Son yıllarda Türkiye’nin yaptığı en önemli enerji yatırımları

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

Türkiye son dönemde hayata geçirdiği enerji yatırımlarıyla, dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmeyi başardı. Dışa bağımlılığı azaltma hedefini gerçekleştirme yolunda ilk olarak nükleer enerji projesi olan Akkuyu Nükleer Santralı’nın temelini atıldı. Santral, Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te hayata geçirilecek. YEKA rüzgar enerjisi ihalesi ve Star rafinerisi de Türkiye’nin yerli kaynaklarının yerli teknolojiyle değerlendirilmesi hamlesini başlattı. 3 büyük enerji yatırımına dair önemli bilgileri sizler için derledik.

Türkiye enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen yatırımlarla dikkati çekiyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, YEKA Rüzgar enerjisi ihalesi ve STAR rafinerisiyle yerli kaynakların yerli teknolojiyle değerlendirilmesi Türkiye’nin önemli yatırımları olarak göz dolduruyor.

3 Ağustos 2017: YEKA Rüzgar Enerjisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan ve Türkiye'nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde kilovatsaat başı en düşük teklifi 3,48 dolar/cent ile Siemens - Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumu verdi.

Türkiye’nin en büyük rüzgâr enerjisi santralini kuracak konsorsiyumun ortağı işadamı Kazım Türker, ‘3.48 cent/kwh fiyatıyla devlet her yıl 270 milyon dolar tasarruf edecek’ dedi.

Kilovatsaat başı açık eksiltme usulüyle yapılan ihalenin komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar yaptı.

  • Kimler teklif vermişti?
  • İhaleye, teklif veren 8 konsorsiyum şöyle
  • - Vestas (Danimarka) - Enerjisa
  • - General Electric (GE- Amerika) - Fina Enerji
  • - Goldwind (Çin) - Akfen Holding - Beyçelik Gestamp Yenilenebilir Enerji
  • - Siemens (Almanya) - Türkerler- Kalyon
  • - Enercon (Almanya) - Polat Enerji - Limak Enerji
  • - Nordex (Almanya) - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji
  • - MingYang (Çin) - İlk İnşaat
  • - Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri (Almanya) - IC İçtaş Enerji

Tarih: 3 Ağustos

Yatırım tutarı: 1 milyar dolar

Kurulacak Kapasite: 1000 MW

Fiyat: 3.48 cent/KWH (dünya rekoru)

2019 yılında santralde verilmeye başlayan enerji sisteme verilmeye başlanacak.

YEKA rüzgar ve güneş projelerinin hayata geçmesiyle birlikte 1 milyon 700 bin elektrik ihtiyacı yenilebilir enerjiyle karşılanmış olacak.

3 Nisan 2018: Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli atıldı

Akkuyu Nükleer Santrali'nin temel atma töreni Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Putin ve Erdoğan, video konferans yoluyla Akkuyu'ya bağlanarak nükleer santralin temelini attı.

Beştepe'deki törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları kaydetmişti:

  • "Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Akkuyu santralinin temelini bugün burada Putin'le birlikte atmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. 2017'de yüzde 7,4 büyüdük. Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu durum enerji ihtiyacımızın artması anlamına geliyor. Enerji güvenliğinin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda enerjinin her alanında yatırımlar kesintisiz devam ediyor. Halen 16 ülkede 55 nükleer santral inşa halinde. Bugün temelini attığımız Akkuyu ile bu sayıs 56 oluyor. Elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecek. Petrol, doğalgaz ve kömüre dayanan enerji sepetini daha sağlıklı hale getirmiş olacağız. Enerji güvenliğine katkı sağlarken iklim değişikliğinde de önemli bir rol oynayacaktır. Türkiye'nin pek çok yatırımı gibi yarım asırlık hayali gibi Akkuyu projesini hayata geçirmek de bize nasip oldu. Sayın Putin başta olmak üzere tüm Rus makamlarla çok yakın bir mesaimiz oldu. Böylesine çetrefilli bir konuda kısa sürede mesafe almamızın sebebi işbirliği ruhudur. Rusya ile bölgesel meseleler hususunda işbirliğine de artırarak sürdürmekte kararlıyız."

Rusya Devlet Başkanı Putin de yaptığı konuşmada santralin Türkiye'nin potansiyelini artıracağına dikkati çekti.

Mersin Akkuyu Nükleer Santrali öngörülen açılış tarihi: 2023

Yatırım Tutarı: 22 milyar dolar

Kurulacak kapasite: 4.800 MW

Toplam kapasiteye oranı: %6

Yerli yüklenicilerin projedeki payı: %49

Santral inşaatında yerli şirketlerin katkısı: %80

Bölgedeki istihdamı artıracak Akkuyu NGS inşaatında, en yoğun döneminde yaklaşık 10 bin kişi çalışırken, işletme aşamasında ise yaklaşık 3 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacak.

Toplam dört ünitenin ilkinin 2023 yılında elektrik üretimine başlaması planlanan santralin diğer ünitelerinin de birer yıl arayla devreye alınması hedefleniyor. Hükümetler arası Akkuyu NGS anlaşması Türkiye ile Rusya arasında 2010 yılında imzalanmıştı.

19 Ekim 2018: Star Rafinerisi açıldı

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR’ın 6.3 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği STAR Rafineri, uluslararası bir törenle açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile İzmir'in Aliağa ilçesinde yapımı tamamlanan SOCAR Star Rafinerisi açılış törenine katıldı.

SOCAR’ın 6.3 milyar dolarlık değeriyle Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olan STAR Rafineri ve SOCAR’ın diğer iştirakleri Petlim Konteyner Terminali, Petkim Rüzgar Enerji Santrali ve Aliağa Genel Müdürlük Binası İzmir Aliağa’da 19 Ekim, Cuma günü düzenlenen görkemli bir törenle açıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, her iki devletin hükümet temsilcileri ve diğer misafirler katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, STAR Rafineri ile ilgili olarak şunları söyledi:

  • “Bugün bizim için tarihi bir gün. Çünkü 2011 yılının ekim ayında iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından temeli atılan STAR Rafineri’nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Dünyanın en yeni teknolojileriyle inşa edilen ve donatılan STAR Rafineri, rafineri ve petrokimya entegrasyonunu gerçekleştirdiğimiz, bizim için stratejik öneme sahip bir yatırım. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olan rafineri, Azerbaycan ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu. STAR Rafineri, Petkim`in ve SOCAR`ın Akdeniz pazarındaki konumunu daha da güçlendirecektir. Petkim`in hammade ihtiyacı olan nafta burada üretilecek ve Türkiye`nin ithalata olan bağımlılığı önemli ölçüde azalacaktır. STAR Rafineri’nin çeşitli ham petrol türlerini işleyebilecek olması da rafinerinin rekabet gücünü artıran önemli bir göstergedir.”

Yatırım değeri: 6.3 milyar dolar

Yıllık ortalama ithalattan tasarruf: 1.5 Milyar dolar

Doğrudan sağladığı istihdam: 1100

Yıllık ham petrol işleme kapasitesi: 10 milyon ton

Depolama kapasitesi: 1.6 milyon m3

Star rafinerisi Türkiye’nin işlenmiş petrol ürünü ihtiyacının %25’ini tek başına karşılayacak.

Rafineri yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesiyle Türkiye’nin petrol ürünü ihtiyacının büyük kısmını karşılayacak.

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki en büyük petrol operasyonlarından olan; Türkiye petrokimya sektöründe cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağlayacak STAR Rafineri’de nafta, ksilen, dizel, jet yakıtı, LPG gibi petrol ürünlerinin üretimi gerçekleştirilecek.