Sosyal izolasyon sürecinde Zoom'a alternatif 5 video konferans uygulaması

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Sosyal izolasyon gereği evlerinden çıkamayan milyonlarca kişi 'sosyalleşmek' için video konferans uygulamalarını kullanıyor.

Bu süreçte en fazla yükseliş yapan video konferans uygulaması ise Zoom. Ancak kullanıcıların güvenlik endişeleri gitgide artmaya devam ediyor.

Sanılanın aksine Zoom'a altenatif çok fazla görüntülü görüşme uygulaması var. Yani aslında Zoom'a mahkum değilsiniz.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle evlerinden çıkamayan milyonlarca insan hem kişisel hem de profesyonel görüşmeler için videokonferansuygulamalarını tercih ediyor. İndirme ve kullanma oranı açısından bakıldığında şu anda bu formatta en fazla tercih edilen uygulama ise Zoom. Ancak uygulamaya dair gizlilik problemleri artmaya devam ediyor. Yani kullanıcı tarafında güvenliğe ilişkinkaygılar her geçen gün artıyor.

  • NE OLMUŞTU?

    Sosyal izolasyon sürecinde epey popülerlik kazanan Zoom uygulaması aslında iOS sürümünde Facebook'a çeşitli veriler gönderiyor. Üstelik bunu Facebook hesabı olmayan kişiler üzerinden de yapıyor. Yani Zoom'daki kullanıcı verileri Facebook şirketiyle paylaşılıyor. Söz konusu Facebook olduğunda bu tip veri hırsızlıkları pek yadırganmıyor. Zira Cambridge Analytica başta olmak üzere kullanıcı verilerinin ortalığa saçıldığına çok fazla skandal var. Zoom kullanıcıları hiç fark etmediği halde bu veriler arka planda Facebook'a ulaşıyor.

Zoom, Facebook'a veri göndermeyi durdurmak için iOS uygulamasını güncelledi
Jurnal.ist

Bir diğer yetenekli uygulama da Microsoft Teams. Dosya transferi konusunda kurumsal şirketler için epey faydalı özellikler barındırıyor. Üstelik mobil uygulaması da çok başarılı.

Kısa bir süre önce evde çalışma sürecinde tercih edebileceğiniz video konferans uygulamalarını bir araya getirdik. Bu önerilerin büyük bir kısmı doğrudan profesyonel kullanıma yönelikti. Özellikle Rocket Chat ya da Microsoft Teams gibi kurumları hedef alan uygulamaları listenin ilk sıralarına yerleştirdik. Fakat bu dosya konusunda biraz daha bireysel kullanıcılara yönelik olan uygulamaları temel alıyoruz. Zoom'a alternatif tercih edilebilecek uygulama sayısı epey fazla. Dolayısıyla bu kadar fazla güvenlik / gizlilik problemi ortaya çıkan Zoom yerine alternatiflere yönelmekte yarar var.

Evden çalışırken iletişimi kuvvetlendirmek için 5 konferans uygulaması
Jurnal.ist

Skype, özellikle en fazla tercih edilen görüntülü görüşme uygulaması. Çünkü çok fazla kişiyi bir araya toplayarak konferans yapmayı sağlıyor.

İçerikte neler var?

  • Skype
    Cisco Webex
    Starleaf
    Jitsi Meet
    Whereby

Bu süreçte özellikle Skype'ın mobil uygulamaları da fazlasıyla tercih ediliyor.

Skype

Skype, 2003'te beta sürümü piyasaya sürüldüğünden bu yana bire bir görüşmelerde en fazla tercih edilen platformlardan biri. Çok kısa sürede video konferans yapmayı sağlayan uygulamada platforma ve cihaza bağlı olarak maksimum katılımcı sayısı değişebiliyor. Aslında hizmete kaybolmak zorunda olmadan ücretsiz bir video görüşmesi oluşturmaya izin veren başka alternatifler de var. Ancak bunlarda genellikle bağlantının kesilmesi ya da görüntünün donması gibi problemler yaşanabiliyor.

Dikkat çeken özellikler

  • Aramayı 30 güne kadar kaydetme
    Arka planı bulanıklaştırma
    Sunumları paylaşma

Webex, Cisco tarafından satın aldıktan sonra güncellemelerle çok yetenekli hale geldi.

Cisco Webex

Webex aslında 1990'lardan beri var olan epey eski bir video konferans uygulaması. 2007'de Cisco tarafından satın alınmasıyla birlikte işler daha da profesyonel hale geliyor. Esas olarak bir iş uygulaması olarak bilinse de aslında ücretsiz sürümüyle birlikte bireysel kullanıcılar tarafından da tercih edilebiliyor. Üstelik pandemi nedeniyle ücretsiz kullanımda katılımcı sayısı 100'e kadar genişletildi. Ayrıca toplantılar 40 dakikalık sınırlardan kurtularak yepyeni çağrı özellikleriyle güncellendi.

Dikkat çeken özellikler

  • 100 kişiye kadar katılımcı ekleme
  • Her toplantı için sınırsız zamanlama
StarLeaf, 20 katılımcıya kadar görüntülü görüşme yapmayı sağlıyor.

Starleaf

Eğer bireysel bir kullanım için video konferans uygulaması arıyorsanız StarLeaf'i daha önce duymamış olabilirsiniz. Büyük şirketler için geliştirilen bu latform pandemi nedeniyle iletişimi sürdürmeye çalışanlar için temel video ve mesajlaşma özelliklerini ücretsiz olarak sunuyor.

Dikkat çeken özellikler

  • 20 kişiye kadar katılımcı ekleme
  • Her toplantı için 40 dakika sınırı

Jitsi'nin en önemli avantajı 75 kişiye kadar görüntülü görüşme yapılabiliyor olması.

Jitsi Meet

Muhtemelen ilk kez duyacağınız Jitsi Meet de aslında görüntülü görüşme konusunda başarılı bir hizmet veriyor. Doğrudan çevrimiçi ortamda buluşmayı sağlayan bu platform, herkese açık ya da özel sohbetler yapma imkanı sunuyor.

Dikkat çeken özellikler

    75 kişiye kadar katılımcı ekleme
    Herkese açık veya özel sohbet
    Arka planı bulanıklaştırma
    Slack, Google Takvim ve Office 365 entegrasyonu

Whereby, ekran paylaşım özelliğiyle dikkat çekiyor.

Whereby

Whereby'in ücrersiz sürümü, burada belirtilen diğer uygulamalara göre oldukça sınırlı. Yalnızca 4 katılımcıya kadar tek bir toplantı odası oluşturmanızı sağlıyor. Her odanın kendi URL'si var ve başkasının dahil olması söz konusu değil. Aynı zamanda sohbet işlevi de var. Kullanıcıları sessize alma, sohbetten çıkarma gibi ek özelliklere de yer veriliyor. Ayrıca eğlenceli emojilerle çok daha görüntülü görüşmeleri keyifli hale getiriyor. Eğer aklınızda daha fazla kişiyle görüşmek varsa aylık 9.99 dolara Pro sürümünü edinebilirsiniz. Bu sürüm de 12 kişilik katılımcı sağlıyor.

Dikkat çeken özellikler

  • Ücretsiz sürümde en fazla dört katılımcı
  • Ekran paylaşımı
  • YouTube entegrasyonu
  • Odaları kilitleyebilme özelliği

Bunlar haricinde Google Hangouts, RemoteHQ, Talky, Highfive ve 8x8 olmak üzere birçok farklı alternatif var. Ancak yukarıda bahsettiğimiz uygulamalar ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayacaktır.