SpaceX, roket uçlarının iki parçasını da kurtarmayı başardı
SpaceX, uzaya yeni gönderilen Falcon 9 roketlerinde burun kaplamasında yer alan iki parçayı daha kurtardı.
Şirket CEO'su Elon Musk'ın yaptığı duyuru, artık SpaceX roketlerinin geri dönüşümleri gereği maliyetlerin daha da azalacağını ortaya koyuyor.
Parçalar, gemi üzerine gerilen ağlara başarılı bir şekilde indirildi.
Elon Musk'ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, havacılık ve uzay mühendisliği konusunda yeni başarılar elde etmeye devam ediyor. Bu noktada yeniden kullanılabilir Falcon roketleri aslında başı çekiyor. Peki ama bu nasıl oluyor?
Bildiğiniz gibi ABD merkezli bu şirket aslında Falcon 9 roketlerle 'tekrardan kullanabilme' sistemini oturtuyor. Böylece maliyetler önemli oranda düşüyor. Üstelik bu maliyet kısmını da iki açıdan değerlendirmek gerekiyor. Zira maddi maliyetin yanı sıra zaman da önemli bir maliyet. Yani aslına bakılırsa yeni bir roketin tasarlanıpüretilmeaşaması ortadan kalkıyor.
- Falcon 9 nedir? Falcon 9, merkezi Kaliforniyanın Hawthorne şehrinde olan SpaceX şirketi tarafından tasarlanıp geliştirilen yeniden kullanılabilir bir fırlatma araçları ailesidir. Bu fırlatma araçları ailesi Falcon 9 v1.0, Falcon 9 v1.1, Falcon 9-R'den oluşmaktadır. Bu yörüngeye-iki-aşamada-çıkan aracın her iki aşaması için de güç, yakıt olarak sıvı oksijen (LOX) ve roket-sınıfı kerosen (RP-1) kullanan roket motorları tarafından sağlanır.
SpaceX, Falcon 9 roketlerini fırlattıktan sonra ateşleme roketlerinin dünyaya geri dönmesini sağlıyor. Yani aslında bu durum uzun süredir böyle.
Ancak son Falcon 9 roketinin fırlatılmasında daha da önemli bir adım atıldı. Falcon 9 roketinin 'burun kaplaması' şeklinde belirtilen her iki yarısı da yeryüzüne indirildi.
Bu ilk kez gerçekleşen bir durum var aslında SpaceX için çok büyük anlam ifade ediyor. İşte tam da bu sebepten dolayı da Elon Musk tarafından paylaşılıyor.
Daha önce yaptığı paylaşımlarda Falcon 9 roketlerinin ve parçaların maliyetlerini ayrı ayrı paylaşan Musk, bahsettiğimiz iki kaplamanın indirilmesiyle 12 milyon dolar geri dönüşüm sağlandığını belirtiyor.
Daha doğrusu tek bir kaplamanın 6 milyon dolar maliyeti olduğu biliniyor. Haliyle bu parçaların tekrardan kullanılabilir hale getirilmesiyle birlikte elde edilen geri dönüşüm bedeli epey yüksek.
Şu ana kadar sadece denizeindirilen ya da belirlibölgelere düşen parçaları kullanabilen şirket, bu kez farklı bir teknikle iki parçayı da gemi üzerine indirmeyi başardı. Gemi üzerine gerilen ağ, roket parçalarının hasar görmeden doğrudan yeryüzüne dönmesini sağlayan önemli bir etken. Daha önce yapılan paylaşımlar üzerinden sistemin şu şekilde işlediği görülebiliyor.