Dünyanın en yenilikçi şirketlerinden biri olan Apple, başarılarının çok büyük bir bölümünü tamamen "kapalı kutu" yapısına borçlu. Steve Jobs'ın yöneticilik yaptığı sırada şirkette kurduğu sıkıdüzen, Tim Cook döneminde de benzer şekilde devam ediyor. Önemli görevlerdeki isimler, şirketin başarısını tam olarak buna bağlıyor.
Nereden nereye: İlk iPhone'un şaşırtıcı 10 özelliği
Bilim Teknoloji
Tam bir başyapıt: Steve Jobs, Apple'ı felaketten nasıl kurtardı?
Bilim Teknoloji
31. Apple'ın merkez kampüs mağazasında sattığı t-shirt.
30. Tim Cook, geçtiğimiz dönemlerde yaptığı açıklamalarda gizlilikle alakalı yaptığı açıklamalarda Apple'ın büyüsünün bir parçasının bu olduğunu söylemişti.
29. Richard Francis: "Marka, saplantılarla özel olarak korunuyor."
28. Brandon Carson: "Çalışanlar, projeleri ekiple paylaşıp geri bildirim almak zorunda."
27. Austin Meyer: "Apple'da çalışmak savaşta olmak gibidir. Eğlenceli bir savaş"
26. Apple Çin'de çalışan Andrew Guan: "Tarikat gibi çalışırdık."
25. Eski bir Apple çalışanı, yönetimin paranoyak olduğunu ve sürekli saygısızlıkla birlikte gerginlik yaşandığını vurguluyor.
24. Ariel Maislos: "Apple'da çalışırken yerinizi korumak için diğer çalışanlardan her bir adım önde olmak zorundasınız."
23. Mağazada çalışanlar, maaşlarının düşük olması sebebiyle çoğunlukla Apple ürünlerini satın alamıyor.
22. Andrew Borovsky: "Her hafta üst düzey yöneticilerden olumlu ya da olumsuz geri bildirim alırsınız."
21. Rodrigo Estrada Gil: "Çok farklı geçmişe sahip insanla tanışma şansına sahip olursunuz." Yani Apple'da spor fotoğrafçısından, müzisyene, mühendise hatta hemşireye kadar birçok farklı sektörden önemli isimler yer alıyor.
20. Steve Fenwick: "Apple'da çalışabilmek için çok ciddi bir motivasyona sahip olmanız gerekir."
19. Simon Woodside: "Mühendisler gizlilik konusunda dehşete düşerdi." Mühendisler, kendilerinden istenen işi yapar ve hiçbir şeyi sorgulayamaz. Böylece projeler Steve Jobs veya Tim Cook tarafından tanıtılmadan hiçbir şekilde sızamaz.
18. İşe alımlar sırasında bazı yöneticiler yaşlı çalışanlara ayrımcılık yapar.
17. Don Melton: Pazar iş günüdür. Apple'da Pazar'lar dahi mesai saatlerinden sayılıyor.
16. Ben Farrell: "Hastanede olsanız dahi Apple sizi rahat bırakmaz. Dolayısıyla hasta olduğunuz esnada da görevleri yerine getirmek ve sunumları yapmak için e-posta almaya devam edersiniz. "
15. Google ya da diğer birçok teknoloji devindeki gibi "evden çalışma" Apple için geçerli değil. Keza çalışanlar hasta olmadıkça ya da ölmedikçe her gün Apple'a gelmek zorunda.
14. Çalışanların kişisel hayatları, aslında Apple için hiçbir şey ifade etmiyor. Çünkü gece bazen sabahlara kadar süren toplantılar yapılıyor.
13. Eski çalışanlar, Apple'ın çocuklar için uygun bir yer olmadığını özellikle vurguluyor.
12. İç yazışmalardaki sızıntıları takip edebilmek için dil bilgisi ve noktalama işaretleri sık sık yanlış kullanılıyor. Apple'ın perakende alanındaki direktörü Angela Ahrendts, departmanlar arası yazışmalara özel mesajlar yerleştirildiğini ve kontrol mekanizmaları amaçlı kullanıldığını vurguluyor.
11. Apple, evli olanların eşiyle yazışmalarını bile kontrol edebiliyor. Dolayısıyla "gizlilik" kavramı çalışanlar için yok gibi bir şey. Zira güvenlik politikaları gereği bloglara, sohbetlere ve web sitelerine atılan yorumlara dahi bakılabiliyor. İlginç bir kontrol mekanizması!
10. Apple'da çalışmaya başlayanların gizli kültürü çok hızlı bir şekilde öğrenmesi bekleniyor.
9. Apple Store'larda çalışanlar, sorunlu müşterilerden ölüm tehditleri bile alıyor.
8. Eski Apple Store uzmanı Renee Morales: "Mağazalarda hemen her şey alkışlanır." Hatta vardiya toplantılarının sonunda motivasyon için çalışanların hep birlikte alkış tuttuğu belirtiliyor.
7. Bunun en önemli göstergesi de Tim Cook'un Apple fabrikasını ziyareti sırasında çekilen fotoğraf.
6. Çalışanlar yalnızca Mac bilgisayarlar kullanmıyor. Ek olarak test amacıyla diğer sistemler de özel olarak analiz ediliyor.
5. Geliştirici grubundaki erkekler toplantılara saat 4.00'de gelmek zorundalar.
4. Apple çalışanlarının neredeyse hepsi ideal kilolarında. Yani fazladan kilolar Apple'da başınıza bela açabiliyor. Keza çalışanlar, Apple'da işe girdikten sonra yemeklerindeki şekeri azaltıp spor yaparak 60 kilo veren kişiler olduğunu söylüyor.
3. Apple'a başvuracak kişileri çok zorlu bir süreç bekliyor. Zira arayüz tasarımcısı Luis Abreu 3 arama, 5 FaceTime görüşmesi, 5 gün iki kişilik görüşmeler ve öğle yemekleri ardından şirkete kabul edilmeyen kişiler arasında yer alıyor.
2. Yeni stajyerlerin karşısına ilk olarak bu kutu ve mesaj çıkıyor. Stajyerlere, Apple'ın "hayatlarının işi" ve fırsatı olduğu belirtilirken, hoş geldin mesajı da ihmal edilmiyor.
1. Apple'a staj başvurusu yalnızca bir kez yapılabiliyor. Yani reddedilirse ikinci bir başvuru durumu söz konusu değil. Bu yüzden Cupertinolu şirket, ilk ve tek şansın iyi değerlendirilmesi gerektiği vurguluyor.