Suriye'de yaşanan iç savaşın yaraları İdlib'deki protez merkezinde sarılıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Suriye'de yaralanan ve bazı uzuvlarını kaybeden yüzlerce savaş mağduru, Uluslararası Doktorlar Derneğinin (AID) İdlib'deki Ortez-Protez Merkezi’nde yeniden hayata tutundu.

2020 yılının eylül ayında İdlib'de açılan merkezde, uzuv kaybı yaşayan savaş mağdurları için özel protezler üretiliyor.

AID'nin merkezine başvuran savaş mağdurları; muayene, ölçü alma, uygulama ve rehabilitasyon sürecinin ardından yeni bir hayata başlıyor.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Kuveytli Zakat House, merkezin en büyük proje ortakları olarak öne çıkıyor.

Yardım ve bağışlarla kurulan protez merkezinde bugüne kadar yüzlerce kişi tedavi edildi.

Merkeze protez bacak ihtiyacı için başvuranlardan Suriyeli Ala Şaban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Matematik öğretmeniyim. Halep'in Etarib ilçesindeki pazarda alışveriş yaparken hava saldırısında sol bacağımın dizden aşağısını kaybettim. Merkezden haberim oldu ve protez ölçülerimi vermek için merkeze geldim" dedi.

İdlib'de açılan merkezde, uzuv kaybı yaşayan savaş mağdurları için özel protezler üretiliyor

"Doktorlar tarafından çok iyi karşılandım"

Protez bacağına kavuştuğu için mutluluğu yüzüne yansıyan Suriyeli Süleyman Mustafa da protez bacağıyla attığı ilk adımlarının mutluluğunu yaşadı.

Hava saldırısında sağ bacağını kaybeden Mustafa, merkeze bir arkadaşının tavsiyesi üzerine geldiğini belirterek "Merkeze geldiğimde doktorlar tarafından çok iyi karşılandım. Doktor bey ölçülerimi almıştı, bugün de protezimi almaya geldim" diye konuştu.

İdlib'de açılan merkezde, uzuv kaybı yaşayan savaş mağdurları için özel protezler üretiliyor

"Bize teşekkürlerini de iletiyorlar"

AID İdlib Protez Ortez Merkezi'nde protez teknisyeni olarak çalışan Hakan Bağırkan, hastaların neredeyse tamamının savaş mağduru olduğunu söyledi.

Bağırkan, "Hastalar bize protez için başvuruyor. Biz bunları değerlendiriyoruz. Sevki çıkan hastaların da ölçüsünü alıyoruz. Alçı dolum, modelaj, prova aşamalarından sonra teslimat aşamasına geçiyoruz. Hastalarımızı bu şekilde buradan uğurluyoruz" ifadelerini kullandı.

Hastaların yüzde 95'nin savaş mağduru olduğunu kaydeden Bağırkan, şunları kaydetti:

"Böyle bir hizmeti burada verdiğimiz için çok memnunlar. Bize teşekkürlerini de iletiyorlar. Burası hizmet almaları zor bir bölge ancak biz bu kolaylığı onlara sağlıyoruz. Onlar da memnun ayrılıyorlar buradan."