Sizi buralardan alıp geçmişe götürecek 10 tarihi roman

HABER MASASI
Abone Ol

Geçmişe keyifli bir yolculuğa hazır mısınız?

Tarihi romanlar, sizi tarihin derinliklerine sokar; kimi zaman heyecanlandırır kimi zaman tebessüm ettirir kimi zamansa sinirlendirir. Anlattığı dönemi şıp diye kavrayacağınız ustalıkla yazılmış 10 kitabı sizler için listeledik.
1. Kemal Tahir- Devlet Ana
Devlet Ana, Osmanlı Devleti'nin kurulumundan önceki dönemde var olan ve Osmanlı'nın temelini oluşturan Kayı Boyunu ve onların etrafındaki beyliklerle olan mücadelesini konu alır. Devlet Ana Kemal Tahir'in en önemli eserlerinden birisi olarak öne çıkar.

2. Tarık Buğra- Yağmur Beklerken
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin ilk safhasını noktalayan Serbest Fıkra denemesi... 1929 büyük ekonomik buhranı ve buna eşlik eden ağır kuraklık tehlikesi. Şeyh Sait ve ilk Dersim isyanları bastırılmış, Takrir-i Sükun yasaları ile her tür muhalefet ezilmiş, dağıtılmış, "Atatürk devrimleri" yürürlüğe girmiştir. Yağmur Beklerken'de Tarık Buğra Serbest Fıkra denemesi/girişimi ekseninde bütün bu gelişmelerin Anadolu taşrasındaki sonuç ve yansımalarını konu edinirken aslında on yıllık Cumhuriyet'in bir bilançosunu da yapmaktadır.
3. Kırmızı ve Siyah- Stendhal
Psikolojik romanın kurucusu Stendhal, Fransız Restorasyonu'nun siyasi tartışmaları ortasında, dinî eğitimiyle, aşklarıyla, ihtiraslarıyla dünya edebiyatının en önemli karakterlerinden Julien Sorel'i yaratıyor. Akıcı dili kitabı bir çırpıda bitirebilmenize olanak sağlıyor.
4. Mustafa Armağan- Abdülhamid'in Kurtlarla Dansı Osmanlı
İmparatorluğu çöküş için gün sayarken, bu 34 yaşındaki adam, 30 yılını adayacağı bir icraatın düğmesine basıyordu. Ülkeyi bir barış dönemine sokarken, kazanılan zamanda demiryolu ağından eğitim yatırımlarına kadar bir dolu projeye imza atıyordu. Kendisini feda etmişti ama 30 yılda yetiştirdiği nesil, Çanakkale'den Sina çölüne kadar emperyalizme karşı Akif'in deyişiyle 'kıta kapma' oyunu oynayacaktı.
5. Orhan Kemal- Gurbet Kuşları
1950'li ve 60'lı yıllarda köyden kente göç eden insanları konu alan Orhan Kemal dönemin yaşantısına ağır eleştiriler yapmış, toplumun o dönemdeki yaşayışına ışık tutmuştur. Dönemin İstanbul'unu anlatan Orhan Kemal toplumcu gerçekçi kalemiyle bir devire ışık tutmuştur.

6. Rıfat Ilgaz- Karartma Geceleri
İkinci Dünya Savaşı'nın sınırlarımıza dayandığı 1944 yılında ülkede, ekmek, şeker, yakacak gibi temel ihtiyaç maddeleri karneye bağlanmıştır. Dışarıdan gelebilecek ani baskınları önlemek amacıyla geceleri her yerde karartma uygulaması başlamıştır.

Bu sıkıntılı günlerde, bir aydın, şair ve edebiyat öğretmeni olan Mustafa Ural yazdığı ve toplatılan şiir kitabı nedeniyle aranmaktadır. Usta yazar Mustafa Ural'ın hikayesini okurken aynı zamanda savaş dönemi Türkiye'sine de bakmamızı sağlıyor.

7. Kemal Tahir- Kurt Kanunu
Kemal Tahir cumhuriyetin en bunalımlı dönemlerinden biri olarak değerlendirilen "İzmir Suikasti" olayına karışan ve karıştırılanların dramı olarak da okunabilecek roman, İttihatçılar arasındaki iktidar kavgasını ve tasfiye sürecini de acımasız bir yalınlıkla ve özeleştiriyle ortaya koyuyor.

8. Charles Dickens- İki Şehrin Hikayesi
Dünya edebiyatının en önemli klasik yapıtlarından biri olan İki Şehrin Hikâyesi, Paris ve Londra arasında gelişen olay kurgusuyla, tarihin en hareketli anlarından birinin, Fransız Devrimi'nin ekseni etrafında biçimlenir.

Edebiyat dünyasının “Dickens'ın en büyük tarihî romanı” olarak, yazarın kendisinin ise “Yazdığım en iyi hikâye” diye tanımladıkları yapıt, Fransız Devrimi ile Terör Dönemi kargaşasında yaşamak zorunda kalan bir grup insanın özel yaşamlarını aktarırken, dönemin acımasız toplumsal koşullarını da irdeler.

9. Tarık Buğra- Osmancık
"Osmanlı'nın sırrı nedir" sorusunun cevabını arayan yazarın Osmanlı kuruluş döneminin dinamiklerini ve felsefesini bugünkü dille inşa ettiği romandır.

Birçok duvarı süsleyen "Ey Osmancık; beğsin. Bundan sonra öfke bize, uysallık sana; güceniklik bize, gönül alma sana; suçlama bizde, katlanma sende; bundan böyle, yanılgı bize, hoş görmek sana; aciz bize, yardım sana; geçimsizlikler, uyuşmazlıklar, anlaşmazlıklar, çatışmalar bize, adalet sana; kötü göz bize, şom ağız bize, haksız yorum bize, bağışlama sana. Ey Osmancık bundan böyle, bölmek bize, bütünlemek sana; üşengenlik bize, gayret sana; uyuşukluk bize, rahat bize, uyarmak şevklendirmek, gayretlendirmek sana" gibi sözler bu kitabın eseridir.

10. Amin Maalouf- Semerkant
1072 yılında Ömer Hayyam'ın Semerkant yaşantısından başlayan bu tarihi roman Ömer Hayyam üzerinden İran kültürüne ve tarihine de değinen önemli bir eser.