Gündelik yaşantımızda kendimizi tanımamıza yardımcı olacak iletişim biçimlerinin üzerinde durmak, yaşanılan durumların nasıl şekil değiştirebileceğini değerlendirmek, bu sorunların üstesinden gelmemize yardım edebilir.
1. Karşımızdaki kişinin düşüncelerinin, duygularının ve ihtiyaçlarının önemsiz olduğunu hissettirebileceğimiz bazı cümle kalıpları vardır.
Bu durum karşımızdaki insanın öfkelenmesine neden olabileceği kadar kişinin kendini yetersiz hissetmesine de neden olabilir. Kişileri yönlendirmek ya da emir vermek o anda katkı sağlayacağımızı düşündürse bile etkilerinin nasıl olabileceğini değerlendirmekte fayda vardır.
2. Karşımızdaki kişiyi uyardığımızda ya da gözdağı vermek istediğimiz durumlarda bunun nelere sebep olabileceğini düşündünüz mü?
Mesajı vermek istediğiniz kişi kendine saygı duyulmadığını hissederken, hızlı bir şekilde kişinin öfkelenmesine neden olabilir.
3. Ahlaki değerler ile ilgili konuştuğumuz zamanlarda karşımızdaki kişinin neler düşünebileceğini tahmin etmeye çalışın.
Bu kişi değer yargılarına ve duygularına önem verilmediğini düşünebilir. Kendini savunmaya geçmesi olası durumlardan biridir. Kendi doğrularınız dışında diğer insanların doğrularına karşı esnek yaklaşabilmeniz ilişkiyi farklılaştırabilir.
4. Eleştirmek, suçlamak ve yargılamak karşımızdaki kişinin kimliğine bir saldırı şeklinde yorumlanabilir.
Kişi kendini korumak için bir savunmaya geçerek duygularının önemsenmediğini düşünebilir. İletişim kurduğumuz kişilerin kendilerine olan güvenlerini etkilememeye özen göstermek ilişkinin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir.
5. Deneyimlediğimiz zaman karşımızdaki kişiyi övebilmek kişilerarası ilişkiyi olumlu etkiler ancak gereksiz zamanlarda yapılan abartılı övgüler kızgınlık uyandırabilir.