İmar barışında başvuru süreci uzayacak mı?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imar barışı sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum yaptığı konuşmada "İmar barışında süre uzamayacak" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imar barışı sürecine ilişkin açıklamalarda bulunarak sürecin uzamayacağını belirtti.
"Son 2 günü iyi değerlendirin"
Bakan Kurum "Son başvuru tarihi 15 Haziran 2019'da tamamlanıyor. Uzatma şu an için söz konusu değil. Vatandaşlarımız son iki günü iyi değerlendirmeli. 30 Haziran'a kadar başvuru bedellerinin ödenmesi gerekiyor" dedi.
İmar Barışı Nedir?
3194 sayılı İmar Kanunu’na ilave edilen geçici 16. Madde ile halk arasında “imar barışı” olarak adlandırılan kısmen imar affı diyebileceğimiz uygulama yürürlüğe girmiştir.
İmar Barışı; İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşlarımızın imar sorunlarının çözülmesidir.
Devlet imar barışında iki grup yapıyı baz alıyor.
1.grup Yapılar; Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) olan yapılar.
2.grup Yapılar; Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) olmayan yapılar.
İmar Barışının (Yapı Kayıt Belgesinin) Faydaları Nelerdir?
* Yapı maliklerinin devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldıracak
* Ruhsat ve iskanı olmayan binalarda kat mülkiyeti tesis edilebilecek
* İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazanacak
* Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili bu İmar Kanunu uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek
* Ruhsatsız ve ruhsata aykırı olduğu için bankalar tarafından krediye uygun olamayan yapılar, Yapı Kayıt Belgesi ile krediye uygun hale gelecek
* Yapı Kullanım İzin Belgesi aranmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilecek
İmar Barışı ile alınan Yapı Kayıt Belgesi Müktesep Hak mıdır?
Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep hak oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların mülk sahiplerince yenilenmesi veya kentsel dönüşüme girmesi neticesinde yıkılıp yeniden yapılması durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılar banka kredisi alınabilir mi?
Ruhsat ve iskanı olmayan komple aykırı (kaçak) inşa edilmiş yapılar ile Ruhsat ve projesi olup da proje ruhsat eklerine aykırı (kaçak) inşa edilmiş kısımlar için yapı kayıt belgesi alınması halinde bu alanları yasal durum değerinde dikkate alınıyor. Bankaların ekspertiz birimleri ile yapılan görüşmelerde de yapı kayıt belgesi ile yasal hale gelen aykırı alanlar için ekspertiz raporunun olumlu sonuçlanması ve satılabilir kabiliyette olması durumunda kredi kullandırılmasında bir sakınca olmayacağı beyan edilmiştir. Ancak; bu durumun her yapı kayıt belgesi alan yapının krediye uygun olduğu anlamına gelmediği, her yapının depremsellik durumu, kat mülkiyet durumu (hisseli veya irtifak tapulu olup olmaması), imar planında kamusal alanda, riskli alanda, orman alanında, kıyı, 1.derece sit, kentsel dönüşüm alanında kalıp kalmadığı gibi satış kabiliyetini olumsuz etkileyecek kriterlere göre ekspertiz raporunda satış kabiliyetinin “Alıcısı Az”, “Satışı Zor” olması halinde krediye uygun olup olmayacağının bankaların iç yönetmeliklerine göre farlılık gösterebileceği, bu sebeple her yapının kendi özel durumu içinde değerlendirilmesi yönünde görüşler beyan edilmiştir.