Şirketlerden sonra 'bireysel konkordato' gündemde

HABER MASASI
Abone Ol

Maliyetlerin artmasıyla dar boğaza giren işletmelerin 'iflas erteleme' yerine konkordato ilan etmesiyle akıllara gelen bireysel konkordato mümkün mü sorusu yanıtını arıyor. Dünyada birçok ülkede örneklerine rastladığımız bireysel konkordato ABD'de nasıl uygulanıyor?

Artan maliyetler şirketlerdeki nakit akışının bozulmasına ve iflasa giden bir sürecin başlamasına sebep oluyor. İşverenler borçlarını ödeyebilmek için çeşitli yapılanmalara başvuruyor, bugünlerde en sık duyduğumuz alternatif ise konkordato. Finansal yapısı bozulan şirketlerin başvurduğu konkordatoya bireysel başvuru ise mümkün mü?

Bireysel iflas

Dünya gazetesinden Veysel Ağdar’ın haberine göre, 7101 sayılı Kanun’un 13. maddesi hükmü ile getirilen değişiklik sonucu tacir olmayan kişilerde konkordato yani Avrupa ve ABD’de olduğu gibi ‘Bireysel İflas’ başvurusunda bulunabilecek.

Geçtiğimiz günlerde ayakkabı markası 'BETA' konkordato ilan etmişti.

Konkordato müessesesi çok önceden beri var olan bir müessese olmasına rağmen İcra ve İflas Kanunu’nda 28 Şubat 2018’de yapılan değişikliklerle daha pratik ve uygulanabilir bir hale geldiğini kaydeden hukukçular, ortakları, kefilleri ve üçüncü kişileri korumaya alacak bu değişikliğin suistimal edilmesinden endişe duyuyor.

İflas ertelemede yeni trend: Konkordato
Gündem

Kişisel konkordato-bireysel iflas hakkı ABD’de nasıl uygulanıyor?

ABD’li hukuk şirketi Herrick Yönetim Kurulu Üyesi ve Herrick Türkiye’nin Yönetici Ortağı Avukat Barbaros Karaahmet, ABD’deki uygulamayı anlattı.

Elmalı Sikkeleri ve Karun Hazineleri gibi tarihi eserleri Türkiye’ye kazandıran Herrick Türkiye’nin Yönetici Ortağı Avukat Barbaros Karaahmet.

Karaahmet, şahsi iflas etmenin bir kişinin mali hayatında finansal açıdan açma kapama düğmesine basma gibi bir etki doğurduğunu söyledi. Uygulamanın hem yararları hem de külfetleri olduğunu kaydeden Karaahmet şu açıklamayı yaptı; “Bireysel İflas’ın en çok görünen nedenleri arasında boşanma, işsizlik ve hastalık ile ilgili faturaların olduğunu bildirdi. Şahsi iflas etmenin Amerika’da iki ana türü olduğunu kaydeden Karaahmet şöyle devam etti:

Chapter 7 dediğimiz üzerinde ipotek ve menkul rehni bulunmayan alacakların silinmesi amaçlı, 3-4 aylık bir süreci içeren iflas durumu, ikincisi de Chapter 13 olarak bilinen, borçlunun borçlarını bir nevi konkordato planı gibi 3-5 yıllık ödeme takvimine bağlamasını sağlayan iflas türü. Chapter 7’de borçlar ve gelir arasında büyük uçurum mevcuttur. Ödeme planı yapabilecek maddi durumları yoktur bu opsiyonu kullananlarda.

Kredibiletiniz 7-10 yıl sıfırlanır

Chapter 7 iflas imkanından yararlanmak için mali durumun iyi olmadığının kanıtlanması gerektiğini vurgulayan Karaahmet, “İflas sizin kredi geçmişinizde 7-10 sene arasında durur ve size kredi vermek isteyenler geçmiş 7-10 sene zarfında iflas ettiğinizi görebilirler. İflas ne kadar şahsi bir zorluktan kaynaklansa da bu bilgi kamuya açık bir bilgidir. İflas başvurunuzu tamamlamadan önce bir 90 dakikalık eğitim ve sonrasında da iki saatlik bir ders almanız gerekmektedir” diye konuştu.

Son günlerde şirketlerin iflas erteleme yerine konkordato ilan etmesi, 'bireysel iflas' mümkün mü sorusunu akıllara getirdi.

Dürüstlük sistem için önemli

  • Karaahmet şöyle devam etti; “Borçlardan arınma, iflas etmenin nihai amacıdır. Alacaklılara karşı sizi koruyan bir imkandır. Ama borcu silen bir durum değildir, sadece borcun sizden tahsil edilmesini önler. Eğer iş bu borçta müteselsilen borçlu bir şahıs daha varsa, krediyi veren alacağını o şahıstan tahsil edebilir, siz iflas etmiş olsanız bile. Dürüstlük buradaki sistemde çok önemli bir unsurdur. İflasınız kabul edilmiş olsa bile eğer mahkeme ileride çeşitli nedenlerle mali açıdan zamanında verilmiş olan beyanların doğru olmadığını keşferderse, iflas ilami iptal edilmektedir.”

138 ülkede bireysel iflas hakkı var

Dünyada 138 ülkede mevcut olan bireylerin iflas etme hakkı, Avrupa ülkelerinde ve ABD’de farklı çeşitleri var. Türk hukuk sisteminde bireylerin iflası sadece borç ödemeden aciz belgesi alınması ve ona bağlı olarak bir kısım kısıntılar getirilmesi şeklinde oluyor.

Amerika ve Avrupa “iflas” sisteminde, şirketlerin yanı sıra, bireyler de iflas edebiliyor. ABD ve Avrupa’da, bir vatandaş borcunu ödeyemiyor ise iflasını açıkladığı takdirde ondan para tahsil edilemiyor fakat hiç bir yerden kredili ya da vadeli alım yapamıyor.

ABD'nin en büyük 4. bankası nasıl iflas etti?
Gündem