Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: İkinci dalgayı yaşamıyoruz

HABER MASASI
Abone Ol

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığında video konferans yöntemiyle toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca, basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Koca, kurban bayramında nasıl bir kısıtlamaya gidileceğinin henüz ele alınmadığını ancak bu kısıtlamaların Ramazan Bayramı'ndaki gibi olmayacağını belirtti.

YKS adaylarına da seslenen Koca, salgın döneminin öngörülemez olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Normalleşmede bir ay geride kaldı

Yaşadığımız bu global krizde önemli sınav verdik. 83 milyon birlikte hayatın önünü açmaya devam edeceğiz. Normalleşme süreci yakında bir ayını tamamlayacak. Kontrol dışı gelişmeleri dışarda tutarsak önümüzdeki günler aydın olacak. Kontrollü sosyal hayatın şartlarını yerine getirirsek daha kaliteli bir hayat yaşarız.

Normal şartlarda hayatın en canlı tarafını gösteren alışveriş ortamları virüs sürecinde canlılıktan uzaktı, hastanelere korkudan gidemiyorduk. Berberimiz, kuaförümüz, pastanemiz, kitapçımız kapalıydı. Hayatın en canlı tarafını gösterdiği alışveriş ortamları eski halinden uzaktı. Hastaneye bile tedavisi ertelenemeyecek durumunda gitmeyi tercih ediyorduk. Geldiğimiz nokta çok şükür ileri bir noktadır.

"Maske yayılımı durduruyor"

  • Koronavirüs maskesi virüsün yayılımını durdurmaktadır. Maske, kişisel bir tedbir değil ortak bir tedbirdir. Aynı ortamda bulunan herkes maske kullanmalıdır. Ortamda bir kişi bile maske takmıyorsa bu sıkıntılı bir durumdur, maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Ortak alanlarda herkesi bu kurala uymaya devam edelim.

Virüsün yayılımı azaldı mı?

Yaz boyu dikkati elden bırakmamalıyız. Sıcaklardan dolayı maske kullanmayı bırakmayın, salgının ilk zamanlarındaki bilgi kirliliğini ortadan kaldırmalıyız. İlk bilgiler virüsün yaz aylarında etkisini yitireceği yönündeydi bu bilgilerin doğru olmadığını gördük. Mücadelenin çok önemli bir kısmını büyüklerimiz için verdik aynı hassasiyetini koruyalım.

24 Haziran'ın COVID-19 tablosu açıklandı

Son 24 saatte 1492 kişiye COVID-19 tanısı kondu, 24 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 191 bin 657 can kaybı 5025 oldu. Bugün 1386 kişinin daha iyileşmesiyle COVID-19 tedavisi tamamlananların sayısı 164 bin 234'e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 24 Haziran'ın COVID-19 tablosunu açıkladı
Jurnal.ist

İkinci dalgayı mı yaşıyoruz?

İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Birinci dalganın etkilerini görüyoruz."

YKS adaylarına seslendi

Bugünün dünyasını sizin yaşınıza yakın yaşlardaki insanlar değiştirdi. Gelecek bizi ileride beklemiyor, geleceği bizlere gençler getiriyor. İki sınav günü var. Bu iki günün hayat boyu kutlamaya değer bulacağınız iki başarı günü olmasını yürekten diliyorum. Bu yıl hekim olmak isteyen gençlerin sayısı her zamankinden fazla.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan YKS açıklaması
Jurnal.ist

Kurban Bayramı'nda kısıtlama olacak mı?

Kurban Bayramı'na ilişkin kısıtlamalar, vakaların seyrine göre belli olacak. Bilim Kurulu'nda bu konu ele alınmadı ama Ramazan Bayramı gibi olmayacaktır.

"Vefat edenlerin yaş oranı 74"

Her geçen gün vefat eden vatandaşımızın da yaş ortalamasının giderek yükseldiğini görüyoruz. Vefatlardaki yaş oranı 74'e yükseldi. Vaka sayılarında ise daha önce 41 iken ortalama yaş şu an 32'ye kadar düşmüş oldu. Ön planda vaka sayılarında her geçen gün gençlerde göründüğünü, ortalama yaşın aşağıya doğru indiğini ama hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yaşlarının arttığını görüyoruz. Gençlerimiz kendilerini rahat hissetmemelidirler. Riskli olan özellikle büyüklerimize, kronik hastalığı olanlara bulaştırma potansiyeli taşıdıklarını, riskli olan vatandaşlarımızın kendilerini korumalarını tekrar hatırlatmak istiyorum.

Taramalar sürüyor

Özellikle dünyada benzer şekilde büyük ölçekte yapılan başka çalışmanın olmadığını 153 bin kişiyi PCR, antikor taramasından geçirdiğimizi, bulaşıcılık, taşıyıcılık oranımızı hem de bu anlamda antikor bağışıklık oranımızı tespit etme açısından önemli olduğunu söylemiştim. 153 bin kişinin taranan 118 bin oldu. 118 bin içinde PCR taramasıyla pozitif bulduğumuz oran binde 2.8. Son derece düşük. Yine antikor testi aynı zamanda yapıyoruz. Bu ise şu dönemde binde 8.1. Yani toplumun bağışıklığı yüzde 1'in altında.

Bazı illerin bağışıklık oranlarını paylaştı

Bazı illerimizde bunun biraz daha yüksek olduğunu biliyoruz. Adıyaman yüzde 3, İstanbul'da yüzde 3'ün üzerinde. Toplamda 0.81. Birçok kimsenin toplum bağışıklığı anlamında yüksek oranlar beklediği, bağışıklığın giderek arttırılmasının anlamlı olduğunu düşündüğü noktada biz bu çalışmayla toplum bağışıklığının kolay gelişmediğini görüyoruz. Toplum bağışıklığının oluşması için yüzde 60-65'ler hedeflenirken 60-70 kat benzer pandemi yaşamayı gerektiriyor. Toplumda yaygın bir taşıyıcılığın ve koruyuculuğun da olmadığı.

İçişleri Bakanlığı, iki günde kesilen maske cezasını açıkladı
Jurnal.ist

İstanbul'dan memleketine gitti, annesine koronavirüs bulaştırdı
Jurnal.ist