Suya düşen akıllı telefon 10 adımda nasıl kurtarılır?
● Her ne kadar yeni nesil akıllı telefonların büyük bölümü sıvı koruması içerse de suya dayanıklı telefonların sayısı hayli az.
● Dolayısıyla sıvı ya da sudan dolayı zarar gören telefonları tekrardan hayata döndürmek gerekebiliyor. Gerekli adımları bir araya getirdik:
Akıllı telefonlar günlük hayatımızın çok büyük bir parçası. Durum böyle olunca yanımızdan ayırmadığımız ve her gün yüzlerce kez kontrol ettiğimiz cihazlar zaman zaman talihsiz kazalarla karşılaşabiliyor. Bunlar arasında listenin başında ise 'suya düşürme' geliyor. Durum her ne olursa olsun hızlı davranarak akıllı telefonlar sudan zarar gördüğünde durumu bir şekilde kotarabilmek mümkün.
İlk etapta sudan zarar gören bir telefonla neler yapılmaması gerektiğine bakmak gerekiyor. Bunun için şu maddeleri belirtebiliriz.
- Telefonu kesinlikle açmayın
Herhangi bir tuşa basmayın
Telefonu sallamayın
Üzerine üflemeyin
Fön makinesiyle kurutmayın
Suya düşen telefonu kurtarmak için uygulanması gereken 10 adım
1. Adım: Dik tutun ve telefonu kapatın
Telefon sudan dolayı hasar gördüğünde ilk uygulanması gereken adım cihazı dik tutup kapatmak. Cihaz ıslakken çalışır halde kalması daha büyük problemlere yol açabiliyor.
2. Adım: Koruyucu kılıfı ve SIM kart / microSD kartları çıkarın
Telefonda koruyucu kılıf varsa ikinci adımda doğrudan kılıfı ya da telefon kabını çıkarın. Ardından SIM kart ve microSD kart yuvalarını açarak kartları da çıkarıp bir kenarda muhafaza edin. Böylece telefonun yanı sıra kartlardaki verilerin hasar görmesi de engellenmiş oluyor.
3. Adım: Açılabiliyorsa arka kapağı açın ve pili çıkarın
Bazı akıllı telefonlarda SIM kart ve microSD kart yuvaları doğrudan bataryanın yanına konumlandırılıyor. Dolayısıyla bu kartları çıkarmak için cihazın arka kapağını çıkarmak gerekiyor. Tabii başlıkta da belirttiğimiz üzere bataryayı da mutlaka hızlıca çıkarmak gerekiyor.
4. Adım: Kurutmak için kağıt havlu ya da bez kullanın
Telefonun üzerinde kalan suyu temizlemek için kağıt havlu ya da bez kullanabilirsiniz. Ancak sıvıyı etrafa yaymaktan kaçının. Çünkü bu durum telefonun açık notlarına sıvının ilerlemesine sebep olabilir. Su ya da sıvıyı beze daha fazla emdirmeye çalışın.
5. Adım: Vakum kullanın
Su hasarı fazlaysa ve geniş bir alana yayılmışsa çatlaklardan sıkışan suyu dikkatlice çekmek için vakumlu cihazlar kullanabilirsiniz. Üstelik batarya ya da arka kapak açıldıktan sonra telefon gövdesi için de benzer sistemi uygulayabilirsiniz. Tabii bunu yaparken telefonun kapalı ve bataryanın takılı olmamasına dikkat edin.
6. Adım: Pirinç şart!
Yıllardır internette dolaşan pirinç efsanesi aslında doğru. Pişmemiş pirinç dolu fermuarlı bir torbaya telefonu bırakın. Sıvıyı emme konusunda pirincin müthiş bir etkisi olduğu gerçeği bu alanda da kendisini gösteriyor. Buna ek olarak telefon kurutma poşetleri de satın alınabilir. Yani kısaca bir şekilde kurumasını sağlamak şart.
7. Adım: Telefonu tamamen kurulayın
Telefonun çalışır halde olup olmadığına bakmak için aceleci davranmayın. Pirinç sistemini uyguladıktan sonra telefonu yine de iyice kurulayın.
8. Adım: Telefonu pirinçten çıkarın
Telefonu pirinçten çıkardıktan sonra açma aşamasına hazırsınız.
9. Adım: Telefonu açın
Bu adımları uyguladıktan sonra sıra en önemli aşamaya geliyor. Telefon açılmıyorsa şarj etmeyi deneyin. Şarj olmadıysa batarya zarar görmüş olabilir; yedek batarya ya da aynı bataryayı bularak şansınızı tekrar deneyin. Eğer telefon açılmıyorsa yapılabilecek herhangi bir şey kalmıyor, servise götürmek dışında...
10. Adım: Çalışıyorsa son kontrolleri yapın
Telefon açılmışsa ve olması gerektiği gibi çalışıyorsa uygulanması gereken birkaç işlem daha var. Bunlardan ilki tabii hoparlör ya da mikrofonu kontrol etmek. Her ikisi de zarar görmüş olabilir. Müzik dinleyip bir telefon görüşmesi yaparak ikisinin de kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz.