Hanımın çiftliği, 72. Koğuş, Baba Evi, Ekmek Kavgası ve daha nice unutulmaz eserin yazarı Orhan Kemal, Türk edebiyatına olduğu kadar Türk sinemasına da önemli katkılarda bulunmuş bir isim. Edebiyat hayatına şiirler başlayan, fakat Nazım Hikmet'in yönlendirmesiyle öykü ve romana kayan Orhan Kemal, genelde yoksul kesimi, fabrika işçilerini, gece kondu mahallelerini eserlerine yansıttı. "Sokaktaki adamın" hayatını anlatan yazar, "küçük" olarak nitelenen insanların "büyük" sevgi, üzüntü, acı ve emeklerini o zamanda dek anlatılmayan gerçekçilikle anlattı. Verimliliği, insancılığı, sevinci ile yaşadığı gibi yazan Orhan Kemal Türk edebiyatının en gerçekçi kalemlerinden.
1. Murtaza
Murtaza romanı, Vatan Gazetesi'nde 1952'de tefrika edilip yayımlandığında büyük ilgi görmüş ve bunun üzerine kitap olarak basıldı. Bu eser iki defa sinemaya uyarlandı.
2. El Kızı
Roman 1960'larda yayımlandığında çok kısa süre içerisinde başka dillere çevrildi. Orhan Kemal özellilke bu eserinde yalnızca sokaklarda ekmek kavgası verenleri değil, aile içerisindeki gerilimleri anlatıyor. Gelin-kaynana çatışması sonucunda dağılan ve kötü yola düşen bir kadını ele alıyor bu romanında. Eser 1966 yılında sinemaya uyarlandı.
3. Kaçak
Kaçak Orhan Kemal'in son yazdığı roman olması bakımından önemlidir. Eser yazarın ölümünden sonra yayımlandı. Kaçak, sinemaya uyarlanırken yönetenliği Memmduh Ün yaptı, başrollerinde ise Tarık Akan ve Fatma Girik oynadı.
4. 72. Koğuş
Orhan Kemal'in başyapıtı 72. Koğuş cezaevini konu ediniyor. 1958 yılında kitap olarak yayınlandıktan sonra 1967 yılında Orhan Kemal tarafından oyun haline getirildi ve sonrasında hikaye filme aktarıldı.
5. Devlet Kuşu
Orhan Kemal bu romanında İstanbul'un kenar mahallesinde yoksulluk içinde yaşayan ancak para kazanmanın her türlü yolunu meşru gören insanları anlatır. Eser, 1956 yılında Ulus Gazetesi'nde tefrika edildikten sonra, 1958'de kitap olarak yaymlandı. Roman iki defa sinemaya uyarlandı.
6. Suçlu
Orhan Kemal'in sinemaya ilk uyarlanan yapıtı Suçlu, 1956 yılında Vatan Gazetesi'nde tefrika edildi. Cevdet sorunlu bir aileye sahiptir ve bu yüzden kötü durumlara düşer ancak toplum sayesinde kurtuluşa erişir. Sinemaya aktarılırken ise filmin senaryosunu Atıf Yılmaz ve Yılmaz Güney birlikte yazar.
7. Sokaklardan Bir Kız
Yalın ve akıcı anlatımı ile roman toplumsal düzende kötü yola düşmeden var olma mücadelesini anlatır. Film sinemaya aktarılırken gerçekliğine sadık kalınmaya çalışılmıştır ancak yine de yoğun bir melodram katılmıştır.
8. Vukuat Var
Vukuat Var 1954 yılında Dünya Gazetesi'nde tefrika edildi. Ancak konusu itibarıyla toprak ağaları ve köylü ilişkilerinden cesurca söz etmesi romana tepki duyulmasına neden oldu. Hatta roman karşıtı gösteriler bile düzenlendiği oldu.
9. Eskici ve Oğulları
1958 yılında Dünya Gazetesi tarafından tefrika edilen roman, Adana'da ayakkabı tamirciliği yapan ancak artık kazanamayan bir ailenin yaşam mücadelesini anlatıyor. Hikaye beyaz perdeye uyarlandığında ise Kadir İnanır, Fikret Hakan, Menderes Samancılar başrollerdeydi.
10. Bereketli Topraklar Üzerinde
Anadolu'nun köyünden Çukurova'ya çalışmak için gelen üç köylünün mücadelesinin anlatıldığı Bereketli Topraklar 1953 yılında tefrika edildi. Roman eleştirmenler tarafından dahi övgü toplamıştır. Ayrıca sinemaya uyarlandığında da ulusal ve uluslararası ödüller aldı.
11. Tersine Dünya
Roman Orhan Kemal'in ölümünün ardından 1986 yılında yayımlandı. Tersine Dünya kadın ve erkeğin sosyal hayatta rol değiştirmesini konu alır. Romandaki olaylar filme aynen aktarılmıştır.