaya çıkarabilir.