'Sultanların Sanata Yansıyan İzleri' ziyaretçilerini bekliyor
BÜŞRA ŞERBETÇİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ'nin düzenlediği "Sultanların Sanata Yansıyan İzleri" sergisi İstanbullu sanatseverlerle buluştu.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde gerçekleşen sergi açılışında konuşan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, sergide kökü mazide olan atinin güzel örneklerinin yer aldığını dile getirerek, "Bugün Dolmabahçe Sarayı'nda başlayan etkinliklerle Sultan Abdülhamid Han doğum yıl dönümünde anılıyor, yarın akşam da CRR Konser Salonu'muzda bir sergi açılışı olacak. Bu, nasıl bir hazinenin, birikimin üzerinde oturduğumuzun örnekleri. Dolayısıyla günümüzün modern, çağdaş sanatçılarının da mutlaka görmesi, alacaklarını alması gereken bir sergiyi burada izleyeceğiz." dedi.
İsen, serginin kataloğunda yer alan detaylarda kendi döneminde birbiriyle ne kadar ilişkili olduğunun görülebileceğini aktararak, bir zihniyetin tecessüm etmiş farklı kategorilerinin görülebileceğini kaydetti.
İsen, Edirne doğumlu olduğunu ifade ederek, "Gözümü açtığım zaman mahallemde 2. Beyazıt Külliyesi vardı. İlk bilgileri dedemden, babamdan, annemden, mahalleliden öğrendim. O külliyenin içinde camisi, hastanesi, müzikle tedavi gibi birçok bölüm vardı. Bunları görerek ve dinleyerek büyüdük. Bu proje gündeme gelince ben 2. Beyazıt'ı alacağım dedim ve canı gönülden çalıştım. Ona karşı ayrı bir ilgim vardı çünkü oyunlarımızı o külliyenin bahçesinde oynadık, Edirne'ye çok kazanımları vardı." değerlendirmesinde bulundu.
Sergi çalışmasının 2 yıl sürdüğünü kaydeden İsen, padişahların dönemine ait desenlerin titizlikle araştırıldığını, 2. Beyazıt ve Fatih Sultan Mehmet döneminin Baba Nakkaş dönemi olduğunu, dönemin motifleriyle çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Sergi, 5 Ekim'e kadar görülebilecek.
"Saltanat sanatçıya, sanatçı saltanata ihtiyaç duyar"
AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen ise, sanat ve saltanatın birbiriyle ilişkili ve yakışan iki kelime olduğu yorumunu yaparak, "Saltanat mensupları, kendi yapıp ettiklerini kendilerinden sonrakilere iletmek üzere sanatçılara ihtiyaç duyarlar. Sanatçılar da bir anlamda vermek istedikleri mesajı daha kolay iletebilecekleri ortamın oluşturulması açısından saltanat mensuplarına alaka duyarlar. Bunun bütün dünyada örneklerini görüyoruz." ifadelerini kullandı.İsen, serginin kataloğunda yer alan detaylarda kendi döneminde birbiriyle ne kadar ilişkili olduğunun görülebileceğini aktararak, bir zihniyetin tecessüm etmiş farklı kategorilerinin görülebileceğini kaydetti.
"Gözümü açtığımda 2. Beyazıt Külliyesi'ni gördüm"
Sergi açılışında AA muhabirine açıklamada bulunan tezhip ve minyatür sanatçısı Reyhan İsen de sergide iki eseriyle yer aldığını aktararak, "Eşim Mustafa İsen'in 'Sultanların Şiirleri, Şiirlerin Sultanları' isimli kitabından esinlenerek, divanı olan 11 padişahı çalıştık." diye konuştu.İsen, Edirne doğumlu olduğunu ifade ederek, "Gözümü açtığım zaman mahallemde 2. Beyazıt Külliyesi vardı. İlk bilgileri dedemden, babamdan, annemden, mahalleliden öğrendim. O külliyenin içinde camisi, hastanesi, müzikle tedavi gibi birçok bölüm vardı. Bunları görerek ve dinleyerek büyüdük. Bu proje gündeme gelince ben 2. Beyazıt'ı alacağım dedim ve canı gönülden çalıştım. Ona karşı ayrı bir ilgim vardı çünkü oyunlarımızı o külliyenin bahçesinde oynadık, Edirne'ye çok kazanımları vardı." değerlendirmesinde bulundu.
Sergi çalışmasının 2 yıl sürdüğünü kaydeden İsen, padişahların dönemine ait desenlerin titizlikle araştırıldığını, 2. Beyazıt ve Fatih Sultan Mehmet döneminin Baba Nakkaş dönemi olduğunu, dönemin motifleriyle çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Sergi, 5 Ekim'e kadar görülebilecek.