Sputnik V aşısının Türkiye'de üretilmesi için anlaşma sağlandı

HABER MASASI
Abone Ol

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ve Türkiye'den Viscoran İlaç, Sputnik V koronavirüs aşısının Türkiye'de üretilmesi konusunda anlaştı. Sputnik V, dünyanın resmi onay alan ilk koronavirüs aşısı olma özelliğini taşıyor. Adenovirüs yani Viral Vektör kaynaklı bir aşı olarak dikkat çekiyor. Sputnik V adenovirüs aşısı iki doz olarak uygulanıyor.

Reuters'ın haberine göre, Viscoran İlaç ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, koronavirüse karşı geliştirilen Sputnik V aşısını Türkiye'de üretmek için anlaştı. Aşının önümüzdeki aylarda üretimine başlanacağı duyuruldu.

Sputnik V aşısının özellikleri

Korona aşısı Sputnik V halka uygulamaya başlandı
Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, Rusya'nın koronavirüse karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının halka uygulanmaya başlandığını açıkladı. Muraşko, aşıların ülkenin tamamında uygulanmaya başlandığını söyleyerek, aşı olmak isteyen tüm Rus vatandaşlarının aşıyı ücretsiz şekilde yaptırabileceğini tekrarladı.

Sputnik V, dünyanın resmi onay alan ilk koronavirüs aşısı olma özelliğini taşıyor. Adenovirüs yani Viral Vektör kaynaklı bir aşı olarak dikkat çekiyor. Viral Vektör (Adenovirüs) aşılarında, grip benzeri hastalık yapan bir virüsün genetik müdahale sonrası koronavirüs proteini ile desteklenerek insanda bağışıklık oluşturması amaçlanırken aşıların içindeki mikroorganizmalar canlı olmakla birlikte, güçsüzleştirildiklerinden dolayı insanlarda hastalık yapmıyor.

Öte yandan 2-8 santigrat derece sıcaklıklar arasında, yani kullanılan aşı buzdolaplarında saklanabilen Sputnik V adenovirüs (Viral Vektör) aşısı iki doz olarak uygulanıyor.

Rus bilim insanları önermişti: AstraZeneca ve Sputnik V birlikte deneniyor
Jurnal.ist

Etkinlik oranı nedir?

Rusya'nın Gamaleya Araştırma Merkezi'nde geliştirilen Sputnik V aşısının son kontrol denemelerinden gelen sonuçlara dayanarak aşının yüzde 91.4 oranında etkinlik sağladığı duyuruldu. Aşının geliştirilmesi ve pazarlamasıyla ilgilenen Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RDIF), 22 bin 714 katılımcının yer aldığı son aşı deneylerinden elde edilen bulguları kamuoyuyla paylaştı.

Rusya'da Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün geliştirdiği "Sputnik V" (GamKovidVak), Vektör Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen "EpiVakKorona" ile Çumakov Merkezi'nin geliştirdiği "KoviVak" aşıları daha önce tescillenmişti.